Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 2016 г. членовете на ВСС вече нямат право да предлагат магистрати за наказание, могат само да ги съдят дисциплинарно.
От 2016 г. членовете на ВСС вече нямат право да предлагат магистрати за наказание, могат само да ги съдят дисциплинарно.

13 съдии, прокурори и следователи са били уволнени за 5 г. от ВСС

Освен за неизпълнение на разпореждане от по-висшестоящ прокурор или за тромаво правосъдие магистрат може да бъде наказан от Висшия съдебен съвет (ВСС) и ако след катастрофа откаже тест с дрегер или медицинско изследване. Това става ясно от анализ на ВСС за практиката на Върховния административен съд (ВАС) по дисциплинарки срещу магистрати от 2013 до 2017 г.

С “порицание” е наказан съдия от Смолянския окръжен съд през 2013 г., тъй като катастрофирал с личния си автомобил и отказал да бъде тестван с дрегер за алкохол. ВАС се съгласява с наказанието, като изрично отбелязва, че

отказът се смята

за прикриване на

престъпление

или

административно

нарушение

“Магистратите трябва да дават пример за висок морал и почтеност”, подчертават върховните съдии. Това наказание на смолянския съдия няма общо с друго, което може да му бъде наложено от КАТ.

От 2013 до 2017 г. във ВАС са били заведени 93 дела за дисциплинарни наказания на магистрати. По закон всеки магистрат може да получи 6 наказания - от най-лекото забележка, орязване на заплатата, понижаване в ранг или в длъжност до най-тежкото - уволнение.

Предложение ВСС да образува дисциплинарка срещу магистрат може да направи председател или ръководител на съд и прокуратура, по-висш началник, съдебният инспекторат или министърът на правосъдието.

15 са били потвърдените решения на ВСС да наложи “забележка” на магистрати от 2013 до 2017 г. 8 “забележки” са били отменени от ВАС. Това наказание се дава за дребни провинения, които противоречат на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Може да се наложи и заради неизписани навреме дела, или

ако следовател

без причини

освободи явил

се свидетел

на разпит

За 5 г. ВСС 7 пъти е порицавал и е потвърдил 3 заповеди за същото наказание на съдебни или прокурорски шефове. Кадровиците са наложили “порицание” през 2014 г.

на районен

съдия от Айтос,

защото

2 седмици

не ходил на работа

Преди отсъствието си магистратът уведомил съдебен секретар, че шефът отказва да го пусне на семинар в Букурещ. И подчертал, че му е и звънил много пъти по телефона. ВСС приема, че това поведение на айтоския съдия е невежливо и нетолерантно и че противоречи на принципите на колегиалност.

Съдията обаче оспорва наказанието си пред ВАС. Съдиите го отменят, тъй като установяват, че отношенията между съдията и председателя на съда са били влошени от по-рано. Отсъствието на магистрата от работа не е довело до отлагане на дела, нито пък заради него други съдии от съда са били прекомерно натоварени, казва ВАС. И обяснява, че магистратът не е разбрал причините за отказа на началника да го пусне в платен отпуск.

14 са решенията на ВСС за наказание “намаляване на заплатата”, само 6 от тях обаче са потвърдени от съда. Това наказание основно се налага за системно неспазване на сроковете, предвидени в НПК и ГПК – например забавено администриране на преписки.

Кога обаче магистрат може да се раздели с шефски пост? Един от най-пресните примери е от 2017 г. Тогава ВСС наказа районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова и нейната заместничка Милена Даскалова, като ги освободи от ръководните длъжности. Причината - бяха хванати да пият алкохол в работно време. Около 13,30 ч на 13 март 2017 г. Гетова и Даскалова излезли от прокуратурата и отишли в заведение. Даскалова нямала време да се нахрани през обедната почивка, защото била заета със служебен ангажимент, а Гетова искала да почерпи, защото щяла да става баба.

Прокурорките седнали на маса и

започнали да

поръчват салати,

основно и

алкохол –

6 ракии, 2 бири

и 2 уискита

Три от ракиите не били за тях, а за познати на Гетова, която искала да ги почерпи.

Неизвестен обаче подал сигнал срещу двете прокурорки, че пият алкохол в работно време. Към 15,30 ч в ресторанта била извършена внезапна проверка от прокурори от апелативната прокуратура във Варна. Те снели обяснения от клиенти и от персонала, взели и фискалния бон, за да проверят какво са яли и пили Гетова и Даскалова. Въпреки неканените гости двете останали в заведението до 20 часа.

