Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Румяна Тонева
СНИМКА: Румяна Тонева

Ще подкрепим номинациите на БСП, обеща Цветанов

Настоящият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия. Това ще бъде предложението на парламентарната група на ГЕРБ, стана ясно от изказване на председателя й

Цветан Цветанов пред медиите по-рано днес.

Днес е последният срок, в който парламентарните групи могат да дадат своите предложения за членове в ЦИК.

"За председател трябва да бъде избран човек с въможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот. През 1996 г. е работила и към ВАС. Важно е да се знае, че е заемала позиция и като зам.-председател на ВАС. През 2009 г. е била предложена и като член на ВКС. Сега мандатът й изтича. Смятаме, че един такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство", заяви Цветанов.

Вторият човек, който ще предложим е г-н Георги Баханов. Той е сегашен член на ЦИК от 2014 г. И е участвал в много мисии в ЕС и извън него за провеждането на избори, каза Цветанов. И допълни, че ГЕРБ издига и кандидатурата на още двама от досегашните членове на ЦИК - Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

От ГЕРБ ще номинират досегашния говорител на ЦИК и член от квотата на БСП Александър Андреев. Причината - според ГЕРБ имал достатъчно професионален опит и се доказал в работата си. Андреев не е имал предложения от други партии досега, подчерта Цветанов.

Следващият номиниран е адвокатът по гражданско право Мирослав Джеров.

"Ние като парламентарна група винаги сме се съобразявали и с предложенията от гражданския сектор. Имаме постъпило писмо с номинация от Асоциацията на политолозите в България, подписано от г-жа Румяна Коларова. Те предлагат г-н Димитър Димитров", каза Цветанов и обясни, че ГЕРБ ще се съгласят с предложението и ще издигнат неговата кандидатура.

"Искам да кажа на БСП, че ние ще подкрепим техните номинации без да ги коментираме. Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни", подчерта Цветанов.