Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Саудитки празнуват, когато през 2018 г. се сдобиха с правото да шофират.
Саудитки празнуват, когато през 2018 г. се сдобиха с правото да шофират.

11 милиона саудитци следят жените и дъщерите си чрез разработено от правителството мобилно приложение

Пред смъртна заплаха 18-годишната Рахаф Мохамед ал Кун от Саудитска Арабия замина за Австралия без разрешение от баща си с надеждата там да получи убежище. 72 часа животът на красивото момиче висеше на косъм, докато чакаше в хотелска стая в Банкок на границата между живота и смъртта.

Рахаф Мохамед получава смъртни заплахи от семейството си за бягство от родината.
Рахаф Мохамед получава смъртни заплахи от семейството си за бягство от родината.

В крайна сметка случаят завършва щастливо, Рахаф получава официален статут на бежанка благодарение на подкрепата на ООН. В момента тя има гарантирано убежище в Австралия.

Друга бегълка - Аяша, напуснала семейството си през 2017 г., също получи закрила на островния континент. Тя успява да избяга, след като краде смартфона на баща си. Използва достъпа му до интернет и си издава позволение за пътуване. Така

без знанието му заминава за Германия,

където се крие и до днес.

Няма обаче не живее спокойно. Близките й знаят къде е и постоянно я тормозят. Ежедневно получава страховити писма и имейли, а в някои от тях директно е заплашвана с убийство. Едно от последните съобщения, които получава по телефона си, гласи: "Мислиш ли, че не знаем къде си? Саудитското посолство ни даде информацията. Ще изгубиш живота си!"

Смята се, че Аяша Махмуди успешно се е спасила от родината си. Но не такова е положението на опиталата се да избяга през 2017 г. Дина Али. Тя е тръгнала за Австралия. Но я спират във Филипините и я депортират обратно в Саудитска Арабия. Оттогава съдбата й е неясна.

Ако жена бъде върната насила в Саудитска Арабия, след като е избягала, може да й повдигнат обвинение за неподчинение или дори за увреждане на репутацията на кралството. Вероятно е да попадне в затвора или

да бъде осъдена на смърт

Това е свят, в който бабите казвали на внучките си: "Целомъдрената жена излиза само два пъти от дома си – първия, когато се жени, а втория - когато я погребват". И макар днес тези думи да изглеждат като отживелица, в редица мюсюлмански държави жената продължава да е роб, който служи на великия си господар - нейния мъж.

Принизяването на нежния пол започва много преди исляма. И въпреки че Коранът осъжда сексистката култура и призовава за равенство между половете, редица феминистки обвиняват именно него, че насърчава дискриминационното отношение.

Днес положението на арабката не е еднакво във всички страни. Някъде тя е унижавана, другаде има равни на мъжа права. Докато в Тунис жена може да заеме всякакъв пост, то в Саудитска Арабия доскоро й беше забранено да пътува, да работи, да се лекува или да си извади документи без разрешението на настойник от мъжки пол.

За осъществяването на този абсолютен контрол над жените в Саудитска Арабия помагат и новите технологии. Голяма част от мъжете в страната използват приложението Absher, за да наблюдават и контролират действията на жените. То е разработено през 2015 г. от саудитското правителство и се рекламира от Министерството на вътрешните работи. Ако се съди по рекламата, 11 млн. мъже следят жените си чрез Absher.

Приложението позволява на мъжете да регистрират имената и номерата на паспортите на членове на семейството си и след това имат право да забраняват пътуване и излизане извън страната.

През XXI век мюсюлманката обаче започна да се бори за себе си и успя да се сдобие с редица права.

Женската революция,

която са предприели доскорошните робини на това общество, изненада целия свят. С малки стъпки дамите успяха да си проправят път в консервативното ислямско общество.

Девойките в Саудитска Арабия вече не са задължени да покриват главите си и да носят черна абая. Условието обаче е облеклото им да е скромно и благоприлично. Голяма част от дамите могат да си позволят луксозни маркови дрехи, но с условието да ги носят единствено скрити под черната роба.

Засега Кувейт е единствената арабска държава, в която

жените се обличат по европейски маниер

Йордания също е една от малкото страни, които позволяват по-голяма свобода на женския пол. Техният вид обаче трябва да е скромен. За сметка на това в Йемен и Судан са запазени старите обичаи, които задължават жените да носят черно покривало, което скрива тялото им от главата до петите.

