Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТРАВМИ: Капитанът на “Левски” Христо Йовов често получава мускулни травми заради недостатъчна подготовка.
ТРАВМИ: Капитанът на “Левски” Христо Йовов често получава мускулни травми заради недостатъчна подготовка.

 

 

"Левскарите ли? Ами те са куци коне", изригна преди години към любимия си клуб Иван Славков-Батето и се засмя от сърце.
Българските фенове на футбола хич не им е до смях, когато гледат как техните любимци се влачат по терена. Надбягвани са с лекота в мачовете от европейските клубни турнири. Губят почти всяко единоборство.

Мачовете от "А" група сякаш се развиват на забавен каданс. Клубните шефове и треньори пропищяват от "натоварената програма" и се чудят как хората от БФС са им нагласили няколко мача през сезона в цикъла сряда-събота.

Един бърз поглед на няколко хиляди километра в западна посока показва обратната тенденция. Отборите от Висшата лига на Англия изиграха по Коледа и Нова година 5 мача за 13 дни. При това по време на празници. Футболистите на Острова тичат
като лекоатлети
и скачат като баскетболисти за високите топки от първата до последната минута. Рядко някой се строполява на терена с мускулен спазъм. Подобно е положението и в другите нормални първенства. Дори в Китай футболистите са по-издръжливи от нашите. За Япония и Южна Корея да не говорим. Каква е причината за тази
коренна разлика
между състоянието на българските и останалите футболисти? Попитахме трима специалисти от различни сфери на подготовката. Кондиционният треньор на футболния "Черноморец" (Бургас) Трендафил Терзийски, наставникът на баскетболния "Левски" Тити Папазов и отговорникът за подготовката на европейската вицешампионка на 400 м с препятствия Ваня Стамболова - Георги Димитров-Корема, представиха изключително любопитни гледни точки.


Георги Димитров: Изпуснати сме от деца
ТРЕНЬОРЪТ на Ваня Стамболова - Георги Димитров, смята, че физическата подготовка на българските футболисти е занемарена още от детските години.
"Преди 30-40 години децата много се трудеха и играеха още повече - спомня си наставникът. - Сега изобщо не се трудят и съвсем малко играят. Боян Радев стана олимпийски шампион по борба с две хватки зад гърба си, но можеше с една каруца въглища на гърба да качи Черни връх. Георги Аспарухов-Гунди се е научил на футбол в махалата, а не по стадионите. Треньорите изобщо не работят с хлапетата. От 15 години не съм виждал футболен наставник да прави селекция по училищата. Родителите водят децата си по школите и от тях се избират най-добрите."
Според Димитров още един много важен аспект от първоначалната подготовка е изпуснат. В училищата вече не се преподават началните атлетически дисциплини.
"Атлетизмът е в основата на всички спортове - добавя специалистът. - В чуждите езици на спортистите им казват атлети. Няма ги бързината, ловкостта и отскокът. Преди време Франц Бекембауер каза, че само за едно нещо съжалява през живота си - че не е станал световен шампион по десетобой. Нещо, което реално е можел да направи, защото е имал нужната подготовка. У нас не е така. В школите е мрак и мъгла. Помня как Йорданка Донкова си водеше детето да тренира в "Левски". Хвърлят им една топка, и това е. Няма нито един подготвен треньор. Ние никога не сме били футболна държава. Имаме отделни таланти, които са блеснали, и това е."
Липсата на персонално отношение към футболистите също влияе за лошото кондиционно състояние, сигурен е Георги Димитров.
"Когато подготовката се води с едни и същи средства и прийоми за целия отбор, се получават смешни резултати. Не всички играчи имат еднакъв капацитет в отделните компоненти - анализира още по-дълбоко проблема Георги Димитров. - 30% от тях са претренирани, други 30% не са подготвени. Никой не прави картони за индивидуалните качества."

