Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Oпасна близост между дознателка и бандит доведе до арест на служителката на МВР. От понеделник зад решетките е 28-годишната Розалина Кьосева, разследващ полицай в Първо РУ - Благоевград, със стаж 4 г.

Арестуваха я колегите й от "Вътрешна сигурност" на работното й място. Още преди година имали информация за връзката на младата дознателка с известния бандит Владимир Бойчев. Изчакали търпеливо и преди 4 месеца започнали активни действия, за да "заковат" колежката си.

Кьосева, която е дъщеря на шефа на Охранителна полиция Георги Кьосев, вече е с 4 повдигнати обвинения. Баща й пък излязъл в отпуск, докато срещу него тече дисциплинарната проверка, за да се установи дали е знаел какви ги върши дъщеря му.

А по данни на прокуратурата

тя е изнасяла информация, която

е служебна тайна,

към криминално проявения Владимир, който сега е в затвора с присъда от Специализирания наказателен съд за участие в ОПГ за разпространение на наркотици.

Две от обвиненията срещу Кьосева са свързани с издадена от Гърция Европейска заповед за арест срещу Владимир Бойчев. Там той трябвало да излежи присъда от 6 г. затвор за фалшиви пари. Дознателката разбрала, че има такава заповед, и веднага му казала. Той успял да се укрие за няколко месеца, а

тя му носила

тайно храна в

ролята на ятак

Така се сдобила с две обвинения - за изнасяне на служебна тайна и за лично укривателство.

Но не срещу заплащане. "Мотивите й не са користни, не го е правила за пари. Напротив, от тази връзка тя е на минус. Изтеглила е потребителски кредит от 25 хил. лв. и му е дала парите", каза районният прокурор Борислав Ковачки.

Другото обвинение срещу разследващата полицайка е за документно престъпление. Докато Владимир Бойчев лежал в затвора през 2015 г., от 7 до 31 януари тя го посетила 5 пъти. Написала е 5 искания до затворническите власти за свиждане с мотив, че работи като дознател по дело, свързано с него, и се налага да го разпитва, което всъщност не било така. Тя използвала този претекст, за да се види с приятеля си.

Четвъртото обвинение е за престъпление против правосъдието. "В районната прокуратура е имало досъдебно производство срещу това лице, което сега е в затвора, и Кьосева е трябвало да работи по разследването срещу него. От 22 ноември 2016-а до 28 март 2018 г. тя не е извършила никакви разпити, събиране на доказателства, очни ставки и др. следствени действия", допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Иззет е телефонът на младата полицайка при обиска при задържането й. В същото време е обискирана и килията на Владимир в затвора в Бобов дол. Там е намерен мобилен телефон, който той ползвал, за да си говори с нея. "Имаме събрани изключително обилни доказателства от използваните СРС. Провеждат се и разпити на затворника. Ако се съберат достатъчно доказателства, може и срещу него да бъде повдигнато обвинение", обясни прокурор Арнаудова.

Освен че има много записи на телефонни разговори между двамата са разпитани и 13 свидетели. В кабинета на Кьосева били открити списъци с имена и данни за следователи, съдии, прокурори и надзиратели, както и адресите на техните деца и семейства. "Кьосева е събирала от информационния масив на МВР данни. Правила е справки. Злоупотреба с фондовете на министерството е сериозно нарушение. На този етап още не е ясно как точно е използвала тази информация", каза шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев. Допълни, че в нито един етап от разследването не е изтекла информация по случая.

"Получихме пълна подкрепа от ОДМВР – Благоевград, и прокуратурата. Стиковката беше на изключително ниво, запазихме тайна", допълни още старши комисар Ганев. Добави, че във всеки един район хората се познават и да запазиш подобен тип разследване в тайна, е предизвикателство пред професионализма на служителите. Категоричен е, че водената политика е да бъдат безкомпромисни и да вземат мерки срещу всеки един служител, който по каквато и да е причина нарушава своите задължения.

А причината, поради която, дознател Кьосева е обвинена в престъпване на закона, е изключително лична, но прокуратурата не се ангажира да я определи като интимна. Приятелят на дознателката Владимир е зад решетките и му предстои да излезе през септември.

В кой затвор е лежал приятелят на дознателката до средата на 2018, четете в печатното издание на "168 часа".