Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки РУМЯНА ТОНЕВА
Снимки РУМЯНА ТОНЕВА

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристъстаха тази вечер в Софийската опера и балет на премиерата на балета  "Легенда за езерото" по музика на Панчо Владигеров. Те не влязоха през централния вход и централното фоайе на сградата, които за разлика от друг път не бяха оградени с рамки за проверка на метал, а през входа за касата и бързо бяха настанени в средата на първи ред на балкона. 

Десислава Радева бе облечена в прави черни панталони и светла блуза на цветя. Двамата пристигнаха броени минути преди началото на спектакъла и чинно го изгледаха до края. 

Присъствието на държавния глава на културното събитие се обяснява с това, че той е патрон на тазгодишните чествания на 120-годишнината от рождението на световноизвестния български композитор Панчо Владигеров. Преди седмица от негово име бе разпространена програма за честванията, които включват концерти, изложби, специални изпълнения на негови творби по време на Софийските музикални седмици и на Варненско лято, както и конкурси в различни учебни заведения, както и в Музикалната академия, която носи неговото име. 

По време на антракта двамата бяха запознати на по чаша вино с част от наследниците на големия български композитор, включително с неговите правнуци - близнаците Александър и Константин Владигерови.

Преди спектакъла оркестърът на операта изсвири националния химн, а директорът на операта акад. Пламен Карталов отбеляза в кратка реч приноса на Панчо Владигеров към българската музика. Той отбеляза, че Владигеров, както и останалите творци от неговото поколение - Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Марин Големинов, Петко Стайнов и др. са получии образованието си в Западна Европа през 20-те и 30-те години на миналия век, но се завръщат в родината си и поставят основите на нова епоха в българското музикално творчество. Бе пуснат и аудиозапис с гласа на Панчо Владигеров, който обяснява по време на радиоинтервю, че стремежът на българския композитор винаги трябва да бъде да отразява националния дух в творбите си.  

"Легенда за езерото" се поставя в Софийската опера за първи път от 1961 година насам, по ново либрето, написано от постановчика - хореографа Донвена Пандурски. Приказният сюжет разказва за пустинно племе, което се моли на бог за вода, принасяйки му в жертва момиче и той дарява езеро, в което живее нимфа. В нея се влюбва князът на племето, който е трябвало да се ожени за жената-воин. 

В премиерния състав блестяха Марта Петкова и Никола Хаджитанев като езерното момиче и князът, Катерина Петрова като жената воин и Цецо Иванов като Богът слънце. 

Забележителното на този спектакъл е и това, че за първи път Софийската опера предаваше премиера директно в тв ефир и в сайта си. Балетът "Легенда за езерото" се излъчи по ТВ1. Досега операта е предавала онлайн на сайта си само редови спектакли, които събраха неочаквано много зрители.