Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реакциите у нас на поредните опити за "по-широко" тълкуване на понятието пол изобщо не са изключение. През октомври 2018 г. не къде да е, а в САЩ на практика стартира борба с налагането на джендър идеологията, като самият президент Доналд Тръмп заяви, че ще я оглави. В плановете на администрацията му влиза "стесняване на прекомерно разрасналото се определение за пол до неговото биологично определение".

Според Тръмп това е реакция на политиката на предишния президент Барак Обама, който взе серия от решения,

променящи правната концепция за пола

Тези промени бяха внедрени в редица от федералните програми включително в образованието и здравеопазването, като обявиха пола за нещо, зависещо преди всичко от избора на индивида, а не определяно при раждането.

Глуха за критики от страна на консерватори и християни, по време на своя мандат администрацията на Обама наложи редица политики в образованието, здравеопазването и други области, които наложиха постулатите на джендър идеологията в американското общество.

Сега, според изтекла информация за плановете на президента, ще бъде предложена и дефиниция за определяне на пола като мъжки или женски, неподлежащ на промяна и определян от гениталиите при раждането, а всякакви спорове за нечий пол ще се разрешават чрез генетичен тест.

Не липсва и съпротива, разбира се. В. "Ню Йорк Таймс", например, определи тази стъпка като "най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне назад признаването и защитата на правата на транссексуалните според федералните закони за граждански права". И бие тревога, че “новата дефиниция на практика би премахнала признаването на около 1,4 милиона американци, които са избрали да се обявят - със или без хирургическа намеса - за принадлежащи към пол, различен от този, с който са родени."

По този повод е добре да се припомни, че и първоначално и наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана

транссексуални

да служат в армията

беше посрещната с протести. Мярката освен недоволство причини и известно объркване, както в самата администрацията на Белия дом, така и сред самите военни. Но на 22 януари 2019 г. Върховният съд на САЩ позволи да влязат в сила ограниченията на президента Доналд Тръмп транссексуални да служат в армията на страната.