Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този въпрос вълнува повечето хора, които имат възможност да харчат по-малко, отколкото печелят. И за да не бъдат изгубени тези пари, трябва да се намери, къде те да се вложат.

Съхранение у дома

Този начин има определени предимства:

- Парите са достъпни по всяко време;

- Личните ви спестявания не зависят от банките

Ако решите да държите парите си вкъщи, трябва първо да осигурите високо ниво на безопасност. Ако пътувате нанякъде за дълго време, трябва да се сигурни, че парите няма да бъдат откраднати. За жалост, никоя система за сигурност не може да осигури безопасност на 100%. Най-добре е да купите здрав сейф с високо ниво на сигурност.

Ако държите парите си у дома, можете да ги изгубите и без физическата намеса на трети лица. Инфлацията е невидимият враг на парите в брой.

Банкови депозити за физически лица

Депозитът ви позволява да увеличавате сумата след определено време, в зависимост от условията на договора с банката. Важно е да се избере сигурна банка, която предлага изгодни депозити за физически лица. Един от положителните признаци за добрата репутация на банката са инвестициите от известни компании от чужбина.

Когато отваряте депозит, не бива да се съблазнявате от високата лихва, която предлага банката. В противен случай можете да станете жертва на измамата, известна като „финансова пирамида“.

Добра стратегия е да държите депозити в няколко банки едновременно. Във всяка от тях можете да откриете няколко сметки в различни стабилни чуждестранни валути. Най-често за тази цел се използват сметки в евро и долари. Част от спестяванията ви обаче винаги трябва да се държи в националната ви валута.

След изтичане на срока на депозита, ако имате нужда да изтеглите голямо количество пари, теглете от тази валута, която е с най-голям курс по отношение на останалите ви сметки. Курсовете на валутите се променят постоянно, и трябва винаги да сте наясно със ситуацията на валутния пазар Форекс. Много брокери ви дават възможност да си отворите демо-сметка за да следите състоянието на пазара с помощта на търговските платформи MetaTrader 4 или 5.

Криптовалута

Има много популярни криптовалути. Bitcoin в момента е най-разпространената от тях и се използва по цял свят. В повечето случаи се използват портфейли за криптовалута, които не се регулират от държавни органи. Обаче, инвестирайки в криптовалута, винаги рискувате да загубите средствата си, ако курса на избраната валута се промени.

Инвестиции в благородни метали

Това е доста изгоден вариант, ако имате нужда от дълговременно съхранение на парите си. Стойността на благородните метали расте в продължение на много години. В този случай парите ви са защитени от инфлацията, но е важно да изберете банка с дългогодишна добра репутация. Ако ви се наложи бързо да продадете злато, най-добре е да го продадете на банката, където държите металите си.

Рисковете на този начин са следните:

- Банката може да фалира;

- Металите ви могат да бъдат повредени в хранилището.

Купуване на недвижими имоти

Цената на недвижимите имоти е променлива, но като цяло, тя бавно расте, особено ако се имат предвид цените на елитни недвижими имоти. Ако вложите парите си в недвижим имот, който още не е построен, можете да получите над 20% печалба, след като сградата е готова.

Рискове:

- Физическо унищожаване на имота (пожар, природни бедствия и т.н.)

- Строителството на обекта може да не бъде завършено. Тази ситуация може да продължи дълго.

Задълбоченият анализ на различните начини за съхранение на пари ще ви помогне не само да запазите, но и да увеличите капитала си.