Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миню Стайков, заснет преди години
Миню Стайков, заснет преди години

Срещу 50 хил. лв. съдът пуска и задържания син на кмета на Карнобат

Половин милион лева трябва да плати бизнесменът Миню Стайков, ако иска да излезе на свобода. Решението е на спецсъдия Мария Кавракова. Мотивира го с влошеното здравословно състояние на Стайков, който пристигна в съда с инвалидна количка.

Ако бъде потвърдена от втората инстанция гаранцията на Стайков ще бъде рекордна за съдебната практика. Засега най-високата определяна от прокуратурата, гаранция за свобода е 1 млн. лв., наложена на бизнесмена Богомил Манчев. Съдът обаче намали санкцията на половин милион. През 2012 г. 500 хил. лв. бе отредената гаранция и за бизнесмена Огнян Донев. След съдебен контрол тя остана 50 хил. лв.

Сумата за свободата на Стайков обаче не е висока на фона на запорираните дружествени дялове на бизнесмена за 40 млн. лв. Под възбрана са и над 250 негови имота.

В понеделник не стана ясно от какво страда Миню Стайков, защото съдът засекрети заседанието заради интимни тайни. Съдия Кавракова посочи, че ще се обсъждат медицински документи, от които могат да излязат наяве лични подробности за обвиняемия. Преди това с изрична молба адвокатите на бизнесмена Николай Кокинов и Станислав Коев настояха делото да не се гледа публично. От прокуратурата възразиха.

Апелативният специализиран наказателен съд ще реши дали Стайков ще излезе на свобода окончателно. Дотогава алкохоният бос ще е зад решетките.

Срещу 50 хил. лв. на свобода съдът пусна и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, в чийто имот беше открита нелегална фабрика за цигари. Стайков е обвинен като лидер на 8-членна престъпна група за държане и продажба на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата Димитров е бил член на групата.