Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инициативата на президента (2012-2017) RE:TURN мотивира сънародниците ни да инвестират, да даряват и да се ангажират със смислени инициативи в страната

Президентът на републиката (2012-2017) Росен Плевнелиев даде старт на нова инициатива за българите в чужбина. Това съобщи самият той пред "24 часа".

Фондацията му "Решения за бъдещето", в партньорство с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация "Америка за България" и Българския център по предприемачество стартира инициативата RE:TURN, насочена към българите по света, с цел да мотивира сънародници ни да инвестират, даряват и да се ангажират активно със смислени инициативи в страната ни.

RE:TURN (https://return.bg/) е нова и дългосрочна инициатива, която има амбицията да работи постоянно с българите в чужбина, като им предоставя възможност да се запознаят с различни проекти и перспективни инициативи в България, разказа президентът (2012-2017) Плевнелиев. Той е неин основен посланик, съчетавайки предишния си опит в сферата на инвестициите, предприемачеството и иновациите и посветеността си за намиране на работещи решения за бъдещето на България. Предвиждат се регулярни посещения на българските общности в различни части на САЩ и Европа, както и намиране на ефективни решения и политики за интегрирането на българите в чужбина.

През изминалата седмица бяха проведени събития в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл, които са били посетени от повече от 400 българи, живеещи и работещи на Западния бряг на САЩ. RE:TURN популяризира България като бързо развиващо се място за инвестиции и бизнес, с предпоставки за добър стандарт на живот и кариерно развитие.

Българите в чужбина бяха основен фокус в мандата на президента Плевнелиев. И преди, и сега основната му мисия е да се съхрани и поддържа връзката им с България, като им се дава възможност за активно участие в българския политически, икономически и социален живот. "Българската общност, със своята експертиза и професионализъм, представлява огромен потенциал, който би могъл да се реализира обратно в развитието на страната ни", подчерта Плевнелиев.

По време на събитията са представени успешни примери от България в сферата на инвестициите, бизнеса, предприемачеството и неправителствения сектор. Сред поканените панелисти са били доказали се предприемачи, специалисти, професионалисти и представители на бизнеса. Участвали са Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на световния лидер на стени за катерене; Антони Христов, който развива креативния сектор в България и Европа; Васил Терзиев, сериен предприемач; представители на български инвестиционни фондове.

По време на събитията историите на успеха си са разказали и представители на българската общност, работещи на Западния бряг, сред които Богомил Балкански, почетен консул на България в Силициевата долина.