Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОЧАКВАНЕ: Надеждите са през 2011 г. Радостин Стойчев да изведе националния отбор до върховете, на които стъпи клубният му тим “Трентино”. 
Снимки: FIVB.ORG
ОЧАКВАНЕ: Надеждите са през 2011 г. Радостин Стойчев да изведе националния отбор до върховете, на които стъпи клубният му тим “Трентино”. Снимки: FIVB.ORG

 

За всички волейболисти, федерации и фенове по света новата година е символ на надежда за нещо поне малко по-добро.
За България е много повече. За пръв път от много време насам живеем като в приказка и очакваме 2011-а да е годината, която ще се запише със златни букви в историята на българския волейбол.
Почти всичко необходимо, за да се случи това, е налице. В момента България има поколение от наистина

златни волейболисти

Има и одобрен за национален селекционер доказано “златен” треньор. Комбинацията се ползва и с обичта и признателността на феновете. Почти готова е и многофункционалната спортна зала в София, която ще позволи на страната ни да домакинства международни турнири и да намери място на световната волейболна карта в това отношение.
Остава само една подробност - треньорът Радостин Стойчев да подпише официално договор с родната волейболна федерация. И заедно с Матей Казийски, Владо Николов, Теди Салпаров да поведе националите ни към златния връх. Буквално
до дни ще се реши
дали тази подробност ще стане факт. Или, типично по български, ще оставим камъчето

да преобърне каруцата.

Поставените цели пред Стойчев за тази година обаче са високи: класиране на финалите на Световната лига, златен медал от Европейското първенство и спечелване на квота за олимпийските игри в Лондон догодина. Е, как да искаме от треньора да постигне това, при нивото или по-точно при липсата на такова в родния шампионат? Върхът в това отношение е настоящото му издание. Няколкото наблъскани на юруш във все още наричаната Суперлига отбори тотално направиха първенството като виц.
В последния кръг
шампионът ЦСКА разби тима на УНСС с 3:0 за по-малко от час! Армейците затвориха и трите гейма на 15 точки! ЦСКА няма абсолютно никаква конкуренция и записа 10 победи от 10 мача. Това едва ли радва много тези момчета от тима, които с основание гледат към националния отбор - центровете Теодор Тодоров и Стоян Самунев, може би и разпределителя Георги Манчев. При това “ниво” на шампионата те не влагат в мачовете и половината от способностите си, а това не вещае нищо добро. Вече се говори, че “звездната селекция” на ЦСКА ще се

разформирова

в скоро време, ако армейците отпаднат от следващата фаза на Шампионската лига. Тъй като тимът към момента има две загуби и две победи, нещата са все още на кантар, но част от звездите на “червените” се оглеждали за отбори в чужбина.
Дори и да разпродаде половината си отбор, ЦСКА пак ще е с класи над останалите тимове в БГ Суперлигата и битката за титлата е с ясен победител още на полусезона. Интригата в родния шампионат се върти най-вече в местата от второ до четвърто. На очи се набива доброто представяне на “Монтана”. Този сезон треньор на клуба е бившият наставник на “Лукойл Нефтохомик” Северин Димитров. Под негово ръководство бургазлии спечелиха през последните години най-големите си отличия, вкл.

златен дубъл през 2007 г.

Сега Димитров успя да превърне “Монтана” от тим, които обикновено е на последно място, в отбор, който вече мечтае за отличията. Въпреки че през годините младият специалист търпеше критики както от някои състезатели, така и през последните месеци от ръководството на “Лукойл”, факт е, че Димитров може да гради отбор. В момента той е своеобразен български вариант на новия треньор на Италия Мауро Беруто - успява да постига успехи с волейболисти, които не блестят с класата на съперниците, но играят сплотено и могат да победят дори най-силните тимове.
Не спират да мечтаят за отличията и в “Левски”. Тимът на Ники Желязков
няма много поводи
за радост, но така или иначе, той е бъдещето на родния волейбол. Отборът е съставен предимно от младежките национали, които спечелиха сребърните медали на Европейското първенство през изминалата година. Особено щастлив сред тях е централният блокировач Венци Трифонов. 2010 г. постави пред него редица перипетии, включително съдебни спорове с бившия му клуб “Виктория волей”. Проблемите не можеше да лишат талантливия център от състезателни права и

да спрат кариерата му

за неопределено време. В крайна сметка, благодарение на треньора на младежкия национален отбор Николай Желязков, Венци се завърна в младежкия национален отбор, спечели европейското сребро, а сега е вече състезател на “Левски”. Още миналото лято специалистите се изказваха, че Трифонов има качества и за мъжкия национален отбор. На пръв поглед конкуренцията при мъжете на този пост изглежда доста сериозна - предвид завръщането в игра след контузия на Теодор Тодоров. Но за който може и работи усърдно - няма нищо невъзможно.
За отличията ще се борят и отборите на “Лукойл”, “Пирин” и “Марек”. Именно

мачовете помежду им

са единствените, които могат да се определят като дербита и представляват някаква интрига. Факт е, че и в тези отбори има момчета, които заслужават шанс за националния отбор. По тази линия идва и едно от основните изисквания на Радостин Стойчев - да има и “Б” национален отбор. Но той да не бъде просто “ваканция на морето” за попадналите в него състезатели, а сериозна подготовка, с предварително набелязани контроли с младежки национални тимове и т.н. Тоест - намерението на Стойчев е да даде шанс за
изява на максимален брой
състезатели и да отсее наистина най-доброто. Като че ли именно това - по една или друга причина, липсваше в работата на бившия национален селекционер Силвано Пранди.