Материалите, заедно с предложение за образуване на дисциплинарки срещу Гетова и Даскалова, били изпратени на главния прокурор Сотир Цацаров, който ги внесе във ВСС. Съдебните кадровици изправиха прокурорките на дисциплинарен съд, който приключи с решения двете да бъдат наказани с освобождаване от ръководните им длъжности. Преди 2 месеца ВАС потвърди окончателно наказанията им. Магистрите подчертаха в решенията си, че прокурорките не са погазили етичния кодекс,

тъй като в

заведението не

са парадирали

какво работят,

нито са проявявали пренебрежение към околните. Наказани са обаче, защото са нарушили трудовата дисциплина.

13 магистрати са получили най-тежкото наказание уволнение от 2013 до 2017 г.

Най-шумното от

тях е на съдията

от Софийския

градски съд

Румяна Ченалова

През 2015 г. ВСС я освободи от длъжност заради няколко прегрешения. Първото е за случая “Белведере”, заради който Ченалова беше наречена “гнила ябълка” от бившия френски посланик у нас Ксавие Кабан. Според 5-има членове на съвета Ченалова била предубедена в становището си по “Белведере”, публикувано на сайта на СГС. Това уронило престижа на съдебната власт. Тя забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френската компания “Белведере”. Освен това не е спазила и сроковете за произнасяне по около 50 дела. Ченалова обжалва уволнението си, но делото още не е приключило. Към момента се разглежда за втори път от 3-членен състав на ВАС.

Най-често наказанията, които ВСС налага на магистрати, падат в съда заради административнопроцесуални нарушения. Например съдебните кадровици не са обсъдили и анализирали конкретно всяко едно от провиненията. Наказание се отменя и когато член на ВСС предложи срещу магистрат да бъде образувано дисциплинарно дело, а след това и решава същото производство.

Кандидат за младши прокурор се сбогува с тогата, обиждал колеги в месинджър и вайбър

Кандидатът за младши прокурор Анчо Тодоров няма да облече червената тога, тъй като бил невъзпитан и груб към колеги и преподаватели в Националния институт на правосъдието (НИП) по време на занятия и във виртуалното пространство.

Решението за Тодоров е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно.

На 26 юни 2018 г. прокурорската колегия на ВСС отказа да го назначи за младши прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП), защото не притежава необходимите нравствени и професионални качества.

Причината - негови колеги от НИП подали сигнал до районния прокурор на София Радослав Димов, в който се твърдяло, че поведението на Тодоров противоречи на етичния кодекс. По свидетелства на колегите му кандидатът за младши прокурор използвал грозен език към преподавателите в НИП. Освен това пускал неприлични коментари за преподаватели и колеги във фейсбук, Messenger и във Viber.

Етичната комисия на прокурорската колегия провери случая и изготви отрицателно становище за Тодоров, заради което ВСС не го назначи за младши прокурор.

Той обжалва решението пред ВАС. Казва, че не е автор на неприличните коментари, тъй като телефонът му може да е попаднал в ръцете на колегите му, които да са го злепоставили. И добавя, че бил в лоши отношения с тях. Преди да се скарат обаче, Тодоров им разказал лични неща за себе си и близките си, заради което те може да са го компрометирали, твърди неназначеният младши прокурор.

Военен следовател работил и като букмейкър, печелил 5% от залозите

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да освободи от системата военния следовател Георги Петров заради несъвместимост.
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да освободи от системата военния следовател Георги Петров заради несъвместимост.
КИРИЛ БОРИСОВ

Военният следовател от София майор Георги Петров се раздели с държавната служба в сряда, защото освен с разследвания се занимавал и с хазарт.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да го освободи и кадровиците го направиха.

През април м.г. магистратът под пагон Георги Петров завършил курсове за букмейкър. Веднага след това започнал и втората си работа. Сключил договор с голяма фирма за хазарт и започнал да ползва техен терминал. Така започнал да събира залози за участие в хазартни игри в полза на фирмата и да изплаща печалби от тяхно име. Печелил по 5% от брутната сума по направените залози, което със сигурност е много повече от заплатата му като следовател. Освен това майор Петров е бил упълномощен от дружество, собственост на съпругата му Надежда, за да разпространява и талончета за търкане. От тях пък печелил по 6% от стойността на продадените билети. Проблемът е, че като магистрат той не може да бъде букмейкър и куп други странични дейности. Така нарушил Закона за съдебната власт. Малко след като започнал работа в хазартния бизнес, срещу него започнала и проверка. По време на заседанието в сряда членът на ВСС Пламена Цветанова каза, че Георги Петров извършва търговска дейност по смисъла на Търговския закон, но това е забранено за магистратите според Закона за съдебната власт. Цветанова призова колегите си да подкрепят предложението за неговото освобождаване от съдебната система поради несъвместимост.

“Не стана ясно в кой пункт на военната прокуратура е работил само”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.