Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗВОД: След като повече от година бе нарочен, че източва БНТ, Димитър Цонев накрая напусна телевизията.
РАЗВОД: След като повече от година бе нарочен, че източва БНТ, Димитър Цонев накрая напусна телевизията.

 

Бившият програмен директор на БНТ Димитър Цонев напуска държавната телевизия.
Това научи "168 часа" от източници от "Сан Стефано" 29.
Цонев е подал молбата си още преди Нова година. Тя вече е разписана от новия генерален директор на БНТ Вяра Анкова. Бившият водещ на предаването "В неделя с..." още не е взел трудовата си книжка, тъй като не е попълнил обходния си лист. На името на Цонев се водели редица екстри - техника, дрехи и т.н., част от които той още не бил върнал на "Сан Стефано" 29, твърдят хора от телевизията.
Новината идва около три месеца след като Цонев слезе от екрана на БНТ и мястото му като водещ зае Камен Воденичаров. Димитър Цонев остана продуцент на "В неделя с..." и заяви, че ще кандидатства с нови предавания за праймтайма на държавната телевизия. В момента в БНТ тече
 

конкурс за външни продукции

но предаването на Цонев не участва в него, тъй като се води копродукция между БНТ и фирмата "Доменика про". В споменатата фирма шефка е Антония Ташева - съдружничка на съпругата на Димитър Цонев.
"168 часа" вече писа как новоизбраната шефка на БНТ Вяра Анкова, на която Цонев е кум, също е разписвала огромните първоначални бюджети на предаването "В неделя с...", въпреки че по време на изслушването є пред СЕМ заяви, че не е участвала в такива гласувания. На протоколи от заседания подписът на Анкова стои под документи, одобряващи бюджет от над 4 милиона лева за половин година за Цоневото шоу.
Засега болшинството служители в телевизията все още не знаят, че Димитър Цонев напуска. След като бившият генерален директор на медията Уляна Пръмова освободи поста предсрочно, Цонев също си подаде оставката. Преди това в телевизията вече бе  

избухнал огромният скандал

около "В неделя с...". Проверка на етичната комисия обвини шоуто, че е източвало телевизията. В края на септември Вяра Анкова назначи кума си като отговорен редактор в дирекция "Култура", оглавявана от Федя Тодорова. Именно Тодорова бе един от хората, одобрявали бюджета на "В неделя с..." и определяли
възнагражденията
на екипа. Нещо повече: дъщерята на Федя Тодорова - Надежда, отговаряше за гостите в предаването на Цонев и получаваше възнаграждение,

одобрено от собствената є майка.

Дали сега Цонев напуска, защото е обиден от по-ниския пост, или просто търси ново поле за изяви, никой на "Сан Стефано" 29 не иска да коментира официално. Неофициално версиите са много. Според едната Митко Цонев вече обмислял нов проект, с който щял да атакува една от частните национални телевизии. Възможно било той да работи по евентуалния си нов проект с бивш съратник на Слави Трифонов.
Според другата версия отношенията между Вяра Анкова и кума є вече били достатъчно обтегнати. На Цонев не се харесвало, че Анкова не го защитила покрай скандала с "В неделя с...", опитвала да излезе "напълно чиста" и да изкара виновен само него, разказват по етажите на "Сан Стефано" 29.
Според третата версия Цонев - въпреки прословутия си непукизъм, не можел да издържа повече негативното отношение на повечето от служителите на БНТ, които го обвинявали в източване на телевизията.

 Чрез пиар отдела на БНТ "168 часа" потърси коментар по всички теми, засегнати на страницата. Въпросите бяха отправени към генералния директор на телевизията Вяра Анкова, Димитър Цонев и юристката Кремена Кадиева, засягаха и бившия вече шеф на автотранспорта Николай Манолов. В телефонен разговор от пиар отдела на БНТ заявиха, че са се запознали с въпросите, но няма да коментират нищо и уточниха, че Анкова се връщала от отпуск на 10 януари т.г. Тогава, ако преценяла, тя можело да отговори. На настояването на "168 часа" да получи в писмен вид това обяснение, официален писмен отговор така и не пристигна до технологичното приключване на броя.

И все пак фирмата му е вземала пари от телевизията!

