Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов преди среща с турския вицепрезидент: Лош сигнал е намесата във вътрешните работи (Видео) Снимки Фейсбук/Бойко Борисов

Развитието на свързаността, изграждането на магистрали и железопътната инфраструктура са темите, които са обсъдени на днешната Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата в резиденция "Снагов" край Букурещ. Той поздрави Румъния за това, което прави като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Премиерът Борисов каза, че на срещата по-рано с Румъния е обсъдено строителството на трети мост на река Дунав и развитието на инфраструктурата между двете страни. С гръцкия си колега Алексис Ципрас е конкретизирано, че през юни ще бъде подписано споразумение за смесена компания за проектиране, строителство и управление на транспортните коридори. Тогава ще бъде направена и първа копка на интерконектора между Гърция и България, който ще бъде с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. метра газ годишно.

България активно доизгражда газопреносната мрежа, допълни Борисов. С Румъния има вече интерконектор. България е подменила своите компресори с най-добрите реверсивни, изтъкна той. Българският премиер се надява в най-скоро време да започне и изграждането на интерконектор и със Сърбия.

"Не само в ж.п., транспортни и газови инфраструктури трябва да се инвестира и работи, но мисля, че за следващата среща трябва малко да поработим и в сферата на цифровата икономика, свързаността и оптичните кабели, които могат да се прокарват, докато правим всичките тези съоръжения", добави Бойко Борисов. Той обяви подкрепата на България към Сърбия за членство в Европейския съюз.

По повод изявлението на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България, премиерът Борисов информира, че след малко предстои среща в резиденцията "Снагов" между него и вицепрезидента на Турция Фуат Октай. "Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание, и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали", заяви Бойко Борисов.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас счита, че това е среща, която се е превърнала в институция. Той информира, че днес е обсъдено развитието на свързаността между страните. Коментирани са и важните инфраструктурни проекти и развитието на енергийните пътища. Той добави, че ще се развива сътрудничеството в газовата сфера. Ципрас посочи, че изграждането на Трансадриатическия газопровод /TAP/, както и на Източносредиземноморския тръбопровод /EastMed/, дава възможност за диверсификация на източниците на природен газ. Чрез тръбопровода EastMed в Гърция ще се доставя газ от Израел и Кипър. Освен това има и възможности да се получава втечнен газ чрез платформата в Александруполис. На срещата днес е говорено е за Преспанското споразумение и необходимостта Северна Македония да стане част от ЕС, допълни Ципрас.

Президентът на Сърбия Александър Вучич изтъкна, че честите срещи между четиримата лидери показвали, че те са ползотворни и изпълнени със съдържание. "Съгласихме се, че трябва да продължим инфраструктурните проекти", заяви сръбският президент. По думите му е много важно да се продължи сътрудничеството по всички обсъждани въпроси. По време на срещата си Вучич е помолил всички да подкрепят Сърбия да продължи да върви по европейския си път.

Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила изтъкна, че срещата е специална, защото страната й в момента е начело на ЕС. "Потвърдихме целите си, както и подкрепата ни към ускоряване на европейската карта на Западните Балкани", заяви Дънчила.

Гърция ще бъде домакин на следващата Четиристранна среща.