Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Нейков СНИМКА: Архив
Иван Нейков СНИМКА: Архив

2000 лв. даваш за фалшиво телково решение и получаваш срещу това добавка към пенсията от НОИ, но тя е най-малкото нещо. Парите се избиват, защото добавката е най-малкото нещо - като се започне от правото да се паркира и се стигне до различните добавки и безплатното пътуване в градския транспорт. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков тази сутрин по Би Ти Ви. Той коментира арестуваните медици и посредници във Варна за фалшивите инвалидни свидетелства. От касетка на лекар, замесен в схемата "Поздрави от Р.", бяха намерени 1,7 млн. лева.

Сумата е впечатляваща, мизата по райони явно е различна в Силистра например е 700 лв., във Врана явно тройно, коментира Нейков.

Не сме създали инструменти, с които системата да бъде контролирана - ТЕЛК-овото решение е финал, то не е днеска да реша, че ми трябва паркомясто и да си го купя за 2000 лв. Това е много дълъг процес и нямаме поглед върху него, обясни Нейков защо се стига до злоупотреби. Направи уговорка, че това не значи да се отнемат правата на наистина болните хора.

Отговорът е един, обясни Нейков - проява на контрола и промяна на инструментите, с които се стига до окончателното решение. Време е за здравни електронни досиета. Всяко такова заболяване има сериозни документи зад гърба си. Сега просто при НОИ пристига едно решение и той е длъжен да плаща. Електронно досие и контрол по цялата верига е начинът, СЗО вече го е направила и се ползва в Европейския съюз, а сега искаме да откриваме топлата вода, каза още Нейков.