Трендафил Терзийски: Никой не иска да се променим
Трендафил Терзийски е смятан за водещото име сред кондиционните треньори в България. Грижел се е за футболистите в "Левски", "Локомотив" (Сф), "Славия", "Спортинг" (Лисабон), "Сен Гален".
"В Англия са издигнали кондиционната подготовка на ниво философия и наука - разкрива Трендафил Терзийски. - За да се помогне на мениджъра, се създава цял щаб. Има доктор-ортопед и още един специалист, чиято задача е да разкрие физическия потенциал на всеки играч поотделно. Цялата подготовка на футболиста се контролира и анализира по време на сезона. При нас проблемът е много голям. Никой не иска да се променим. Една от причините е, че процесът е скъп."
Очите на Трендафил Терзийски са отворени за истинския начин на работа, докато той е треньор в "Славия". Специалистът е въведен в тайните на кондиционната подготовка от д-р Попов, който по това време се грижи за националните отбори на олимпийските спортове.
"Човекът ми помогна, а аз харесах неговото виждане - признава си Трендафил Терзийски, който има сериозна заслуга за третото място на "Черноморец" в шампионата на "А" група. - След това отидох в Европа и поисках да черпя още знания в "Спортинг". Непрекъснато идват нови дребни неща, които подобряват процеса."
Специалистът признава, че възстановяването в България не е на ниво.
"В "Локомотив" (Сф) работих с д-р Цачев, който даваше на играчите витаминчета от тези, които се изписват в аптеките при простуда - обръща внимание на детайла Терзийски. - В чужбина се ползват по-скъпи медикаменти."
Спазването на режима също е част от работата на треньора. Трендафил Терзийски твърди, че наставникът трябва да бъде психолог и педагог в отношението си към играчите.
"Един състезател трябва да бъде убеден, че е част от обществото или отбора и когато не е играл добре, самият той да се чувства зле - смята кондиционният спец. - Случва се неспазване на режима, но когато редовно прекрачва границата, страдат всички. Това е като другите сфери на работа. Все едно някой шофьор на такси или хирург да си изкарват хляба пияни."
Трендафил Терзийски много се ядосва заради отношението от страна на клубните шефове към кондиционната подготовка.
"Ние си живеем на принципа, че българинът може всичко. Не може треньори като Моуриньо, Фъргюсън, Липи и Капело да работят с кондиционен треньор от години, а при нас да бъде различно. Подобен специалист е неразделна част от печелившия екип. На Запад липсата му се смята за престъпление. Това е закон във футбола."

Тити Папазов: Като не тичат, да ходят в "Кремиковци"
БИВШИЯТ треньор на националния отбор по баскетбол и настоящ наставник на "Левски" Тити Папазов е категоричен, че неговият спорт е много по-натоварващ от футбола.
"Не подценявам най-великия спорт, но в баскетбола е по-тежко - твърди ексцентричният специалист. - По време на мачовете футболистите имат възможност да почиват. При нас всичко е напред-назад."
Според Папазов проблемът на българските играчи се крие в психологическите бариери, които са поставени.
"Нашите си внушават, че режим сряда-събота е нещо невероятно тежко - продължава Тити. - В Англия играят през два дни и са все така свежи. Футболистите на Острова не са роботи. Те просто имат доста по-правилен режим. Хранят се и възстановяват по много по-различен начин. Отборите са съставени от 25 равностойни играчи. При нас са доста по-малко. Димитър Бербатов е най-добрият голмайстор в света, а вижте, че и той често остава резерва."
Баскетболният треньор смята, че решението е изграждане на правилни навици и работа на психологическо ниво.
"В момента прагът на болка и на умора при футболистите ни е много нисък - твърди Папазов. - Ако говорим по-малко колко тежко е да се играе сряда-събота, ще бъде по-добре за момчетата. Футболистите са късметлии, защото са превърнали своето хоби в професия. Изкарват не лоши пари. Цената е болката. Ако не им харесва, да ходят на струговете в "Кремиковци"."

ВАЖНОСТ: Трендафил Терзийски отчита, че на Запад треньорите разполагат с цял щаб, който се грижи за кондицията на играчите.
ВАЖНОСТ: Трендафил Терзийски отчита, че на Запад треньорите разполагат с цял щаб, който се грижи за кондицията на играчите.
НАУКА: Футболните треньори не обръщат внимание на индивидуалните капацитети на играчите, твърди Георги Димитров.
НАУКА: Футболните треньори не обръщат внимание на индивидуалните капацитети на играчите, твърди Георги Димитров.
МИСЪЛ: Тити Папазов отчита, че футболистите сами си налагат психологически стоп от режима сряда-събота.
МИСЪЛ: Тити Папазов отчита, че футболистите сами си налагат психологически стоп от режима сряда-събота.