Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов и съпругата му Елисавета
Лозан Панов и съпругата му Елисавета

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд сама избрала собствениците на “Артекс” за свидетели пред Бог, защото не познавала “по-достойни и вярващи хора”

Елисавета Панова, съпругата на Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд, е също сред хилядите клиенти на голямата строителна компания “Артекс”.

През 2013 г., когато тя все още не е омъжена за висшия съдия, плаща 93 хиляди лева за 211,2 квадрата в красивия столичен квартал “Изток”. Сайтът “Правен свят” изчисли, че това прави 225 евро на квадратен метър и че пазарната стойност на имота е почти половин милион лева - 5 пъти по-скъпо.

Часове по-късно сайтът “Капитал” увеличи цената по сделката на Елисавета Панова на 382 евро за квадратен метър и се позова на личното обяснение за изгодната покупка заради направената “голяма първоначална вноска”.

Елисавета, или Бети, както я наричат, е била впечатлена силно от семейство Весела и Пламен Мирянови, които са собственици на “Артекс Инженеринг” . Пред близките си Бети споделила, че “не познава по-достойни и вярващи хора, които вървят в Светлината и са истинско семейство”. Затова и вероятно запознава бъдещия си съпруг Лозан Панов с кумовете две седмици преди сватбата.

Срещата между Мирянови и бъдещото семейство Панови се случва две години и половина след сделката в столичния квартал “Изток”.

Бети Панова моли собствениците на “Артекс” да им станат кумове. Те не познават съдията, а контактите им с булката са главно около нейната имотна сделка. Днес семейството се въздържа да коментира новината за поредния им известен клиент.

По онова време Бети е вдовица - известният журналист Иван Ганев е починал. Тя е много самотна, преживяла е тежка болест на очите, която можела да доведе до пълно ослепяване, и е главен редактор на немскоезичен вестник. Синът от първия брак по онова време минавал през тежък тийнейджърски период, което допълнително притеснявало днешната съпруга на шефа на ВКС.

Защо тя избира Весела и Пламен Мирянови за кумове? Само пред “Капитал” Бети Панова използва глагола наложих на бъдещия младоженец, когато обяснява как е избрала кумовете, и потвърждава, че Лозан Панов не ги е познавал преди сватбата. Булката се сприятелила с двамата около сделката по евтиния имот.

Техни близки смятат, че изборът е заради факта, че собственичката на “Артекс” съчувствала много на вдовицата и двете споделяли своите проблеми една на друга.

Апартаментът на Панови е на 6-ия етаж в луксозната бутикова сграда “Елемаг Дипломат” - с приз в една от категориите в конкурса “Сграда на годината” за 2014-а. Както всяка кооперация на “Артекс” и тази

има свое

отличително лого

- “Осмели се да

поискаш всичко”

Наоколо са посолствата на Русия, Германия, Япония. Жилището е на десетина метра от Ловния парк в един от най-престижните квартали на столицата.

Първата информация за апартамента на Панова се появи късно в понеделник вечерта в сайта “Правен свят”. Според публикацията Панова е купила жилище от “Артекс” на цена, доста по-ниска от тези, които са платили Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Красимир Първанов. Справка в Имотния регистър показва, че фирмата на съпругата на шефа на ВКС - “Ганева 2000” ЕООД, е

придобила

172 кв. м

апартамент и

2 гаража по

19 кв. м за

81 хил. евро,

или 382 евро за 1 кв. м. Цената на жилището на Цветанов например е 630 евро на кв. метър, дори при най-критична сметка

Това е сградата, в която Елисавета Панова обитава жилище, собственост на фирмата .  Апартаментът от 172 кв. м  е на 6-ия  етаж.
Това е сградата, в която Елисавета Панова обитава жилище, собственост на фирмата . Апартаментът от 172 кв. м е на 6-ия етаж.
Във вторник сутринта сайтът “Вевести” съобщи, че собствениците на “Артекс инженеринг” - архитектите Весела и Пламен Мирянови, са кумове на сем. Панови.

Сделката на съпругата на Панов е от 10 април 2013 г. Тогава двамата още не се познават и Елисавета носи фамилията на първия си мъж Иван Ганев. Фирмата “Ганева 2000” ЕООД се включва в строежа на зелено. Според “Правен свят” дружеството на Елисавета Панова плаща само 93 хил. лв. за луксозния имот, или 225 евро на кв. метър.

От партидата на фирмата в Имотния регистър става ясно, че

след

първоначалната

вноска при

завършването на

жилището цената

набъбва до 384

евро на кв. м,

или общо 81 хил. евро. По това време през 2013 г. средната пазарна цена на жилищата ново строителство в района е 1100 евро на кв. м. В същата сграда на “Артекс” на ул. “Елемаг” са купувани апартаменти с обявена цена от 600 до 1000 евро на кв. м, което е от 2 до 3 пъти по-скъпо от жилището на “Ганева 2000” ЕООД.

Дали заради това, че фирмата е купила жилището от кумовете, или заради обявената данъчна оценка на имота, но цената на 172-те квадрата и гаражите бие рекорда по евтиния, който се държеше от вече бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов.

Ганева става Панова на 14 февруари 2015 г. Тогава сключва граждански брак с Лозан Панов, който месец по-рано е оглавил ВКС. Кумува им сем. Мирянови. “24 часа” потърси съпругата на съдия №1, но тя не вдигна телефона си. Елисавета

Панова избра да

направи коментар

единствено

пред “Капитал”

Заяви, че цената е такава заради ранното включване в обекта, а със сем. Мирянови се запознали и сближили именно покрай строежа. Панова твърди още, че архитектите са кумували на сватбата по нейно настояване, а Лозан Панов се запознал с тях 2 седмици преди брака.

Съпругата на съдия №1 се нанесла в апартамента през януари 2018 г. Ползвала обаче 2/3 от жилището, защото още не било изцяло завършено. Плащала месечен наем от 985 лв. на фирмата си “Ганева 2000” ЕООД, която от своя страна плащала данъци за прихода. Имотът на “Ганева 2000” ЕООД, който съпругата му ползва под наем, липсва в декларациите на Лозан Панов пред Сметната палата, Инспектората на ВСС и антикорупционната комисия от 2015 г. насам, когато двамата стават семейство.