Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

 Правна комисия отхвърли идеята за видеонаблюдение в деня на избори

Номерата на на партиите в изборните бюлетини ще бъдат с числа до 100, а номерата на преференциите за кандидатите ще започват от 101 нагоре. Това решиха депутатите от правна комисия на второ четене на Изборния кодекс с 11 гласа “за”, 5 “въздържали се” и 2 “против”.

Предложението за номерацията бе лансирано по време на дебатите от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Предложението по вносител в промените в Изборния кодекс предвижда преференциите да останат с номера, а партиите да се записват само с име. Правна комисия обаче отхвърли това предложение, след като прие това на Кирилов. Идеята на двете промени всъщност е да премахне феномена “15-15”, в който номера на партията в бюлетината съвпада с този на кандидата с преференция и така се получава объркване сред избирателите.

“Промените може да доведат до премахване на феномена 15-15, но може да доведат до нов феномен. Този нов модел обаче може да усложни преференциалните кампании. Ако оставите обаче номер да имат само преференциите, гласоподавателите може да ограждат само тях и така да се увеличат недействителните бюлетини”, коментира соцдепутатът Крум Зарков.

“Преди години бях подложен на унизителна критика за предложението ми да се сложи квадратче “не подкрепям никого”. Тази опция обаче доведе до намаляване на недействителните бюлетини с 2/3”, контрира го Данаил Кирилов.

Предложенията да има видеозаснемане в секционните комисии в деня на изборите и при броенето на бюлетините обаче бе отхвърлено от комисията.