Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отказвайки се от една от най-смислените реформи, правителството оставя десетки хиляди с неизчислени пенсии до края на годината

2019 година едва изкара три месеца, но вече е ясно, че ще бъде запомнена като годината на хаоса в пенсиите. Който може да доведе до пълното разрушаване на пенсионната система и да остави практически стотици хиляди възрастни хора без пари.

Само заради фалшивите сметки на един бивш депутат, прибързаните промени на промените на един министър и страха от протести на премиера Бойко Борисов.

Само за три дни, притиснато, че между 12 и 20 хил. души биха могли да получат евентуално по-ниски пенсии, отколкото, ако се бяха пенсионирали през 2018 г., накара правителството да се откаже от една от малкото смислени промени в системата на пенсиите, която е приемана при управленията на Бойко Борисов.

И да обрече всичките близо 500 хил. души, които ще се пенсионират в следващите 5 г., на тотален хаос как точно ще им бъде изчислена пенсията. Защото за първи път ще има двойна формула за изчислението, а всеки ще си избира коя да ползва. Непозната в световната практика иновация.

Всичко започна в края на миналата година. Тогава в опит да ограничи високите пенсии заради падането на тавана, което бе предвидено за 1 януари 2019 г., правителството предложи промени в пенсионната формула. В два параметъра.

Първият бе при изчисление на индивидуалния коефициент да се сложи таван, така че да не позволява изчисление на пенсия, която да е над тавана.

Вторият параметър обаче е далеч по-важен – в изчисленията да не се включват осигуровките от периода 1997-1999 г. Причината бе, че тогава в пенсионната система нямаше ограничение върху размера на дохода, върху който се внасят осигуровки, нямаше и таван на пенсиите. И съществуваше хипотетичната възможност няколко десетки души да получат месечна пенсия от 4000 лв.

Това отпадане на години стаж обаче се насложи върху премахването на правото на кандидата за пенсия да посочи по свой избор трите си най-добре заплатени години отпреди 1997 г. Тази промяна трябваше да влезе в сила от 1 януари 2019 г., но бе приета всъщност още с пенсионната реформа на социалния министър във второто правителство на Борисов - Ивайло Калфин. И нейната логика бе, че пенсията трябва да се изчислява върху целия осигурителен принос, а не само върху 3 години от продължаващия 40 г. стаж.

Реално и отпадането на трите години отпреди 1997 г., и на тези в периода 1997-1999 г. имаше за цел едно и също нещо - хората да получават пенсии, които да отговарят на реалния принос в системата, а не на епизод от живота им, когато са получавали добри пари. И при двете промени бе ясно, че част от кандидатите за пенсия реално губят. Всъщност социалният министър Бисер Петков го обясни кристално ясно в края на 2018 г., че целта на предлаганите промени е да не се допуснат прекалено високи пенсии, които биха били приети от множеството пенсионери като незаслужено големи.

В крайна сметка с абсурден сговор със синдикатите в последния момент се реши да бъде оставен завинаги таванът на пенсиите, което пък обезсмисли всички направени до този момент предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Но не ги премахна от него.

Проблем на тази промяна от края на 2018 г. бе, че е направена без актюерски разчети.

Абсурдно, но анализ как би се отразила промяната бе направен едва преди седмица. И той показа, че при около 50% от новите пенсионери отпадането на тези сумарно 6 г. стаж реално ще доведе до повишение на пенсията, при 31%, или около 20 000 души, през тази година ще има намаление.

Липсата на този разчет още при приемането на законовата промяна обаче позволи спекулативната намеса в темата на бившия депутат Гроздан Караджов. Вземайки частен случай, той спекулативно изчисли, че по правилата допреди 1 януари човек е трябвало да получи над 400 лв. пенсия, а по новите му се получават около 160 лв. Това изчисление обаче бе грешно дори само заради това, че натрупа наведнъж реформата с отпадането на трите години отпреди 1997 г. (които така или иначе щяха да отпаднат) и направеното без актюерски разчети отпадане на стажа за периода 1997-1999 г. Сметката би била поне малко коректна, ако отчиташе само отпадането на периода 1997-1999 г. в сравнението. Но не е и въпреки това бе достатъчна, за да накара Борисов да нареди спешна промяна на промяната.

На всичкото отгоре от НОИ обясниха, че всъщност със затягането на режима за изчисляване на осигурителния принос се спестяват около 9 млн. лв., което е пренебрежимо малка сума за осигурителната система.

“Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който заради икономия от 9 млн. лв. би допуснал подобно нещо. Няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер”, успокои Томислав Дончев след срещата във вторник миналата седмица при премиера Борисов.

С което мотивира и решението – до 2023 г. всеки пенсионер реално сам ще решава как да му бъде изчислена пенсията.

И така вратата на хаоса в пенсионната система бе широко отворена. Първо, отпадането на трите години по избор бе направено, за да може пенсията да се изчислява на реален принос. Още повече че заради липсата на електронни регистри реално данните за дохода през трите избрани години се вземаха на доверие от НОИ според това какво твърди кандидатът за пенсия. Дали представените документи са истински, или не, нямаше никакво значение. Колко е порочна практиката на избора на трите години, показа и разследването на злоупотребите на шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев. Именно тази огромна врата в закона е била използвана от него, за да осигурява огромни пенсии на хора, които никога не са работили. Сред тях и един ливанец. Това поне установи специализираната прокуратура.

Второто орязване на стажа пък бе направено заради непълните данни на НОИ за периода 1997-1999 г., както и липсата на осигурителен таван за този период. Тук отново се отваряха както вратички за представяне на фалшиви документи, така и несправедливата практика да се изчислява пенсия, която да е ограничена от таван, но от доход, който не е ограничен.

Реално сега тези врати ще останат широко отворени, въпреки че според обясненията на социалния министър Бисер Петков до момента те са успели да свият дефицита на практически фалиралия осигурителен институт от над 50% до около 1/3 от плащаните всяка година пари за пенсии. На всичкото отгоре до 2023 г. близо по 100 000 души годишно ще трябва сами да изчисляват по коя формула да им бъде направена пенсията и съответно да се надяват, че не са сгрешили.

На всичкото отгоре тази промяна на промяната, която бе договорена при премиера Борисов, хвърля пенсиониращите се през 2019 г. хора в пълен ступор. Според наредбата за пенсиите до 4 месеца след подаването на заявление за пенсиониране НОИ трябва да изчисли реалната пенсия и да издаде разпореждане за размера . Докато няма такова, кандидатът за пенсия получава минималната. Реално само след 7 дни НОИ ще е задължен да издаде разпорежданията на тези, които са си подали документите през януари. Но по сега действащия текст в Кодекса за социално осигуряване, при който не се взема предвид осигурителен доход отпреди 2000 г. Допълнително, дори при максимално бързане промяната в КСО, която да позволи двойното изчисление и избора на формула, няма как да се случи преди края на месец май. Най-малкото защото от социалното министерство все още дори не са предложили законов текст, той след това трябва да премине поне 14 дни обществено обсъждане, след това седмица да престои в тристранката, а след това неизвестно колко време да се приема от парламента.

Ако бъде приета в края на май тази поправка, следва още поне месец приемане на промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Така че тя реално ще заработи не по-рано от 1 юли. А дотогава своите пенсионни разпореждания ще са получили всички, които са подали документите си за пенсия в първите три месеца на годината. Тоест при очаквани за 2019 г. близо 100 000 пенсионери по “прецакващата” формула вече ще са изчислени бъдещите доходи на над 30 000 души. Реално обаче ще е започнало изчисляването на пенсиите само по една формула на половината от пенсиониращите се през 2019 г. А все още няма отговор на въпроса дали техните нови пенсии ще бъдат изчислени отново, след като бъде приета двойната формула. Както и кога точно ще се случи това, ако след 1 юли изведнъж се окаже, че осигурителният институт трябва наведнъж да издаде нови 100 000 пенсионни разпореждания до края на годината. Нещо, което няма да се случи. Много по-вероятно е просто много от хората, подали документи през 2019 г., да стоят на минималната пенсия от 207 лв. почти цяла година.

Това обаче е кратковременният хаос, до който ще доведе двойната формула, която бе измъдрена на срещата при Борисов. Дългосрочно около половин милион души никога няма да са сигурни, че пенсията им е изчислена по правилния за тях начин. Още по-страшният ефект е разрушаването на каквото и да било доверие в пенсионната система сред хората, които я захранват с пари. При постоянната промяна на условията за пенсиониране реално никой не е заинтересован да се осигурява 40 години на реалните си доходи. Така или иначе не е наясно каква пенсия ще получи и няма как да повярва на системата. А това ще е много по-страшна буря за държавата, която може да доведе до пълен колапс на социалната система и насочването на парите за осигуровки в сделки за имоти, които да осигуряват старините.