Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Франтишек - и.ф. шеф на Специализираната прокуратура
Димитър Франтишек - и.ф. шеф на Специализираната прокуратура

Между 1800-1900 лв. стрували автомати “Калашников”, сглобявани с незаконно изнесени части от завод “Арсенал” в Казанлък. Това разказаха пред “24 часа” разследващи по делото срещу банда от 6-има, заловена да търгува оръжия без разрешение.

При акция на ГДБОП и спецпрокуратурата в Казанлък на адреси на обвинените били открити 7 автомати “Калашников”, пистолети “Макаров”, пистолети, преправени на бойни, 5 карабини, ловни пушки и патрони, обяви шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

Сред задържаните е и служител на ниско ниво в “Арсенал” Красимир Т. Преди играл като футболист в старозагорския “Локомотив”. Ролята му била да изнася части за оръжия, които по-късно да бъдат сглобявани и продавани на купувачи. Неслучайно били открити цеви, приклади и затвори за автомати и карабини.

Групата била заловена преди дни по време на сделка с белязани пари. Оръжията се продавали в България. Франтишек успокои, че няма данни автомати и пистолети да са попаднали в ръцете на терористи в Западна Европа. Основно оръжията на бандата били купувани от ловджии. Едни от най-оборотните били автомати със заглушители. Те били идеални за бракониерство, казаха разследващи.

Интересното е, че освен оръжия разследващите намерили и кожа на одрана кафява мечка, която е била убита от задържаните. Заради това членове на бандата ще отговарят и за бракониерство, увери прокурор Франтишек.

Зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев поясни, че петима от задържаните са с криминални регистрации. Имали и присъди за кражби, хулиганство и шофиране след употреба на алкохол. Един от тях е Ерол А. от град Крън, известен гълъбовъд. Задържан бил и преди за търговия с оръжие.

Това е втора поредна акция в рамките на няколко месеца за незаконно оръжие, изнасяно от “Арсенал”. Шефът на спецпрокуратурата си обясни това с ниско ниво на контрол в завода, налагано от ръководството.

Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест на обвинените.

Част от откритите оръжия след акцията. СНИМКА: МВР
Част от откритите оръжия след акцията. СНИМКА: МВР