Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Рецидивист, участвал в телефонна измама на жена във Видин, е предаден на съд, съобщиха от Прокуратурата на Република България.

Районна прокуратура – Видин е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.Т.

На 29.08.2018 г. около 19.30 ч. на стационарния телефон на пострадалата К. позвънил мъж, който се представил като дежурен полицай. Обяснил й, че този телефон е в списък с номера, които ще бъдат „тероризирани“ и я посъветвал при позвъняване да проведе разговор, за да могат да засекат обаждането. След това и продиктувал номер 094112, на който жената да звънне, след като с нея се свържат терористите.

Малко след това се обадила жена, която казала на К. да изчака за да говори, след което мъжки глас и казал: „слушай, знаем къде живееш, ще дойдем при теб ще те пребием, ако не дадеш парите, които имаш“ и линията прекъснала. След около 15 минути телефонът отново позвънил и се чул същият мъжки глас, който продължил да заплашва К. Казал да му даде всичките си пари и злато.

Жената позвънила на тел.094112 и разказала на мъжът, който първоначално й се представил за полицай за случилото се. Той я посъветвал да събере всички пари и накити от дома си и да ги сложи в една торба. Обяснил й, че долу има полицай и ще задържат терористите. Попитал я къде живее, като К. му обяснила подробно.

Пострадалата събрала в жълт найлонов плик всички пари и злато, с които разполагала, а малко след това се обадил мъжки глас, който й казал да занесе торбата и да я остави до кофите за боклук срещу паркинга на „МОЛ“-Видин. Свидетелката Калчева изпълнила указаното. През цялото време „полицаят“ продължавал да разговаря с нея по телефона, като след около 20 минути и казал да отиде да си вземе торбичката и продължил да я държи на линия. Св.К. слязла пред къщата и видяла униформени полицаи и патрулен автомобил. Подала им сигнал с ръка, за да спрат, като им обяснила, че е оставила плик с пари и ценности малко по-рано между две кофи за смет точно срещу сградата на МОЛ-Видин. Казала им, че помага на полицията да заловят телефонни измамници. Полицейските служители огледали мястото и видели, че плика с ценности е още там. Отдръпнали се и започнали наблюдение до идване на екип на Криминална полиция. Минути по-късно на място пристигнали служителите на криминална полиция, които се разположили на около 100 метра за наблюдение.

Няколко минути по-късно забелязали лице от мъжки пол, което се приближавало откъм градинката на черквата. Той се насочил право към мястото, където бил оставен плика, като същият бил видимо неспокоен, постоянно се оглеждал и говорел по мобилният си телефон. Доближил се до оставения плик, навел се, хванал го за дръжките и почти веднага го пуснал, тъй като забелязал приближаващите към него полицейски служители. В този момент същият бил задържан от служителите на ОД на МВР-Видин. Самоличността му била установена като Д.Т. от Бургас. На място бил извършен оглед на местопроизшествие. С протокол пликът бил иззет, ведно с вещите в него, същите били подробно описани и фотографирани.

Разпитан в качеството на обвиняем, в присъствие на назначения му служебен защитник, Т. направил пълни самопризнания за извършеното. Заявил, че е бил осъждан и в миналото за извършени телефонни измами, както и че тогава е изпълнявал същата роля - на т.нар. „муле“. Неговата задача се състояла в това да вземе оставените от пострадалата ценности и след това да ги отнесе до посочено от съучастника му място.

Предстои делото да продължи в съда.