Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разпитът на ключовия свидетел по КТБ Бисер Лазов ще продължи и през април.
Разпитът на ключовия свидетел по КТБ Бисер Лазов ще продължи и през април.

Бившата дясна ръка на банкера: Когато стана напечено, той предаде всички

Като с дребни досадници се е отнасял собственикът на КТБ Цветан Василев към подчинените му директори в банката. Обиждал ги е и ги е ругал на живо и в мейли, но въпреки това те се стараели да му угодят - подписвали документи, които им давал, без да ги четат. Тази ситуация описа пред спецсъда Бисер Лазов, ключов свидетел по делото за присвояване на над 2,7 млрд. лв. от КТБ. Неговият разпит започна във вторник, продължи в сряда, а очакванията са да приключи чак след няколко заседания.

Основен подсъдим по делото е бившият собственик на КТБ Цветан Василев. Заедно с него обвиняеми са още 17 души.

Лазов бил

неформален

финансист на

Василев,

който отговарял за небанковия му сектор, негова дясна ръка.

Във втория ден от обясненията си той описваше предимно взаимоотношенията между Василев и подчинените му.

Например Георги Христов, който бил изпълнителен директор на КТБ, сега подсъдим, претърпял пълна метаморфоза, посочи Лазов. През 90-те години на маналия век Христов бил стриктен юрисконсулт в ЦКБ, а през 2012-2014 г. подписвал безкритично документите, които Василев му спускал. “Спомням си веднъж как стоеше пред кабинета на Василев и се опитваше да му привлече вниманието, а Василев се отнесе с него пренебрежително”, разказа Лазов.

През 2012 г. в КТБ влязла дъщерята на шефа - Радосвета. Тя отговаряла за работното време, облеклото и порядките на служителите. Освен тази задача имала ръководни функции и към счетоводителите от “Фирмата” - контролирани от баща ѝ дружества.

Младата жена разпореждала на служителите както във фирмата, така и в банката по имейл и чрез секретарките. Персоналът бил на едно място в сградата на бул. “Цар Борис III” 159, обясни Лазов.

Радосвета вървяла по стъпките на баща си и също “хокала с обидни думи директорите в КТБ”.

Лошо Цветан Василев говорил и за друг изпълнителен директор на КТБ - Илиян Зафиров, също подсъдим по делото. Макар че той приличал повече на шеф от другите изпълнителни директори, бил подлаган на порой от обиди и обвинения от банкера. Зафиров ползвал автомобил и шофьор.

Най-подигравателни критики имало срещу Александър Панталеев, бивш изпълнителен директор на КТБ. “Веднъж Василев го извика заради проблеми с една сделка. Сашо беше като в реанимация, върху себе си понесе хиляди обвинения и нападки. Съжалих, че бях свидетел на това, макар че и аз съм бил подлаган на същото”, спомни си Лазов.

Въпреки обидите към изпълнителните директори банкерът не се разделял с тях.

Те изпълнявали

заповедите му

със спокойствие,

увери съда Лазов.

“Моите отношения с Василев и отношенията му с подсъдимите са се основавали на доверие. Представете си Исус, който привлича апостолите си, те вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, а някъде другаде. Василев предаде всички хора”, каза Лазов.

Пред съда ключовият свидетел разказа и как

собственикът

на КТБ

кредитирал

сам себе си

От банката се отпускали кредити на няколко групи дружества. Първата - на фирми с реален бизнес и нормален оборот и кредитиране, в които Василев имал контрол над оперативните и финансови работи - например “Дунарит”, “Гипс”, “Телиш”, посочи Лазов. Тези дружества се използвали за т.нар. надкредитиране. “Зад фасадата на техния реален бизнес се осъществяваше предоставяне на непотребни в целево отношение кредити, средствата от които се насочваха през “кухи дружества” по направление за нуждите на Василев”, обясни Лазов.

Втората група дружества, на които КТБ отпускала финансиране, били с реален бизнес на приятели на Василев. Пак използвайки фасадата, се давали средства от банката над реално необходимия ресурс на фирмите.

Дружества, които нямали реална дейност, бизнес идея и действителен собственик, също получавали кредити от КТБ. Това били т.нар. кухи фирми. Дружествата се регистрирали от юристи на банкера и в повечето случаи

фиктивните

собственици и

управители дори

не били наясно

с размерите на кредитните задължения на управляваните от тях фирми.

Третата група фирми с кредити от КТБ притежавали активи, незаложени в банката, срещу които в пасива стоял собствен капитал. “Собственикът на капитала обикновено е фирма от първи ред или съдружие от такива фирми, които обаче имат задължения към фирми кредитополучатели. Такива са например “Бромак телеком инвест” (притежаваща част от акциите от БТК АД ), “Инвест мениджмънт”, където са повечето лични имоти на семейството на Василев. Това са т.нар. имотни дружества на Василев”, поясни още Лазов.

По време на разпита му един от адвокатите на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, който също е обвиняем по няколко дела, прекъсваше свидетеля. Заради това юристът получи забележки от съдия Виржиния Петрова да спазва реда в съдебната зала.