В Кувейт и Йордания се обличат по европейски маниер
В Кувейт и Йордания се обличат по европейски маниер

През последните години нежният пол в някои арабски страни успя да се пребори и за правото на глас, а в Ливан например жена дори оглави силово министерство.

Голяма част от победите са постигнати благодарение на 32-годишния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Той извърши поредица реформи, свързани с правата на жените. Целта му е до 2030 г. делът на работещите дами в страната

да нарасне от 22 на над 30 процента

Представители на нежния пол са назначени дори в прокуратурата на Рияд. А в паспортна служба за работа са кандидатствали 107 000 жени за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове.

Безспорно обаче една от най-големите победи на жените от Саудитска Арабия през последната година бе разрешението им да шофират. Те вече ще могат да се появяват и на стадионите. Досега се смяташе, че жените нямат право да гледат футбол, защото заглеждането в краката на футболистите е прелюбодейство.

Въпреки редицата новопостъпили позволения за дамите саудитките остават подчинени на множество ограничения. Те все още се нуждаят от разрешение на настойник от семейството, за да следват в университет или да пътуват например. Истината е, че половината от браковете в много арабски страни все още се основават на волята на родителите.

Президентът на Тунис също е предприел редица мерки за изравняване на правата между двата пола. Беджи Каид Есебси поиска да се позволи на мюсюлманки да сключват брак с мъже, които изповядват друга религия. Президентът е поискал и поправки в закона, който гласи, че синът получава по-голямо наследство от дъщерята.

Голяма част от мюсюлманските страни премахнаха през последните две години и един от най-противоречивите закони, според който

изнасилвачи могат да избегнат тежка присъда, ако се оженят за своите жертви

Според Бюрото за жените към ООН 37% от арабките са били подложени на физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си. Този процент стига до 40% в Саудитска Арабия и до 47% в Тунис. Броят на жените - жертви на физическо насилие, е 4 млн. само в Мароко.

Често жертвите се страхуват от реакцията на семействата си, бивайки обвинявани, че са си заслужили изнасилването или побоя, и не признават за случилото се. В Судан изнасилена жена има право да подаде жалба в съда само ако докаже, че актът е извършен без нейното съгласие. Иначе има риск да бъде съдена за извънбрачна връзка. Наказанието е 100 камшика за неомъжена жена и умъртвяване с камъни за омъжена.

Шейха Моза е една от най-влиятелните дами в  света

С чаровна усмивка, рокли за милиони и тюрбан, украсен с диаманти, шейха Моза успя да разчупи представите за жената в Арабския свят. През последните години тя се превърна в пример за подражание.

Шейха Моза
Шейха Моза

Съпругата на бившия емир на Катар шейх Мозахбинт Насер ал Миснед е смятана за една от най-влиятелните жени в света. Тя е трета съпруга, но

благодарение на

нейното влияние

един от синовете й - Тамим бин Хамад ал Тани, дори стана емир на Катар, а не големите деца на съпруга й, както обикновено повелява традицията.

От години красивата мюсюлманка разчупва остарелите порядки и се бори за модернизирането на страната си.

Тя е фен на социалните мрежи и често споделя ежедневието си с всички свои последователи. Шейха Моза е специален посланик на ЮНЕСКО и помага за развитието на средното и висшето образование.

Може да се похвали с диплома по социология от Катарския университет, учила е и в няколко американски университета.

За разлика от традиционните жени на арабски ръководители шейха Моза пътува много и придружава съпруга си при официалните му визити в чужбина. Като заместник-председател на Висшия съвет по образованието тя привлече инвестиции за милиарди долари в Научния и технологичен парк на Катар.

Влиятелната дама е и

основният създател на университетско градче

в околностите на столицата на страната, където лекциите се водят от най-добрите преподаватели, пристигащи директно от САЩ.

Благодарение на влиянието й Катар започна да организира нови събития от световно значение.

Очаква се следващата световна купа по футбол да се състои в родината й през 2022 г.

Дина Али е в неизвестност, след като не успява да избяга и е върната в Саудитска Арабия.
Дина Али е в неизвестност, след като не успява да избяга и е върната в Саудитска Арабия.