Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Росен Моллов
СНИМКА: Росен Моллов

Внушения на определени политически кръгове, че журналистката е била убита заради работата си, създадоха лош имидж на България, негодува Румяна Арнаудова

Досъдебното производство за смъртта на Виктория Маринова приключи и Окръжна прокуратура – Русе е изготвила обвинителен акт, с който единственото обвиняемо лице по делото Северин Надеждов Красимиров е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения – извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова, за изнасилване на телевизионната водеща и за убийство, извършено умишлено, по особени мъчителен начин, с особена жестокост.

Това заяви окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Той посочи, че дори само заради убийството законът предвижда най-тежкото наказание доживотна присъда, но не се знае как ще процедира адвокатът на обвиняемия по време на делото и че съществува вариантът при съкратено производство и самопризнания за облекчена присъда. Според Георгиев, циганинът е признал за всичките си престъпления, включително за изнасилването на Виктория и извършеното от него убийство.

Административният директор и водещ в русенската телевизия ТВН Виктория Маринова бе убита и изнасилена на 6 октомври 2018 г. до бетонната алея край Дунав, където бе спортувала. Северин Красимиров бе задържан четири дни по-късно в дома на майка си в Германия и върнат в България. 21-годишният ром бе подложен на комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, за да се установи дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Той лежа един месец в психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч, където бе наблюдаван и изследван от специалисти. Заключението им бе, че Северин страда от лека степен на умствено изоставане, има личностно разстройство, но към момента на извършване на престъплението и след това е разбирал свойството и значението на постъпките си.

„През последните пет месеца работихме активно по това дело, събирахме доказателства, за да проверим всички възможни действия”, каза Георгиев. Според него са разпитани над 30 свидетели, назначени и приети са над 15 експертизи. Получено е съдействие от прокуратурата и полицията в Германия. Северин Красимиров е задържан в Германия, доведен в България и е с мярка за неотклонение задържане под стража. Предстои циганинът да бъда прехвърлен в затвора в Белене, където да изчака насрочването на делото, което се очаква да стане до около месец, посочи окръжният прокурор на Русе.

„Всичко показва, че се касае за едно изцяло криминално престъпление, мотивът за което е бил сексуален. По време на разследването не са били събрани никакви доказателства за това, трите престъпления да имат нещо общо с професионалната реализация на Виктория. Установено е, че вечерта преди извършване на престъплението Северин Красимиров е бил със свои приятели на празненство, където е употребил алкохол и под негово влияние в ранните часове на 6 октомври 2018 година е тръгнал пеш към дома си. Тогава, на мястото на престъплението е срещнал жертвата, изпитал сексуално влечение, за удовлетворението на което й е нанесъл побой. Вследствие на нанесените удари, след извършените сексуални посегателства върху нея, Виктория Маринова е починала”, обясни Георгиев. Сред него са проверени всички версии, но единствената, по която са събрани доказателства, е за криминално престъпление.

На досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения, които потвърждават становището на прокуратурата, относно мотива за извършване на престъплението. Освен обясненията на убиеца, прокуратурата разполага с множество веществени доказателства, с дрехите, с които Северин е извършил престъплението и по които е открита ДНК на Виктория, с вещите, които той е взел от жертвата и се е опитал да укрие. Прокуратурата смята, че разполага с достатъчно доказателства, които доказват нейните обвинения срещу рома. Георги Георгиев благодари на главния прокурор и на разследващите полицаи за оказаното съдействие по случая.

Прокуратурата е категорична, че Красимиров е бил сам по време на престъплението, разполага със записи от видеокамери в района, има подробни огледи на местопроизшествието, като не са намерени никакви други следи от хора, няма ДНК материал от друго лице по тялото на Виктория, заяви Георгиев. Според него, циганинът не е действал с друго лице, нито пък е бил подбуден от някого. Експертиза е показала, че Северин не е употребил наркотици в нощта преди убийството.

От дома на рома са били иззети дрехи, със следи от биологичен материал. Той съдържа кръв от Виктория, както и ДНК материал от Северин, каза още Георгиев. По тялото на жената и дрехите й също има ДНК материал, който съвпада напълно с този на Красимиров.

„Експертите от Ловеч са наблюдавали Северин повече от месец. Тяхното заключение гласи, че циганинът наистина има лека степен на умствено изоставане, която следва още от ранната му детска възраст, но това не го лишава от възможността да разбира значението на деянието си, да ръководи постъпките си и може да носи наказателна отговорност, нямаме никакви съмнения относно психичната му годност”, заяви Георги Георгиев. „В европейската заповед за задържане поискахме от колегите от Германия Северин да бъде подробно прегледан. Това следствено действие беше извършено около 6-7 дни преди той да бъде върнат в България и нараняванията по неговото тяло са били по-видими. От това освидетелстване е било установено, че той има наранявания, които са типични за престъпленията, в които го обвиняваме и за механизма, по който приемаме, че са извършени. Става дума за рани по коленете, по ръцете, по тялото, свързани с тази растителност, която е била в района на местопрестъплението. Лекарят в България се запознал с данните и неговото заключение е, че нараняванията на циганина отговарят във времето, както и че са били получени по време на изнасилване, особено тези по коленете са типични за поза по време на полов акт”, обясни Георгиев.

„За умишленото убийство законът предвижда възможно най-тежките наказания, сред които и доживотен затвор без замяна. Възможностите за развитие на процеса в съдебната му фаза зависят от избора на защитника и подсъдимия. Възможна е и процедура по съкратено съдебно следствие”, посочи Георгиев.

Убийството на Виктория Маринова по своята жестокост разтърси цяла България, но и създаде лош имидж на страната ни в Европа, заради трактовката, че е било извършено заради работата на Маринова, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Неприятен факт на внушения, които бяха направени от определени кръгове българи срещу българи, срещу нашите институции, срещу българската държава, че в България, журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания, биват убивани. Нашето разследване показа, че това е чист криминален случай, но за съжаление, заради петното, което бяха оставили върху авторитета на държавата, се наложи целият екип да обори само с много усърдие, с висок професионализъм и със самообладание, което проявиха колегите, за да стигнем до истината. Твърденията злепоставиха България за много кратък период от време, но не постигнаха целите, които си бяха поставили тези кръгове от хора, вероятно ръководени от нечисти политически цели”, посочи Арнаудова.

Тя припомни, че Виктория Маринова е била назначена от бившия си съпруг на длъжност офис – мениджър във фирмата му „Май Фай”, работила е като говорител в телевизия. От 2016 година тя е водила там магазинно предаване под името „Подиум”, за мода, а от есента на 2018 г. е била само водеща на „Детектор”. В първия брой на предаването участието на Виктория се е свеждало само до първия анонс на предаването, анонс в средата и в края му. Интервютата са правени от друг журналист, припомни Арнаудова.