Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по негово искане, информират от МВнР.

По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив - гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от МВнР.

Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого, посочват от външното ни министерство.

От ВМРО съобщиха, че ще поискат изслушване на външния министър Екатерина Захариева в парламента, за да се изясни имало ли е какъвто и да било дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни по линия Анкара-София по темата Закон за вероизповеданията; поемал ли е представител на българското правителство ангажименти за промени в законодателството, облагодетелстващи турската външна политика.

Твърдението "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията" дойде от външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч.

В изявлението си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза още, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната".

"Ние, Патриотите от ВМРО, питаме кой и защо се меси в делата на вероизповеданията в България. Кой, защо и какви интереси гони, за да опрощава дългове и да отваря вратички за чуждо финансиране на вероизповеданията в България? Кой, как и по какви канали оказва натиск и влияние върху политическите партии и политическите процеси в България", питат от партията в съобщението.

От НФСБ пък оцениха приетия закон като "национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и „Воля”, с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст". Според лидера на партията Валери Симеонов с този закон България е показала, че не е суверенна държава.

"Ние отворихме широко вратата за финансиране на всички вероизповедания отвън, от чужди държави и по този начин допуснахме намеса във вътрешнополитическия живот на България. Не можем да се правим, че не виждаме как Турция спонсорира и издържа десетки и стотици, може би, имами в джамийските настоятелства в отделните области. Да се правим, че не виждаме как религията и техните духовници се използват в предизборни кампании", каза още Валери Симеонов.