Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бандата на Георги Янев-Джеймса бе заловена преди дни като една от най-оборотните в София.
Бандата на Георги Янев-Джеймса бе заловена преди дни като една от най-оборотните в София.

Както преди 10 години, така и сега фалшивото саморъчно завещание се оказва най-разпространената измама за имоти в София. Това обясниха пред “24 часа” полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Преди дни заедно със Специализираната прокуратура те заловиха една от най-оборотните банди за имотни измами в София - тази на Георги Янев-Джеймса. За няколко години ромският бос и хората му, сред които бивш нотариус, задигнали 23 имота. (Виж по-долу). През м.г. в СДВР са работили по 70 случая на имотни измами.

Мошениците прибягват до завещание, когато научат, че заможен човек е починал. Тогава те не могат да му откраднат подписа, не могат и да изготвят пълномощно, с което да го заблудят, че ще извършват нещо в негов интерес. Със завещанието обаче прехвърлят имуществото на бушон, който не е осъждан. Причината – ако го хванат, да се размине с условна присъда. Завещанието е добър способ за измами и когато починалият има роднини. С него те ги елиминират.

Най-апетитни за измамниците са случаите, когато покойникът е без семейство.

От гилдията на нотариусите казват, че измамите със саморъчното завещание могат да се пресекат, ако се въведе възможността за съставяне на т.нар. тайно завещание.

За разлика от

саморъчното то

може да е

написано на

компютър

или пишеща машина. Документ обаче се подписва от завещателя и от двамата свидетели и тримата отиват при нотариуса, който също прави надпис върху завещанието. Тогава то се запечатва и се оставя на съхранение при него. Информацията за заможни покойници без наследници

изтича към

имотната мафия

от полицията или

от съдебна

медицина,

разказват разследващи. Как става? Ако самотно живеещ мъж умре в апартамента си, по закон, дори и смъртта да не е насилствена, винаги се завежда дело. В рамките на производството полицаите установяват след справки в базата данни на МВР има ли умрелият наследници. Щом никой не потърси трупа, се прави служебно погребение. Информацията минава през съдебна медицина.

Измамниците не

следят всеки ден

кой умира в

София

Те получават информация срещу заплащане, обяснява прокурор, разследвал едни от най-крупните измами в столицата в последните 10 г.

“Когато установим, че починал няма наследници, съгласно Закона за наследството собственик на неговото имущество е общината. Информираме веднага съответната община да предприеме действия по актуване”, обяснява разследващ ролята на общината. През това време обаче заради теч на информация имотни измамници изпреварват общината и чрез неистинско завещание крадат имота. Кметството може да си го върне, ако заведе гражданско дело в съда. Общините не водят на отчет хората без наследници.

От полицията допълват, че в голяма част от случаите кръгът от хора, които знаят, че починалите възрастни нямат наследници, е много голям. Затова е трудно да се докаже, че длъжностно лице умишлено е издало на престъпници подобна информация.

Мошениците винаги продават откраднатия имот на по-ниска цена от пазарната, за да се разделят с него по-бързо. Понякога работят и с приближени на имотната мафия брокери. От всяка сделка с подобно жилище или терен мошениците прибират между 100 хиляди и половин милион лева, изчисляват грубо разследващи.

Най-лесна плячка са самотните възрастни хора и психично болните. “Когато един човек е самотен, той има нужда от внимание. Има самотни хора, които имат близки, но те не ги поглеждат и измамниците се възползват”, разказват столични полицаи. Мошениците печелят доверието на баби и дядовци, проследявайки ги от пазара до вкъщи. Завързват разговор с тях, като им предлагат да им носят чантите. Разпитват ги дали имат деца, къде живеят те и т.н.

Лесни за

сприятеляване

са и психично

болните

Практика е имотните измамници да се обединяват в банди. Всеки член от групата има роля. Най-важни са тези, които търсят евентуални жертви на улицата. “Не всички хора, които живеят на улицата, са бездомни. Например измамниците ги питат: “Трябват ли ти пари?” или “Искаш ли да свършим една работа?”. Може и директно да им зададат въпроса: “А имаш ли нещо, имущество на твое име?”, разказва полицай.

Друга разпространена измама е чрез неистински документи. Те предават такъв вид на документа, че той да е като оригинален, издаден от длъжностно лице – нотариус, съдия, частен съдебен изпълнител. С документа “собственик” на имот отива при нотариус и го продава на трети, който също се оказва потърпевш.

