Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нападатели, взимащи на прицел Турция, ще бъдат връщани в ковчези Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Президентът Реджеп Тайип Ердоган определи днес масовата стрелба, при която бяха убити 50 души в две джамии в Нова Зеландия, като част от по-голяма атака срещу Турция и заплаши да изпрати обратно "в ковчези" тези, които се опитат да вземат на прицел Турция, предаде Ройтерс.

Ердоган, който се опитва да събере подкрепа за своята Партия на справедливостта и развитието с ислямистки корени на местните избори на 31 март, използва нападението в Нова Зеландия като доказателство за глобални антимюсюлмански настроения.

Те ни изпробват от 16 500 километра разстояние, от Нова Зеландия, с послания, които отправят оттам. Това не е индивидуален акт, това е организирано, каза Ердоган, без да прави уточнения, предаде БТА.

28-годишният австралиец Брентън Тарант бе обвинен за убийство в събота, след като уби 50 души в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. На предизборни митинги в края на миналата седмица Ердоган показа видеозапис от стрелбата, който нападателят разпространи във Фейсбук. Той получи упрек от новозеландския външен министър, който каза, че това би могло да изложи на опасност новозеландски граждани в чужбина.

Ердоган показа също извадки от "манифеста", публикуван от нападателя в интернет и премахнат по-късно от мрежата.

Той каза, че нападателят е отправил заплахи срещу Турция и срещу самия президент, и че е искал да изгони турците от Северозападна Турция - европейския район на страната. Най-големият град на Турция - Истанбул, е разделен между азиатска част на изток от Босфора и европейска част - на запад, отбелязва Ройтерс.

Ние сме тук от 1000 години и ще бъдем тук до края на света, ако е рекъл Бог, заяви Ердоган на митинг днес в памет на военната операция при Галиполи от 1915 г., когато османските войници разгромяват силите на Антантата начело с Великобритания, включващи австралийски и новозеландски части, които се опитват да превземат полуострова като вход към Истанбул.

Няма да превърнете Истанбул в Константинопол, добави добави той, имайки предвид името на града по време на Византия, преди той да бъде завладян от османските турци през 1453 г.

Вашите деди дойдоха тук /.../ и те се върнаха в ковчези, каза Ердоган. Не се съмнявайте, че ще ви върнем обратно като вашите деди, добави Ердоган.

Новозеландският външен министър Уинстън Питърс посочи след заседание на новозеландското правителство, че е казал на турския си колега, че използването от Ердоган на видеозаписа в предизборната кампания е неправилно.

Всяко нещо от такъв характер, което представя невярно страната, при положение че това не беше новозеландски гражданин, излага на опасност бъдещето и сигурността на новозеландския народ и нашите хора в чужбина и е напълно нечестно, каза Питърс.

Високопоставен турски източник от сигурността посочи, че нападателят Тарант е влязъл в Турция два пъти през 2016 г. - за една седмица през март и за повече от месец през септември. Турските власти са започнали да проверяват всичко - от хотелските регистрации до записи на камери, за да се опитат да установят причината за неговите посещения, каза източникът.