Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЕТКО ЕЛЕНКОВ
ПЕТКО ЕЛЕНКОВ

13 г. да лежи в затвор бившият вече охранител Петко Еленков, убил с ловна пушка 17-годишно момче, крало желязо хладилно депо в столичния кв. “Подуяне”. Присъдата е протечена от съдия Ани Захариева в Софийския градски съд.

Еленков е осъден и за стрелба по приятел на убития, който оцеля, както и за неправилно съхранение на пистолет CZ и 10 патрона, които пазил в гардероб на тераса, а не в метална каса.

На 2 март 2013 г. 4-ма младежи от кв. “Христо Ботев” отишли в хладилното депо на ул. “Майчина слава”, за да събират желязо. 17-годишният Велин Дамянов-Жабата и приятелите му Камен Янков, Богомил Димитров и Спас Каменов се вмъкнали в двора, прескачайки ограда. Охранителите обаче ги надушили. Еленков се приближил до младежите с пушка помпа “Маверик”, пълна с патрони, снарядени със сачми. Насочил оръжието към Велин и го уцелил в гръдния кош. Приятеля му Камен надупчил с куршуми в двата крака и в седалището. Другите 2 момчета избягали, без да пострадат. Велин издъхва от раните си. Сачмите са засегнали сърцето и белите му дробове. Получил и кръвоизливи в гръдната кухина. За живота на Камен се погрижили в “Пирогов”.

Убийството на 17-годишния младеж, който е от ромски произход, предизвиква гнева на стотици цигани от кв. “Христо Ботев”. Веднага след кръвопролитието те се събраха пред депото, готови да линчуват убиеца. Подкрепа за семейството на Велин имаше и в съда. Неведнъж да усмирява тълпата, в Съдебната палата идваше и лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев.

Освен затвор Еленков е и глобен с 300 лв. След присъдата той остава на свобода срещу 2 хил. лв. Има и забрана да излиза от страната. Еленков не е съгласен с рестрикцията, тъй като работил като шофьор и пътувал в чужбина. Магистратите обаче се обосновават с опасността, че той може да се укрие.

Предстои делото да се решава на втора инстанция.

Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев усмирява роднините на убития Велин в съда през 2015 г.
Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев усмирява роднините на убития Велин в съда през 2015 г.