Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради накърнено достойнство Петър Петров съсякъл с брадва роднините си

Прокурорът: Виждал съм много кръв, но сънувах едната от жертвите

Искал да остане в ареста постоянно, за да не го линчуват в града

30 години затвор при първоначален строг режим постанови Шуменският окръжен съд за 64-годишния Петър Петров от Каспичан, който уби с брадва чичо си, стринка си и двама братовчеди. Съдът обаче го оневини по обвинението за предумишлено убийство.

Магистратите не уважиха гражданските искове на сестрата на убитата стринка за 400 хиляди лева - по 100 хиляди лева за всяка жертва за причинени неимуществени вреди, а признаха едва 5000 лв. обезщетение. Мотивът - роднината не е наследник.

“Тъй като делото се гледа по съкратената процедура, това е възможният максимум. За мен справедливо наказание за такова престъпление е доживотен затвор без право на замяна”, каза за “168 часа” наблюдаващият прокурор Румен Рачев след произнасяне на присъдата. Той бе награден от главния прокурор Сотир Цацаров с нож.

Рачев сподели, че няколко пъти е усетил

момент на разкаяние

при разпитите на Петров. Когато прокурорът поискал да му разкаже как е влязъл в стаята на роднините със скрита брадва, настъпило мълчание. “Просто блокира при описанието на самата сцена”, довери магистратът.

Няма данни престъплението да е извършено под въздействие на наркотици. Подсъдимият е признал, че е употребил алкохол преди кървавата вакханалия.

Назначената съдебно-психиатрична експертиза установява, че Петров е психически годен да носи отговорност. Разбирал е свойството и значението на извършеното. “Могъл да ръководи постъпките си към момента на извършване на престъплението”, обясни прокурор Рачев.

Според него обвиняемият не страда от психично заболяване в широкия смисъл на думата.

Подсъдимият бе доведен от Съдебна охрана

с белезници около китките,

закопчан и в стегнат кожен колан около кръста. По време на съдебното заседание белезници бяха поставени и на краката му. Според наш източник крайната мярка се прилагала само при закоравели престъпници и килъри. Той изглеждаше овладян и спокоен.

Делото да се гледа по реда на съкратеното следствие, това поиска служебният адвокат на подсъдимия. И такова било желанието на подсъдимия.

Характерното за тази процедура е, че извършителят признава всички факти и обстоятелства, изнесени от прокуратурата в обвинителния акт. И така присъдата му се намалява с 1/3, без да се налага разпит на свидетели и експерти по делото. А той самият не дава обяснения по начина, по който е извършено престъплението, нито за мотива на деянието.

Така подсъдимият се спасява, като прави самопризнания, които се подкрепят от доказателствата, събрани в досъдебното производство.

Съкратено съдебно следствие неотдавна намали значително присъдата на Стефан Радославов, който наряза с трион жена си и я разфасова в чували за смет. Причината, че Галя решила да скъса с него.

Наказателното производство срещу Петров се води по чл. 116 от НК за предумишлено умъртвяване по особено жесток начин на повече от едно лице. Мотивът – дългогодишен спор за къщата, в която са живеели убиецът и жертвите.

“Кървава история, започнала с насилие”, с тези думи наблюдаващият прокурор Румен Рачев започна своята обвинителна реч.

Той припомни, че въпросната къща е била ябълката на раздора. Домът бил построен от дядото на подсъдимия за двамата му синове – Георги и Димитър, през далечната 1964 година. След неговата смърт на първия етаж се настанил Георги и жена му Гуля, които впоследствие са убити. А на втория - подсъдимият Петър Петров, син на Димитър. По документи подсъдимият е дарил етажа на сина си, който е реален собственик на тази част от фамилната къща, но не живее там.

По думите на прокурора чичото Георги бил властен човек и налагал волята на брат си Димитър, а после и над неговия син – подсъдимия Петър. Тъй като подсъдимият повече не можел да издържа такова поведение от страна на чичо си, заминал за Димитровград.

В Смолян създал семейство

От този период е една друга история, отново свързана с кръв. При конфликт с домоуправителя на блока Петър го наръгал с кухненски нож в корема. Получил условна присъда с изпитателен срок и е реабилитиран.

След пенсионирането си подсъдимият се прибрал там, където са корените му – в къщата в Каспичан на ул. “Георги С. Раковски” № 3а.

С времето конфликтът между племенника и роднините са задълбочавал. Чичото и стринката непрекъснато натяквали на Петър, че той няма място при тях. Да си търси квартира. Вместо обичайния поздрав “Добро утро” или “Добър ден” му казвали: “Махай се”.

Отегчен от системния тормоз, Петров се затварял в стаята си. Спускал пердетата и не излизал с дни.

За свадите, скандалите и неразбирателството в общия дом разказали и разпитани свидетели.

Веднъж в разговор със свои приятели Петров напсувал роднините си заради тормоза, който ежедневно търпял. Представителят на държавното обвинение изтълкува нецензурните думи като заплаха, че ще се случи нещо лошо.

В деня на инцидента – 24 септември 2018 г., стринката Гуля минала край Петър и го попитала: “Ти още ли си тук”?

Именно тогава подсъдимият взел крайното решение

да ликвидира роднините си. Взел брадвата за месо, поставил я в найлонов плик. И влязъл в стаята на възрастните хора. Попитал ги: “Няма ли да спрете да ме тормозите най-после”? Тогава Гуля отговорила: “Няма, но след като си отидем от този свят, децата ни ще продължат”.

Тогава Петров пристъпил към действие. С ясното съзнание какво прави започнал да удря с брадвата по главата първо стринка си с цел да я умъртви. От аутопсията е видно, че са нанесени 16 удара. От раните по ръцете е ясно, че тя се е съпротивлявала.

Нахвърлил се и върху чичо си с брадвата. Нанесъл му 24 удара.

Следващата жертва бил братовчед му Веселин – як мъж, над 100 килограма, завърнал се наскоро от работа в Гърция. С припечеленото се замогнал.

Магистратът скри ужасяващи детайли от клането – когато подсъдимият видял, че братовчед му агонизира, върнал се да го довърши, като таванът бил опръскан с кръв.

Същата участ

последвала и братовчедката Славка, която се прибрала от Варна, за да види родителите си.

“Аз съм в системата от 1997 година. 10 години съм работил като следовател. Виждал съм много кръв, но картината в Каспичан не мога да я забравя”, заяви прокурор Рачев. Той не спести, че сънувал пострадалата Славка. Според прокурора подсъдимият не е правил опит да укрие уликите от престъплението - нито дрехите, нито окървавената брадва. Както и да прикрие следите от престъплението. Като утежняващи вината обстоятелства магистратът посочи, че жертвите са роднини на Петров.

“Мога да разбера някои неща, но не и начина, по който ги разрешава”, обобщи той.

Според служебния защитник Сребрин Станчев клиентът му е бил подложен на системен психически тормоз. И това акумулира някаква енергия.

“Виновен съм. Съжалявам”, заяви подсъдимият пред съдебния състав.

При определянето на мярката за неотклонение Петров помоли съдебния състав да го остави за постоянно в ареста, тъй като се страхува да не го линчуват в Каспичан.