“Невинаги обаче

купувачът знае,

че е измамен”, обясняват от СДВР.

Мошениците използват и фалшиво удостоверение за наследници. “Отговорността за предоставяне на неистински документи е на тези, които ги предоставят на нотариуса. Той например прибира тройна такса под масата и пуска сделката. Ако обаче се въведе задължение на нотариуса да изследва собствеността, тогава ще ограничим измамите”, убедени са криминалисти.

Полицаи обясняват, че най-често имотната мафия заблуждава възрастните хора. Дават им пълномощно и набор от декларации, които те подписват. След това упълномощените отиват при нотариус с пълномощно, което е истинско, но то не отразява волята на собственика на имота, тъй като той не е давал съгласие за продажбата му, и прехвърлят например апартамента на друг.

Имотни мошеници основно скачат на апартаменти в централните столични квартали.
Имотни мошеници основно скачат на апартаменти в централните столични квартали.
За да прилъжат имотни възрастни хора, мошениците им обясняват, че с пълномощното, което те са подписали,

ще ги

представляват

по граждански

дела, за да им

решат спор

със съсед

или топлофикация.

Друга измама, която столичните полицаи засичат през последните години, е замяна с движими вещи. Срещу комплект кухненски шкафове и 1000-2000 лв. на ръка измамници получават апартамент или идеална част от имот.

Класическият пример обаче остава чрез т.нар. обстоятелствени проверки. Мошениците намират трима души в тежко финансово положение от улицата. Например хора, които злоупотребяват с алкохол или наркотици. Дават им 50-100 лв., запознават ги със “собственик” на имот в София и ги уговарят да заявят пред нотариус, че същият човек е владял имота 10 г. необезпокоявано и непрекъснато. Нотариусът протоколира това, предупреждава свидетелите, че носят наказателна отговорност, и издава нотариален акт. Благодарение на лъжепоказания имотът има “собственик”. “Нищо, че той никога не го е владял, никога не е стъпвал в него, не е плащал и данъци за него”, обясняват за измамата експерти от СДВР.

Мошеници крадат подписи на живи хора, като се представят за социални работници. Те посещават болни или възрастни по домовете, предлагайки им помощи. Кражбата на подписите обаче се доказва трудно в съда. Измамниците използват 2 листа хартия един върху друг, като единият от тях е празен.

С врътки жертвата се подписва на белия лист, който по-късно се превръща в пълномощно за покупко-продажба.

“Пострадал винаги има – дали собственик, купувач или община. Представете си само как добросъвестен купувач тегли кредит, продава имущество, за да си купи апартамент. Той обаче дава тази немалка сума на имотен измамник за жилище, което не е негово. Не е и на купувача, защото продавачът няма правомощие да се разпорежда с него”, дава пример полицай. За да се реши проблемът, купувачът трябва да води граждански дела за събаряне на актовете на нотариуса.

В бандата на Джеймса предавали “занаята” на децата си

Заловените 4-ма мъже за имотни измами начело с тартора им - ромския бос Георги Янев-Джеймса, предавали “занаята” на децата си. Още ученици, наследниците активно попивали знания за мошеничества от бащите си, разказаха запознати с разследването.

Групата бе арестувана в края на февруари след разследването на СДВР и Специализираната прокуратура. Уличените се занимавали с имотни измами от 2012-2013 г.

23 били откраднатите имоти в София, твърди обвинението. Освен апартаменти бандата придобила и ниви, гаражи, къщи или етажи от къщи.

Една от съществените роли в групата била на бившия нотариус Борис Янков. Той подпомагал хората на Джеймса интелектуално. “Казвал им е как за определен случай може да се направи замяна. Изчислявал е наследствените дялове - ако има трима наследници, как ще се разпредели имотът, какви документи трябва да се извадят от Агенцията по вписванията. В някои случаи им помагал и технически”, обясниха разследващи. И подчертаха, че тази банда е обезглавена, тъй като задържаните не са т.нар. бушони. За Джеймса и хората работили и хора с нисък стандарт на живот, които срещу символични суми вършели черна работа. Те са свидетели по делото.

Повечето от членовете на бандата живеели охолен живот. Разполагали с имоти в София и в страната.