Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имотният бум още  не е стигнал пика  отпреди кризата

Само в София броят на разрешителните е надминал този от 2006 г. 

Въпреки бума на жилищното строителство от последните година-две предкризисните нива засега са достигнати и задминати само в София, но не и в останалите големи градове. Тези данни бяха разпространени по време на имотен форум в София, организиран от платформата Imoti.net.

През 2018 г. например в столицата е разрешено строителството на близо 15 хил. нови апартамента, докато предната година те са били към 8 хиляди.

С това почти двойно нарастване броят на разрешителните е достигнал и дори надминал нивата от 2006 г. - две години преди финансовата криза да срине целия пазар. През 2018 г. на практика броят на издадените строителни разрешителни в столицата е бил за 80% повече апартаментр в сравнение с 2006 г.

Но във всички останали големи градове с развит жилищен пазар предкризисният пик още не е постигнат. През 2018 г. Варна изостава с 50,08% от нивата от 2006 г., в Бургас изоставането е със 75,08%, в Русе – с 50,71%, а в Плевен и Велико Търново - съответно 86,20% и 70,74%.

Единствено в Пловдив, който преживява нов имотен разцвет, броят на издадените разрешителни за жилища е само с 5,81% по-нисък от този през предкризисната 2006 г.

В същото време ипотечните кредити и броят на сделките не могат да догонят нивата отпреди кризата.

През 2018 г. жилищният пазар в големите градове се е характеризирал с щедри банки, намаляващи лихви и купувачи, които много по-бавно са вземали решение за закупуване на имот.