Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто, което народният представител даде от Будапеща пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА:

Радев вече слага парадната униформа. Ще има вето, а след това - решение на Конституционния съд

Горе-долу нещата наподобяват Истанбулската конвенция

Да не губим спечелени избори! Насила ги губим

БСП заблуждава, че има общо между мажоритарен вот и преференции, а точно тя не иска мажоритарно

Какво машинно гласуване? Нали уж не бяхме дебили? Машинно е избран само Мадуро!

- Г-н Марков, вие не гласувахте поправките в Изборния кодекс, които бяха приети на среднощно заседание на Народното събрание в четвъртък. Мнението ви за тях?

- Първо, прави се изключително инфантилен опит от депутати на БСП да внушат, че с посягането на преференциите се посяга на вота на българския народ, даден на референдума на Слави Трифонов. Нищо общо нямат преференциите при партийни листи по пропорционална избирателна система с мажоритарните избори, които се провеждат в едномандатни райони. Над 2 милиона и половина български граждани дадоха своя вот за чисто мажоритарна избирателна система, подобна на тази във Франция и Англия, каквато е и първата избирателна система в България след освобождението от турско робство. Именно затова

първият

законопроект в

това Народно

събрание беше на

ГЕРБ и беше

за чиста

мажоритарна

система.

Нито един депутат от останалите партии, правейки се сега на такива видни мажоритаровци, не поиска да се вслуша в гласа народен и Божи. Същото се отнася и за тези някакви никакви партии - джуджета извън парламента. Тоест мажоритарни избори в България няма да има въпреки волята на нашите избиратели, защото законопроектът на ГЕРБ беше отхвърлен.

- Как коментирате вдигането на прага за преференциите практически до тяхната недостижимост?

- Преференциите са имитация на мажоритарни избори, а всъщност нямат нищо общо с тях. Повтарям, вотът на референдума беше за мажоритарни избори, които ние предложихме и бяха отхвърлени. Нещо повече, БСП заяви на всеослушание в пленарната зала нещо от предизборната платформа на президента Радев - че ще внесат избирателен закон за смесена система, 120 на 120. Аз станах на трибуната и казах много хубаво, че първите демократични избори в България бяха проведени по смесена система - за Великото народно събрание (ВНС), 200 на 200, за което гласуваха 92% от българските избиратели, и това беше договорено пред очите на целия народ на кръглата маса. През 1991 г. БСП се уплаши от това, че СДС набира сила, от това, че ги победихме в София за ВНС с 22 на 2. Единият мандат беше мой - спечелих на първи тур, и те въведоха пропорционалната система. Никога не съм бил за преференции, но считам, че щом бяха вече направени, не му беше времето 3 месеца преди избори да се пипат.

- И президентът, и БСП критикуват ГЕРБ, че няма да има машини във всяка секция.

- Създава се презумпция, отново невярно, за съжаление - и от държавния глава, че без машинно гласуване не може да има честни избори. Сега въпросът е да не би да излезе проф. Иво Христов прав, когато каза, че голям процент българи са дебили? Водихме много оживена дискусия и общовъзприетото беше, че не сме. И сега питам: като не сме дебили, защо въвеждаме машинно гласуване? На 3-ия ден ли сме от демокрацията, или на 30-ата година? Ние направихме десетки пъти повече избори от една Унгария, която нито един път не е имала предсрочни. А ние само 90-те имахме 4 пъти - предсрочни избори до дупка, които аз предрекох. Въпросът е: къде в Европа има машинно гласуване? Президентът

Румен Радев,

като не беше

избран машинно,

легитимен ли е?

Честни ли бяха изборите? Ако са били нечестни, защото нямало машинно, да ги повтаряме! Не може машинното да е добро, когато изборите са за Европарламент, а за президент да е друго. Какви са тия комбайни, редосеялки и щуротии, които въвеждаме в България? И е прав проф. Мишо Константинов, който казва, че във Венецуела изборите са с машини. Ами като Мадуро е избран с машини, защо ревем ние като политическа класа и управляващи срещу тоя Мадуро?

