Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че съдбата ни е в нашите дружни усилия СНИМКИ: Десислава Кулелиева

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

"Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия."

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод 146 г. от гибелта на Васил Левски. Тя се провежда в този час пред паметника на Апостола в столицата.

На церемонията са и председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, шефовете на групите на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, министри, депутати, политици и дипломати и много граждани.

На този ден даваме символичен рапорт пред Васил Левски, за да му кажем какво става с неговата и нашата България, с чистата и святата република. Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, каза още президентът.

От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време, каза Радев. И цитира някои от мислите, завещал ни Апостола. Работим изцяло български и не искаме да се видим по никого, извън българското. Но така ли е днес.

В бляновете си той вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от вишегласието. Днес и това право е обект на посегателство, допълни Радев.

Неслучайно пред османските власти Левски изрича горчиви думи: Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе вкъщи на тепсия.

Той надживя всички превратности на историята ни. Портретите му видят като икони в много кабинети, но вярата е по-силна. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него. Показа ни,че робът може да е свободен, както може свободният да погуби свободата си. Това е въпрос на избор, каза още държавният глава.

Този паметник се превърна в свято място на паметта на България, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Въпреки предателствата Левски не прави компромис с вярата на народа и мечтата и каузата за свободна и независима България. Тази негова вяра събужда, създава и задължава, няма по-свято от нея, допълни тя.

Цялото дело на Апостола било незавършващ урок какво означава да бъдем българи и свободни хора. Днес все по-малко държим сметка за тежестта на истината и съдържанието. Думите минават и често забравяме да видим кой какво е свършил. Свободата не е дума, а всекидневна работа, която се върши тихо и достойно, каза още Фандъкова. Дърпането в различни посоки не помага, защото, ако искаме да пребъде България и да я запазим чиста и свята, трябва да работим заедно, допълни тя.

Скокът от робството към свободата, в който Левски увлича цял народ, който успя да да повярва в силата на своята общност и никога да не се отказва от нея. Левската крачка надмогна ли дребната суета на деня, каза още Фандъкова. Така се обръща времето, това изисква Отечеството, за което да сме разсъдливи, безстрашно и великодушни, допълни тя.