Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров иска още една жена да му стиска палци в ложата заедно с неговата майка
Григор Димитров иска още една жена да му стиска палци в ложата заедно с неговата майка

Kогато английските таблоиди тиражираха слухове, че Григор Димитров и Никол Щерцингер вече не са заедно, май никой не се изненада. Даже новината пикантно бе гарнирана със съобщение, че британски футболист веднага се е възползвал от ситуацията и е поканил певицата на среща, но тя отказала. Близък до двойката твърди пред “Сън”, че двамата са си дали почивка и тенисистът е насочил вниманието си към своето професионално развитие, което напоследък е разклатено. Певицата пък се радва на все повече ангажименти в различни музикални програми и няма намерение да ги пропуска, за да го подкрепя край корта.

А за тениса, изглежда, това се оказва ужасно важно. Достатъчно е само да погледнем как се развива личният живот на трима от най-успешните в този спорт. 31-годишният Новак Джокович се ожени за съпругата си Йелена през 2014 г., като преди това имаха 9-годишна връзка. Г-жа Джокович умело съчетава грижите за двете им деца с ръководене на фондацията му и почти винаги е на важни мачове, за да го подкрепя. Рафаел Надал е заедно с приятелката си Мери от 14 г. и през есента се сгодиха. Тя също е поела благотворителната му дейност. 32-годишният тенисист призна наскоро, че е семеен тип и очаква с нетърпение да има собствено потомство в недалечно бъдеще. 37-годишният Роджър Федерер се запознава с жена си Мирка по време на олимпиада преди 19 г. Тогава тя също се състезава на корта, но контузия я изважда от тениса. Става негов мениджър, ражда му четири деца и е плътно с него на важни турнири.

При 27-годишния Димитров нещата не се развиват по този сценарий, въпреки че и той е признавал, че иска да има прекрасно семейство, да спечели титли от “Шлема” и децата му да го видят на корта, преди да се е оттеглил. И двете му известни връзки до момента - с Мария Шарапова и с Никол Щерцингер. В началото им той бе много убедителен на корта и след това нещо се случваше. В биографичната си книга Шарапова разкрива, че са се разделили, след като Григор ѝ показал фотография как тя гледа негов мач. “Виждала ли си тази снимка? Тя значи всичко за мен. Да те видя седнала в ложата заедно с майка ми”, казал тогава Григор. “Разбрах, както и той, че не мога да бъда този човек на този етап от живота си. Трябваше да съм концентрирана и да се готвя за собствените си мачове”, споделя бившата номер 1 в женския тенис. Много вероятно е и нещата с Никол да са се развили по този начин, тъй като в момента тя бере плодовете на славата си като жури в британския “Х Фактор”. След него 40-годишната певица получи предложение за подобна роля в риалити на телевизия “Фокс” и лицето ѝ грее на много реклами в Лондон.

Случващото се с Григор е много типично, и то не само за света на звездите, където той все намира своите любими. Днешният динамичен живот подлага на големи изпитания чувствата на милиони, особено на тези, които са решили да преследват успешна кариера. В някои страни това се оказва толкова сериозен проблем, че води и до демографски изменения. В Китай например властите нарочиха за основен виновник за ниската раждаемост през последните години дамите, които предпочитат да се фокусират върху кариерата си. За целта бе въведен официален термин sheng nu, който буквално се превежда като жени остатъци и се отнася за необвързаните над 27 г. По въпроса се правят предавания, филми, пишат се книги, а напоследък започнаха и граждански инициативи. Две компании от град Ханджоу обявиха, че дават по 8 дни допълнителен отпуск на служителките си на възраст около 35 г., за да имат повече свободно време да срещнат любовта и да се омъжат. Починът тръгна от едно училище, където на неженени учители е позволено да отсъстват от работа, за да ходят на срещи. По принцип в Китай от доста години се гледа с недобро око на дамите над 25 г., които са останали сами, но въпреки това все повече китайки решават да не робуват на общественото мнение и да се фокусират първо върху кариерата си. “За много работещи жени диапазонът от социални контакти е много тесен. Затова ние се надяваме, че ако разполагат с повече свободно време, ще имат повече възможности да общуват с противоположния пол”, казва Хуан Лей, специалист по човешки ресурси в една от компаниите.

Лета Хонг Финчър е автор на книга и филм за sheng nu и смята, че инициативата с допълнителния отпуск няма да бъде много ефективна и е просто един експеримент от много други. По думите ѝ в Китай има сериозен дисбаланс между половете, защото дълги години заради политиката да има само едно дете в семейство е било изгодно това да е момче. В резултат мъжете сега са с около 30 млн. повече от жените и е несправедливо те да бъдат държани отговорни за това.

У нас през последните години също се наблюдава тенденция сключването на брак и раждането на деца да се отлага във времето. Ако в началото на 90-те години средната възраст за това е била около 22 г., то през 2017 г. вече е над 27 г. При това страната ни е под средния показател за Европа от 30 г. за създаване на семейство и наследници. Някои учени смятат, че това е опасна тенденция, тъй като около 35 г. човек спира да се възприема като млад и започва да мрази своята работа. За мъжете тази възраст е връх на самотата, а за жените на скуката, показва проучване във Великобритания. “Това не е изненадващо, тъй като това е времето, когато обикновено се появяват нови семейни и финансови ангажименти. В професионален план пък започвате да заемате лидерски позиции, които изискват повече отговорност и комбинацията между всички тези неща не е лесна”, коментира Ашли Уипмън, директор на компанията за набиране на персонал “Робърт Халф”, извършила изследването.

Резултатите от него оборват масовото разбиране, че времето между 20 и 40 г. е най-доброто в живота на човека за професионално израстване. “Това често е погрешно схващане, тъй като обикновено тези години са изпълнени със стрес и тревожност заради важните решения, които е необходимо да се вземат.

Трябва да се има предвид, че продължителността на живот се увеличава и глобализацията на икономиката създава нови възможности за кариера, което значително разширява избора”, посочва Дилип Джест, ръководител на Центъра за здравословно стареене в Калифорнийския университет. Така че невинаги е полезно личният живот да изостава за сметка на кариерата, тъй като чисто биологично това създава трудности за възпроизводство въпреки развитието на репродуктивната медицина. Разбира се, за спорта младостта е от ключово значение, но и вътрешната хармония – също.

За честата смяна на партньори е виновна майката

 Ако често сменяте гаджетата и не можете да намерите своята половинка, напълно е възможно за това да е виновна майка ви. До този извод са стигнали американски учени от Университета в Охайо. Те са изследвали романтичните преживявания на над 7000 души в продължение на 24 г. и са установили закономерност между броя на партньорите и любовните връзки на майката. Според проучването всяка нейно романтично увлечение води до 6% скок средно във връзките на децата.

Възможно е майките с повече любовници просто да не са много добри в общуването или в справянето с конфликтни ситуации, или пък да имат психични проблеми, които да подкопават отношенията им и да водят до нестабилност, която лесно може да се прехвърли на децата и на техните бъдещи любовни отношения, коментира Клеър Камп Даш, ръководител на изследователския екип. Установено е, че малчуганите на депресираните майки не се справят добре с емоциите си, по-малко взаимодействат с други хора, имат по-ниска емпатия и у тях преобладават негативните нагласи като „всички мъже са копелета” или „всички жени са глупачки”.

В същото време по-любезните, отворени, приятелски настроени, съвестни и по-малко невротични хора са по-желани партньори и по-често формират стабилни двойки.