Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под управлението на Рамзес III Египет процъфтява и много траки се заселват там.
Под управлението на Рамзес III Египет процъфтява и много траки се заселват там.

Преди 3200 г. мизи и фриги поемат към богатата долина на Нил, привлечени от мъдрото управление на Рамзес III

Векове по-късно те ще са най-смелите воини в армията на Александър Велики, които остават в страната на фараоните като аристократи и собственици на земя

В знак на благодарност Птолемей дава дъщеря си за съпруга на безстрашния тракийски владетел Лизимах

Сродяваме се с прадедите на Клеопатра и пренасяме в страната на фараоните култа към негрите от Панагюрското съкровище - Великите Самотракийски богове

Траки в Древен Египет? Това звучи толкова абсурдно, колкото и теорията на македонците, че от тях произлиза почти всичко от Големия взрив насам.

Но понякога и най-невероятните неща в историята в крайна сметка се потвърждават от археологическите разкопки.

"Има данни, че траките са проникнали много по-рано в Египет - още преди похода на Александър Велики - разкрива пред "Космос" преподавателят в Нов български университет египтологът проф. Сергей Игнатов. - Мизи и фриги се споменават още в Кадешките надписи на Рамзес Велики като съюзници на хетите. Битката при Кадеш е преди Троянската война и нашествието на морските народи."

Това се потвърждава и от проучването на египтолога д-р Весела Атанасова. Тя е главен асистент в Института за балканистика с Център по тракология към БАН и преподавател в НБУ. Хпотезата й е, че този процес може да е започнал още преди 3200 години.

"Тогава е една от първите миграции - вероятно по време на акциите на т.нар. Морски народи, споменати в древноегипетските текстове от управлението на Меренптах и Рамзес III", казва д-р Атанасова пред "Космос". Рамзес III е може би най-успешният фараон от ХХ династия, управлявал в периода 1186-1155 г. преди Христа, при който Египет процъфтява. Дали траките са били привлечени от по-високия стандарт и бързо развиващата се цивилизация, днес никой не може да каже.

Какви са новите данни и находки на учените за тракийското преселване в Египет, четете в новия брой на сп. "Космос". 

Траките пренесли култа към негрите Кабири от Панагюрскоот съкровище в Египет.
Траките пренесли култа към негрите Кабири от Панагюрскоот съкровище в Египет.
С армията на Александър Велики траките трайно се установяват в Египет.
С армията на Александър Велики траките трайно се установяват в Египет.