Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛЯСЪК: Сватбата на годината на щерката на Боби Михайлов и национала Живко Младенов ще се помни дълго.
БЛЯСЪК: Сватбата на годината на щерката на Боби Михайлов и национала Живко Младенов ще се помни дълго.

 

 

Всички църковни бракове в храм-паметника "Св. Александър невски" са недействителни, твърдят пред "168 часа" висши служители на Светия синод. Причината е издадена заповед през 1995 г. там да не се извършват венчавки. Въпреки това, почти винаги на по-първи хора такива са правени. Сега те се оказват недействителни.
Мащабен скандал заради извършени от митрополит Галактион незаконни венчавки и кръщенета в патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" може да го изпрати на монашеско послушание в манастир най-малко за две години" - научи "168 часа" от членове на Светия синод. Обмисля се и друг, не по-лек вариант старозагорският владика да бъде лишен от духовен сан за доста дълъг период, тъй като единствен от 14-те български владици дръзнал да нарушава заповед на патриарх Максим - в "Св. Александър Невски" (на подчинение на Светия синод) да се извършват църковни ритуали

с комерсиална цел

- кръщенета и венчавки. Заповедта е в сила повече от 15 години и към нея има решение на Светия синод, което категорично забранява "нито свещеник, нито митрополит да не свещенодействат по време на църковен брак".
"Нямам думи. Галактион е човек без срам. От 95-а година до сега си позволява да не изпълнява заповедта на патриарха и синодалното решение, забраняващи църковния брак и кръщенета в патриаршеската катедрала. "Своеволието " от страна на висшия клирик било извършвано независимо че самият Галактион е член на Светия синод. Няколко години постоянно нарушава синодалното решение със сватбите, странно е, че още не е санкциониран, а трябва!"- коментира митрополит от Северна България пред "168 часа" благословията, която Галактион дава за благополучие в семейния живот изключително на ВИП персони. Владиката помоли името му да бъде спестено, тъй като се страхувал от "лютия нрав" на събрата си и от евентуална саморазправа.
В темата за венчавките на

тузарски двойки

в разрез с каноните на църквата се включва след уверение, че ще остане анонимен и редови свещеник от патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски". Той описва ситуацията като комична - имало случаи, когато патриархът служи Света литургия, миряните са вторачени в него в очакване да ги благослови, а пред южния олтар (към парламента) Галактион и свитата му от свещеници от Старозагорска епархия най-невъзмутимо венчават младите.
"Задължителното "За многая лета" понякога заглушава проповедта на патриарха, който говори и без това тихо" - разказва попът. Ядосани и разочаровани от поведението на Галактион, богомолци напускаха масово храма - обяснява нашият информатор в расо.
"Мълчанието на патриарха по въпроса с църковните бракове в "Александър Невски" и липсата на реакция от нарушаването на синодалното решение, което ги забранява, улеснява Галактион и той си прави, каквото си иска" - казват митрополити. Те негодуват, че досега нито веднъж патриархът не е повикал старозагорския митрополит, за да му

иска обяснение

за незаконните бракове.
"Колкото и да му е мъчно на Галактион, златната кокошка - сватбите, са дотук. Епископ Тихон ще му види сметката и така ще секне материалното му благополучие" - доволно потриват ръце владици.
Прогнозата им ще се окаже вярна. Тези дни Тивериополският епископ Тихон, който е предстоятел на патриаршеската катедрала, депозира пред своя началник - патриарх Максим оплакване от последния църковен брак, получил благословение от Галактион за щастлив семеен живот и Божия подкрепа в трудностите. Това е венчаването на Боряна Михайлова - дъщеря на шефа на БФС Борислав Михайлов, и нейния избраник - футболиста от националния отбор Живко Младенов. Те си казаха "да" пред Бога в края на септември. Без да се съобразява с високия пост на тъста, като принципен човек и изряден духовник Тихон се жалва и на Светия синод с думите в писмото: "Митрополит Галактион не ме уведоми за предстоящото събитие, нямах никаква представа". Епископът се оплакал още на висшите архиереи, че нямал представа и с кого ще служи Галактион. Църковният канон изисква в

