Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интервю на Лиляна Клисурова за "24 часа"

 

В ГЕРБ отдавна текат тежки центробежни процеси - нормално е при млада партия и при натрупаната умора от властта. В БСП сме ги преживели много пъти

Като президент на ПЕС Станишев има място в листата, не съм чул Нинова да казва нещо различно

Поел съм ангажименти към БСП и София, затова благодаря за номинациите, но няма да търся място в Европейския парламент

Победа на изборите означава да бием ГЕРБ и с 1 глас

- Г-н Паргов, скандалът с апартаментите в ГЕРБ ще бъде ли част от кампанията на БСП?

- Няма как да разчитаме само на грешки на противника, това не е добра стратегия. Не са само апартаментите. Спомнете си скандалите от началото на мандата - всички те са част от третото правителство на Борисов, то с това и ще се запомни. Да, всяка грешка на опонента трябва да се използва, но трябва да се налагат и нашите послания, а не да разчитаме само на негативна кампания. Ако БСП успее да направи това, ще е голям плюс.

- Ще има ли криза в управляващата партия с оттеглянето на Цветанов? И ще засенчи ли това скандалите в БСП?

- ГЕРБ отдавна е в криза. Там текат тежки центробежни процеси. Вземат се решения в парламента, на следващия ден Борисов ги отменя. Проблемът е, че това се отразява зле на парламентарната демокрация и на държавата. Темата за скандалите в БСП се преекспонира, което е удобно за опонента ни. В историята на БСП има немалко тежки дискусии, включително и в последните 30 г. Отвън изглежда проблемно, но вътре това е начинът, по който се формират мнения и политики. Тъй като БСП не е и не търпи да бъде лидерска партия.

- А опитите на Нинова?

- Без значение кога във времето някой от председателите на БСП се е опитвал да се държи малко по-авторитарно, това не е успявало. БСП е партия на лидери на мнения. И това е ценното. Ние се готвим усилено за изборите, който и каквото да говори. Скандалите ги търсете по-скоро при опонентите ни - и в малката коалиция, и в ГЕРБ. Те имат тежки противоречия. Кой ще бъде водачът на листата им? Какво ще решат с това - борбата за постове? Това не излиза отчетливо на повърхността, но тези неща се знаят. А и самата история с апартаментите май е плод на приятелски огън.

- Какво имате предвид под приятелски огън?

- Томислав Дончев

в неделя

недвусмислено

даде сигнал, че

Цветанов трябва

да се оттегли Битката за овладяването на ГЕРБ ще става още по-жестока. Умората от управлението налага да има такава битка в ГЕРБ, това са нормални партийно-политически процеси. В БСП сме ги преживелине един или два пъти. ГЕРБ са доста млада партия и тепърва им предстои да изпитат и тежестта на властта. Защото във властта невинаги е лесно да носиш отговорността за понякога трудни решения. В опозиция видимо е по-лесно, колкото и по-неизгодно да изглежда.

- Казвате битката за овладяването на ГЕРБ - т.е. Борисов ще се оттегли след този мандат?

- Нищо не казвам, наблюдавайте и ще видите.

- Как отива БСП на евроизборите? Предстои ви тежък пленум - да подредите листата и да излезете или единни, или още по-разделени.

- БСП винаги играе за победа. За 128 г. партията ни е поемала немалко отговорности за развитието на държавата. И няма как да си позволи пораженчески мисли преди такава решителна битка, каквато са евроизборите този път. Не редим за първи път листи, не спорим за първи път. БСП е показала, че има мъдрост, която във важни моменти се проявява - заравят се томахавките и работим за победа.

- Този път разделението е много силно. Станишев не стана водач, а сега битката е остава ли в листата.

- В София има 93-ма номинирани. Част от тях ще се откажат, но останалите имат шанс да са в листата. При всички случаи вотът трябва да бъде таен, за да бъде уважен и оценен подобаващо всеки номиниран. Волята на Националния съвет трябва да се приеме от всички.

- Има ли Станишев място в листата, или и вие като Нинова смятате, че той не трябва да е в нея?

