Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трагедията в Свищов на 4 март 1977 г.

4 март 1977 година. Денят е петък, вечер, часът е 21:24. И започва трагедията – най-убийственото земетресение в историята на България. И до ден днешен се спори за броя на жертвите. Когато на власт бяха комунистите медиите не информираха гражданите за такива „подробности”. Неофициално се приема, че загиналите са над 250 души. Спомням си как цяла нощ стояхме будни до радиоапаратите в очакване на истината. Но националното радио успокояваше, звучеше танцова музика.

Земетресението продължи около минута. След това се разбра, че епицентърът му е бил в планината Вранча в Румъния, а силата – 7,3 по скалата на Рихтер. Токът в Свищов спира. Градът потъва в мрак. Започва паниката. Под рухналите сгради се носят стонове. Мародери, рожби на комунистическото възпитание, плячкосват изоставените магазини. Срутва се жилищният блок на завод „Свилоза”. В близост до училище „Алеко Константинов“ също е разрушен жилищен блок, в който живеят част от членовете на градския съвет, видни комунистически функционери. Засегната е и църквата „Света Троица“.

Народната милиция е в паника. Не знае какво да прави и чака указания от София. Действа неадекватно. Хаосът е пълен. В бездействие отлита животоспасяващо време. Под развалините загиват хора, а е могло да бъдат спасени. Коридорите на болницата са превърнати в морга –цели семейства, деца, млади хора, възрастни. Смърт!

Припомням този ужас, защото България, също като Румъния, е земетръсна зона. Свищов е земетръсна зона. И точно в нея наши политици се канят днес да строят нова атомна елекроцентрала. Ужасът още по-голям. Проектът за строеж на АЕЦ „Белене” е убийствен проект. Той носи смърт. Дано Господ ще накаже всеки, който е започнал или продължава осъществяването му.

Трагедията в Свищов през 1977 година е повод никога да не забравяме за некадърността на комунистическата власт, за отвратителният ѝ навик да крие истината, да лъже.Подобни лъжи вече съпровождат и проекта АЕЦ "Белене". Наясно сме вече, че в България и Русия е имало и има политици, за които човешкия живот не струва и пукнат грош. Тях ги интересуват само милионите, които могат да откраднат чрез реализацията на този проект. Но когато дойде лошото ще бъде безвъзвратно късно – не само за коментари. За живота ще бъде късно.

Бог да прости невинните жертви на земетресението в Свищов!

Коментарът е от фейсбук