Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Радев
Димитър Радев

Ръстът в цените на жилища ще се забави, 2,6 на сто инфлация тази година

Очакваме лихвените проценти по кредитите да започнат плавно да се повишават от втората половина на 2019 г. Това се казва в последния икономически преглед на БНБ, публикуван в сряда.

В анализа се посочва, че пазарните очаквания за тримесечния ЮРИБОР - индекса, който влияе върху лихвите по кредитите, са за слабо повишение през втората половина на 2019 г., както и през 2020 г.

От БНБ, чийто шеф е Димитър Радев, очакват през този период депозитите да нарастват със 7% на годишна база. През 2019–2020 г. трябва кредитът за частния сектор да расте с годишни темпове от около 6–7%

БНБ предупреждава, че има предпоставки за забавяне на растежа на цените на жилищата през първите две тримесечия на 2019-а. Според проведена от централната банка анкета за кредитната активност на банките през третото тримесечие на 2018 г. се наблюдава слабо затягане на кредитните стандарти по отношение на жилищните кредити. От банката сигнализират, че ако тази политика се запази от банките и евентуално продължи влошаването на индикатора за доверието на потребителите, ще има предпоставка за забавяне на пазара.

През 2019-2020 г. се очаква износът на стоки и услуги да нараства по-бързо от външното търсене заради конкурентните предимства на българските износители и това да доведе до продължаващо повишаване на пазарния дял на България в световната търговия.

Растежът на вноса също ще се ускори спрямо предходната година. Очаква се тази година тенденцията за нарастването на търговския дефицит да продължи заради по-високия растеж на вноса спрямо износа на стоки. Но БНБ посочва, че този тренд ще бъде преустановен в края на прогнозния хоризонт в съответствие с очакваното подобряване в условията на търговия.

В прегледа се посочва, че през 2019 г. растежът на заетостта ще се ускори слабо, а до края на прогнозния период се очаква да нараства слабо вследствие на негативните демографски тенденции. “В съответствие с прогнозираната динамика на международните цени на петрола и храните в евро очакваме годишната инфлация да се повиши слабо до 2,6% в края 2019 г. и след това да забави темпа си до 2,1% в края на 2020 г.”, посочват от БНБ.

ДИМИТЪР РАДЕВ