Близката до бившия програмен директор на БНТ и водещ на предаването "В неделя с..." Димитър Цонев фирма "Доменика про" месеци наред е получавала хиляди левове от БНТ.
Това установи "168 часа" на базата на протоколи, подписани от Управителния съвет на държавната телевизия, както и на фактури, издавани на фирмата от медията.
След публикуването на статията "Вяра Анкова одобрила милиони за кума си Димитър Цонев" бившият програмен шеф на БНТ даде просторно интервю във в. "Шоу". Там Цонев заявява, че "Доменика про" е подбирала сценаристи и режисьори, за което не е получила нито една стотинка. Проверка на "168 часа" установи, че това не е вярно. Документите сочат, че "Доменика про" редовно е получавала преводи от БНТ през първите три-четири месеца от старта на шоуто на Цонев.
"Парите се превеждаха от БНТ след представена фактура от "Доменика про". Не се налагаше сключване на договор или друга санкция, тъй като сумите бяха одобрени в комплексния бюджет на "В неделя с...": помощен сценарен екип, помощен сценарий, обновяване на шапки, кашове и автореклама. Сумата, която "Доменика про" получаваше, беше на стойност 9030 лв. на брой без ДДС", разказа пред "168 часа" източник от Финансова дирекция.
Това определено не са единствените пари, които близката до Димитър Цонев агенция е получила от "Сан Стефано" 29 във връзка с предаването на самия Цонев. БНТ е заплатила на "Доменика про" и еднократната сума от 19 хил. лв. без ДДС като разход за реализиране на авторекламни клипове за рекламиране на неделното шоу. Това става ясно от протокол 8 от 07.10.2008 на Комисията за реализация на тв продукция на БНТ. В тази комисия влизат бившата шефка на БНТ Уляна Пръмова, настоящата - Вяра Анкова и главната юристка на телевизията Кремена Кадиева. Седмица по-късно този документ е утвърден и от Управителния съвет на БНТ, сочи Протокол 53 от 14.10.2008 г.
Припомняме, че управляващ директор на "Доменика про" е Антония Кръстева-Ташева. Тя е управляващ и собственик на 50% от PR агенцията НОА, като другите 50% в НОА са на съпругата на Димитър Цонев - Марияна. До 2002 г. самият Димитър Цонев бе съдружник в НОА и агенцията му направи презентацията на покрилата се със скандална слава руска фирма "Видеоинтернешънъл", която твърдеше, че притежава рекламното време на БНТ.

 

Главната юристка още мълчи за дограмата

В СТАТИЯТА "БНТ оглозгана до кокал" бившият финансов директор на телевизията Димитър Чапанов зададе смущаващ въпрос към шеф от медията.
Чапанов попита главния юрисконсулт на БНТ Кремена Кадиева има ли информация кой е откраднал част от старата дограма на телевизията и къде е монтирана тази дограма след това. Чрез шефа на пиар отдела на медията Силвия Стойчева "168 часа" препрати този въпрос към Кремена Кадиева, но отговор не бе получен.

Понижиха шефа на автопарка в механик

ШЕФЪТ на автопарка в БНТ Николай Манолов е бил понижен в механик, научи "168 часа".
В няколко броя вестникът разказа за нарушенията, които са се вършили в това звено години наред и които са отразени в доклад на бившия финансов директор на медията Димитър Чапанов. Разбра се, че служители са точели за лични цели бензин, че нарочно са бракували нови части, че техни роднини са ползвали коли на БНТ. След статията "Шеф на БНТ източвал телевизията" на "Сан Стефано" 29 започна нова проверка и Манолов бе понижен в длъжност. На никого в БНТ обаче не му минавало и през ум да го уволни, разказаха пред "168 часа" запознати.
"Манолов работи в БНТ от около 18 години. При проверка се установи, че той има натрупани 260 дни отпуск! Тоест излиза, че поне 3/4 от времето той е работил без почивка. Това е така, защото си пишеше командировъчни по курортите и не си пускаше отпуск. Ако сега го уволнят, трябва да му изплатят тези натрупани дни", обясниха от телевизията.
Така, въпреки нарушения, които проверките са констатирали, бившият вече шеф на "Автотранспорт БНТ" Николай Манолов ще се пенсионира мирно и тихо през март тази година...Чрез шефа на пиар отдела на медията Силвия Стойчева преди Нова година "168 часа" зададе няколко въпроса на Манолов, но отговор не бе получен.

Кремена Кадиева
Кремена Кадиева