конкретния случай

епископ Тихон да посрещне митрополита като човек с по-висок духовен сан. Това не се е случило, коментират свидетели, защото "Галактион влязъл в храма с ВИП гостите от бизнес и футболния елит на страната едва ли не като "нашественик", а епископът отсъствал и не можал да го посрещне.
"Нямаше нужда митрополитът да ме уведомява за църковния брак. Нима като член на Светия синод, той не знае, че църковните ритуали в ставропигиалния храм "Св. Александър Невски" са забранени. А решението трябва да се спазва" - така епископ Тихон коментира последната тузарска венчавка, известна като "Сватбата на годината". "Венчаването в този величествен храм е разрешено само за царски особи и техните наследници" - уточнява църковният историк доц. Ангел Кръстев, завеждащ катедра "Богословие" в Шуменския университет.
От краткия коментар на предстоятеля на църквата - епископ Тихон, ясно пролича, че той е недоволен от случилото се и ще направи всичко необходимо незаконното венчаване да бъде преустановено веднъж завинаги.
Светият синод не разгледа на заседание въпросното писмо на Тихон относно неочакваната визита на Галактион, тъй като той отсъства "по здравословни причини". В такива случаи вътрешният правилник на Синода не позволявал, когато се касае за провинения на митрополити, те да бъдат обсъждани в тяхно отсъствие. Ако имало църковна санкция, като послушание в манастир, каквато възможност упорито се лансира сред владиците, и тя не можело да бъде наложена, когато виновникът митрополит отсъствал.

Митрополит Галактион: Без коментар

- Ваше Високопреосвещенство, как ще коментирате обвиненията на ваши събратя - митрополити, че сте извършвали църковни ритуали в патриаршеската катедрала, без да получите благословение от патриарха?
- Не ме замествайте в разни сюжети.
- Обвиняват ви, че не сте отчитал никакви средства от венчавките в продължение на години.
- Не коментирам.
- Защо не коментирате, ако смятате, че всичко е изрядно?
- Пророк Иеремия казва: "Преценен си, претеглен си. Царството ти свърши."
- Епископ Тихон ли имате предвид, след като той докладва на патриарха за последната венчавка в храма, без да го уведомите?
- (затваря телефона)


Отец проф. Радко Поптодоров- бивш преподавател в БФ София по църковно право:
Само царе се венчават в катедралата

НЯМАМ обяснение как митрополит Галактион, след като е член на Светия синод, нарушава решение на Синода - в храм "Св. Александър Невски" да не се извършват никакви венчавки и кръщенета. За тези църковни тайнства има други църкви. Решението е от 1987 година. Казано накратко, той продължава да не зачита тази забрана години наред. Това не е редно. Уставът на храма и съответните правилници също забраняват всякакви църковни ритуали.
Венчаване е било разрешено само на членове на царското семейство и престолонаследници. Единствено патриарх може да бъде опят. Нямам предвид патриарх Максим. Даже частни молитви не е разрешено да се четат в патриаршеската катедрала.
Висшият управителен орган на БПЦ - Светият синод, трябва да прецени дали да има последствия заради венчавките, извършвани от митрополит Галактион.
Колкото до църковните бракове, те са нелегитимни, тъй като са в нарушение на синодално решение. Иначе благодатни са като тайнства, тъй като са извършени от каноничен духовник, какъвто е митрополит Галактион.


Професор Иван Желев- бивш директор на Дирекцията по вероизповедания:
"Светият синод е безсилен пред безобразията на Галактион!"

От години бившият разколник и старозагорски митрополит Галактион върши какви ли не безобразия, като тези противоканонични венчавки в храм-паметника "Александър Невски". Митрополитът има чувство за безнаказаност, а това е сред най-лошите белези на владишкото своеволие. Навремето българите са се опълчвали срещу такива постъпки сред гръцкото духовенство, но сега на кого да се оплачеш?
Светият синод се оказа безсилен да озапти подобни противоканонични действия. Ако беше обикновен свещеник, отдавна да са му смъкнали расото, като го заклеймят като върл нарушител на каноничния ред в църквата. Църковната система боледува много сериозно и това се отразява на мисията на църквата сред нашия народ. Кой ще тръгне след такива пастири, които са с нрав на вълци грабители? На какво ще научи децата духовник като старозагорския митрополит? Въпросът е риторичен, а отговорът излишен...

В БЕЗОПАСНОСТ: За сигурността на митрополита се грижат яки момчета
В БЕЗОПАСНОСТ: За сигурността на митрополита се грижат яки момчета
Отец проф. Радко Поптодоров
Отец проф. Радко Поптодоров