Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Трифонов с административния ръководител на Софийски апелативен съд Даниела Дончева и с трите зам.-председателки на СГС.
Алексей Трифонов с административния ръководител на Софийски апелативен съд Даниела Дончева и с трите зам.-председателки на СГС.

И тримата заместник-председатели на Софийския градски съд (СГС) са подали оставки, стана ясно на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Молбите за освобождаване идват седмица, след като новоизбраният председател на СГС Алексей Трифонов встъпи на поста.

Доскорошната временна шефка на СГС Десислава Попколева, която ръководеше Гражданско отделение - въззивни състави, шефката на Наказателното отделение Даниела Борисова и Албена Ботева - председател на Гражданско отделение, са избрали да се оттеглят от постовете си, преди Трифонов да избере свой екип от заместници.

Съдебните кадровици обаче прецениха, че е по-добре към настоящия момент да не гласуват оставките на трите съдийки, за да не се "обезкърви" съдът. 

Десислава Попколева бе начело на съда като и.ф. началник от 2007 г., когато титулярят Калоян Топалов подаде оставка и напусна системата.

По време на управлението на Попколева като зам.-председателки на СГС се оттеглиха и други две съдийки - Радостина Данаилова и Мина Мумджиева.

Предстои в най-скоро време новият шеф на най-големия окръжен съд да посочи свои заместници пред ВСС, когато ще бъдат одобрени и оставките на трите съдийки от старото ръководство.