Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ути Бъчваров направи кулинарно шоу, Славка Калчева вдигна хората на километрично хоро

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ организира грандиозен празник на виното в родния си град Ямбол. Събитието събра над 10 000 души в централната градина в неделя. За четвърта поредна година избата използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите и всички граждани и гости на Ямбол.

Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Повече от

3000 литра червено вино

и над 250 специални бутилки на вина-медалисти на световни конкурси се разляха в чест на празника.

За специалното си кулинарно шоу Ути Бъчваров поднесе, по собствените му думи, най-внушителното количество свински пържоли, които някога е приготвял. Атмосферата на празничния ден допълниха изпълненията на Ансамбъл „Тунджа“ и народната певица Славка Калчева, които вдигна хората на дълго и цветно хоро?. Кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се канят пролетта и плодородието.

Официалният старт на празника „Пазим духа на виното“ дадоха изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов и кметът Георги Славов.

„Хубаво е, когато всички се събираме, за да отпразнуваме заедно нашите съхранени традиции, включително и във винопроизводството. Горд съм, че славата на Ямбол се разнася на цели четири континента“, каза в обръщението си кметът на града. „Хубавата храна и качественото вино са двете най-важни съставки за празника на българина. Затова и неотменно те вървят заедно“, коментира Ути по време на готвенето.

Шефът на винарната Красимир Аврамов подчерта водещата позиция на „Вила Ямбол“ на пазара с продукти като „Ямболска гроздова“, винената серия Villa Yambol и особено вината с марката Kabile. „Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион. Щастливи сме, че компанията разнася славата по света както на своите продукти, така и на Ямбол и България“, заяви Красимир Аврамов.

Вината ни от реколта 2018 се получиха много пивки

и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата 2018 бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки. Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим вина на световно качество и с отлично съотношение спрямо цената си“, допълни Красимир Аврамов.

Продукцията на избата се реализира на четири континента – Европа, Азия, Америка и Африка. „Вила Ямбол“ си извоюва позицията на една от най-динамично развиващите се в България.

Новината от празника е, че винарната тази година пуска предстои да предложи на пазара три висококачествени тероарни вина. Те са произведени от селектирани лозови парцели от микрорайони, които със своя специфична комбинация от географски и климатични особености дават уникален стил на напитката.

90% от вината на „Вила Ямбол“ се правят

със собствено грозде.

Избата управлява около 10 000 дка лозя. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.

Любопитна подробност е, че винарната е единствената със собствен бъчварски цех за рециклиране и производство на бъчви, където работи най-възрастният бъчвар у нас. Бай Вълчо повече от 50 години учи тънкостите в занаята и днес ги споделя с по-младите бъчвари.