Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Борисова е зам.-шеф на Софийския градски съд и ръководител на Наказателното му отделение. СНИМКА: СГС
Даниела Борисова е зам.-шеф на Софийския градски съд и ръководител на Наказателното му отделение. СНИМКА: СГС

Съдия Даниела Борисова, чийто състав в Софийския градски съд (СГС) 2 г. решаваше дело срещу нейна колежка от Раднево, се отвела от процеса в края на м.г.

Това е едно от делата срещу съдия Люба Петрова, което се превърна в нарицателно за бавно правосъдие. Повече от година отне на съдия Борисова да стартира процеса с разпити на свидетели.

Люба Петрова е обвинена в 9 престъпления, между които лъжесвидетелстване, лихварство, подправяне на документи и престъпление по служба. Заедно с нея подсъдима са и други 4-ма, сред които и адвокати.

До искането на отвод се е стигнало след разпит на свидетел. Докато той отговарял на въпроси, адвокат Менко Менков (защитник на Петрова) го прекъсвал. Тогава съдия Борисова казала: "Ако вие, адвокат Менков, сте си говорили със свидетеля и знаете нещо повече, а аз не знам, но искам да чуя свидетелят на мен какво ще каже".

След тези думи Менков поискал отвод на Борисова, подчертавайки, че съдийката е предубедена. След размисъл тя се оттеглила.

Делото е разпределено на нов състав на СГС с председател Даниела Талева. За днес е насрочено т.нар. разпоредително заседание.