- Не трябва да има машини или да остане като сега - в част от секциите?

- Не трябва да има машини. Въпросът е ние дебили ли сме? Това е въпросът! Нали Иво каза, че сме дебили. Ние викаме: “Не сме!” Е, като не сме, защо са ни тези машини? Машинно е за дебилите. Ние 30 г. правим избори. Как беше избран Радев? Машинно или немашинно? Щом като машинното само е гаранция за честни избори, значи той е избран нечестно. Дай да правим президентски избори машинно, предсрочни. В своя отчет държавният глава каза, че се е видял с 12 държавни глави. И аз го питам: Кой от тези 12 държавни глави е избран машинно? И кой от управляващите днес в Европа е избран машинно? Тереза Мей, нейната партия, Ангела Меркел и нейната партия, президентът Макрон във Франция, Себастиан Курц в Австрия, Виктор Орбан в Унгария? Кой? Къде го има това чудо?! Мадуро е избран машинно. Ами като е избран машинно, защо викаме да си ходи? Значи честно е избран!

- Трябва ли да се позволи междинното огласяване на резултати в дните за ризмисъл и за провеждането на самите избори?

- Понеже наблюдавам и навън избори, считам, че трябва да си остане сегашното положение.

Поначало моето възприятие е, че един път завинаги избирателната система в България трябва да бъде уравновесена. Големият въпрос на въпросите, на който не се дава отговор и от който се бяга, е избирателната система. Аз бях първият, който внесе предложение за референдум през 1994 г. за мажоритарни избори и вторият след Валери Найденов в България, писал най-много за това. Отново подменяме темата. Избирателната система е тази, която съсипа българския преход, защото в този си вид и с ниската бариера от 4% пречи за формиране на стабилни мнозинства. И сега идваме на основия въпрос.

- Трябваше ли ГЕРБ да прави промени в изборното законодателство 3 месеца преди изборите?

- Да, това е. Отговорът ми е: Категорично не трябваше. Аз преживях “Костинброд-1”, който ни беше скроен от Мая Манолова, БСП и една сюрия други. Станах тогава от ГЕРБ - погнусен от опита да им бъде скроен този номер и да бъдат победени служебно.

Сега ГЕРБ сам

си скрои

“Костинброд”.

Това ще е “Костинброд-2”. Вече виждам президента Радев в празнична парадна униформа - той ще стане герой, той ще стане борец за честни избори, той ще наложи вето и това ще бъде първото му успешно вето.

За какво ни беше това? Нито една от тези промени не е нещо, без което да не можеше да се проведат тези евроизбори! ГЕРБ се вкара в капан. Горе-долу нещата наподобяват Истанбулската конвенция. Тогава лично при вас аз имах смелостта и най-вече честността да бия камбаната до г-н Борисов, че е подведен жестоко. Резултатът е печално известен. Всичко се оказа една груба грешка, която той спря, и ГЕРБ частично поправи, вкарвайки въпроса в Конституционния съд. Сега съжалявам, че развалям настроението на премиера, който е току-що награден в Сърбия с висок орден и е отишъл в Мюнхен да решава големи проблеми със сигурността на Стария континент. И затова му казвам: “Приятелю Бойко, намеси се, както можеш, да спрем и предотвратим това чудо! Да го прегласуваме още в сряда и всичко да остане така, както беше!” Аз съм затова посочен от Борисов за депутат - защото съм единственият от ВНС, имам опит, от гражданската квота съм и не завися от партийна йерархия. Пратен съм от него да му казвам истината.

Не трябва да създаваме впечатление, че променяме правилата на играта за едни избори, които и без това ще спечелим, и да създаваме ситуация те да бъдат оспорвани - да се олае цяла Европа, Азия, Африка. Не искаме служебна победа, но това впечатление е вече толкова преобладаващо сред хората и толкова незаличимо сред преобладаващата част на обществото, включително сред нашите избиратели, че телефонът ми звъни през 5 минути. Ситуацията е вече драматична! Това ще подмени темата на евровота - тя няма да е каква Европа искаме, а какви да са изборните правила.