- Не съм чул Нинова да е казала, че Станишев няма място в листата. Като президент на ПЕС той има своето място в листата, стига да го иска.

- Вие сте номиниран - ще се кандидатирате ли?

- Не, защото съм поел сериозни ангажименти и към градската организация на БСП, и към София и общината. Благодаря на всички за номинациите ми и в столицата, и в страната, но още не съм приключил с ангажиментите и отговорностите си към София.

- Използва ли вътрешната опозиция Станишев за поредната си битка срещу Нинова?

- Вътрешната опозиция, за която се говори, показа единомислие и единодействие в партията на конгреса на 26 януари. Важно е това да се запази до 26 май, за да можем да се поздравим с победа. Говорил съм за рисковете пред спечелването на изборите и на първо място са конфликтите. Също и начинът, по който ще конструираме кампанията,

да избегнем

антиевропейската

риторика

И разбираемо - реденето на листата. Винаги има доволни и недоволни. Но има правила, а решението се взема от НС на БСП и никой на никого не може да се сърди.

- Колко места са победа за БСП?

- Победа означава да победиш ГЕРБ дори с 1 глас.

- А ако БСП не победи, ще има ли оставка на лидерката ви?

- Римляните са побеждавали, защото не са познавали думата загуба. Нека не мислим в тази посока. Имаме 2 задачи. Първо, 100% да мобилизираме твърдото ядро на партията, защото това ще бъде битка на твърдите ядра, а на предишни евроизбори сме имали проблем. И второ, да се възползваме, чрез посланията ни и в страната, и в Европа, да привлечем по-голяма периферия. Тя ще ни е необходима, за да противостоим на административно-корпоративния клиентелистки вот, който се готви от управляващите. При ниска активност той ще има доста голяма тежест за резултата. Ако успеем да създадем и увеличим нагласите за протестен вот, победата няма да закъснее.

- Протестен вот как ще организирате?

- 30 г. в България изборът е на принципа гласувай “против”, а не “за”. За съжаление, това се очертава като изборен манталитет по нашите географски ширини - т.е. наказателен вот срещу управляващите и начина на живот. Не става дума, че ние организираме протести - гражданското общество вече е достатъчно мотивирано и еманципирано. Хората сами се организират в подписки и комитети. Но идват при нас и търсят подкрепа. Ето - приетите искания на шофьорите в градския транспорт, което бе голяма победа за общинските съветници от БСП и омбудсмана. Дойдоха майките, които искат места в яслите, а недостигът тази година ще е ужасяващ - над 5000 деца няма да намерят място. Ще търсим от общината допълнителни пари за ударно изграждане на градини. Пари има - при 1,7 млрд. никой не може да каже, че няма.

- Съгласи ли се Мая Манолова да ви е кандидат за кмет в София?

- Номинациите за местните избори започват през април. Когато получим предложенията от организациите, ще водим разговори. И тези, които дадат съгласие, ще се състезават на градската конференция, която избира кандидата ни. Манолова ясно каза, че в момента е омбудсман и има отговорност към проблемите на хората. Ако хората ни я предпочетат, ще водим разговори с нея. А дали тя ще се съгласи - ще разберете. Всички номинирани ще разглеждаме с тяхната сила и тежест и ще водим разговори с тях. Вариантите са много.

- Кои са те? И Йончева бе сред фаворитите ви?

- Йончева, Паскалев, Свиленски, Бойчев, архитекти и други.

- Например?

- Арх. Здравец Хайтов, синът на Николай Хайтов. Много са имената, това са моите виждания - на един член на организацията, а ние сме над 9000... Нека да чуем хората. Защото те трябва да са мотивирани да работят за тази кандидатура. И ако е кандидатура, посочена от Паргов, а те не я харесват, нищо няма да се случи. Няма по-лошо от това партията да не одобрява един или друг избор.

Визитка

Роден е на 13 юли 1977 г. в Пловдив

Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност “Международни отношения” Магистър е по европейска интеграция

Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

Председател на Градския съвет на БСП - София

Общински съветник и шеф на лявата група в Столичния общински съвет

Член на Изпълнителното бюро на партията