 

Пламен Константинов - треньорски дебют на 2010 г.


ПРЕЗ лятото на 2010 г. Пламен Константинов най-сетне отново намери себе си.
След като Силвано Пранди го прогони от националния отбор, Гибона дълго време влизаше в новините само покрай кратките забежки с поредната порция “златки” и “николетки”. За радост на волейболните фенове у нас бившият капитан на националите заряза светските изяви и се завърна във волейболната зала. Този път не като състезател, а като треньор. Пламен пое турския “Зираатбанк” (Анкара), а стартът му бе повече от летящ. Първенството в южната ни съседка е преполовено, а тимът на Константинов допусна само две загуби.
Треньорският дебют на Пламен е повече от обнадеждаващ. Заговори се дори, че Гибона може да бъде привлечен в щаба на Радостин Стойчев. Естествено, ако самият Стойчев първо подпише договор с родната федерация. 
 

Аферата “Шпек салам”


Годината бе доста противоречива за младия разпределител на “Левски” Георги Братоев.
От този сезон той е състезател на отбора от Висшата руска лига “Тюмен”. През лятото Братоев разтрогна договора си с мениджъра на “Модена” Лука Нови. Случайно или не, но точно в този момент бившият вече треньор на националния отбор Силвано Пранди, който е и треньор на “Модена”, остави Братоев на резервната скамейка, като дори не го допускаше до реални занимания по време на тренировките. След това го извади от състава. Пранди така и не отговори на поставените от “168 часа” въпроси защо прави това и има ли нещо общо с мениджъра Нови. По-късно медии, отнасяли се доста благосклонно към бившия селекционер, публикуваха “вътрешна информация” с източник от щаба на националите, според която Георги Братоев не спазвал режима и изяждал тайно по една палка шпек. “Това са пълни глупости и някой трябва да има много болно въображение, за да го каже”, коментира пред “168 часа” разпределителят.
“Шпек аферата” ще се запомни като едно от най-грозните неща, свързани с националния ни тим през изминалата година. Дори непрестанните слухове за треньорско-мениджърски врътки при реденето на титулярния състав са като невинна закачка пред това. То говори за атмосферата в отбора и дава отговор на въпроса защо все нещо “малко” не ни достига. Това “малко” не се кове само на полето.
 

БГ “Амиен” начело на френска лига


Четирима български волейболисти творят звездната история на френския тим “Амиен”.
По модела на “БГ Тренто” в Италия, Велизар Пашов, Любо Миланов, Борис Янков и Емилиян Мирчев накараха градчето да заговори за волейбола и да се гордее с тима си. Причината - отборът на “Амиен” е начело на дивизията, като има само една загуба до момента.
Преди време момчетата получиха специално признание и от кмета на града - провокирано от победния ход на отбора.
“На официална церемония в кметството бяха поканили и тима ни, тъй като редяхме победа след победа, медиите непрекъснато пишеха за нас. По време на церемонията градоначалникът специално наблегна на факта, че в “Амиен” има четирима българи”, разказа пред “168 часа” Велизар Пашов.
Той и съотборниците му залягат здраво над тренировките и почти не им остава време за забавления. Купили си обаче лък със стрели и в свободното време падал голям смях. Признават, че все пак най-голямата им цел си остава спечелването на шампионата. Именно това - наред със здравето, си пожелали и на Коледа, която изкарали с близките си в родината. “Хубаво е, когато сме в България за празниците дори и за 48 часа”, усмихват се нашите момчета в “БГ Амиен”.

 

“Лукойл” се готви за сватба
 

Празничната еуфория в “Лукойл Нефтохимик” не се дължи само на Коледа и Нова година.
Волейболистите от отбора вече се оглеждат за костюми и се готвят за сватба. Но не на техен съотборник, а на футболист. По Коледа бившият вратар на “Черноморец” Здравко Недялков се сгоди за приятелката си Красимира. Двамата още не са определили датата за сватбата, но са категорични, че няма дълго да се бавят.
Сред най-добрите приятели на Здравко е либерото на “Лукойл” Добри Иванов. Затова и предположенията са, че Добри и приятелката му - баскетболистката на “Лукойл” Ани Сокалан, ще са кумове на футболиста.
“Още не сме решили това, ще се разбере”, коментира радостният Здравко Недялков.

Кризата удари и Русия
 

След като спря за известно време първенството в Гърция, финансовата криза създаде ядове и на Русия.
Отборът от Суперлигата “Урал” (Уфа) е в изключително тежко положение, състезателите не са получавали пари почти от началото на шампионата. Това накара част от тях вече да се разделят с отбора.
“Исках да играя в Русия, дойдох с голямо желание, но не мога да играя без пари”, коментира пред “168 часа” разпределителят на тима и на националния отбор на САЩ Доналд Съксо. Той вече е в Италия. След Нова година ще играе в Тревизо.
 

 

НА ВЪРХА: Звездният български тандем в Тренто: Казийски, Соколов, Стойчев и Братоев, е гордост за цяла България.
НА ВЪРХА: Звездният български тандем в Тренто: Казийски, Соколов, Стойчев и Братоев, е гордост за цяла България.
ПОБЕДИТЕЛ: Младежкият национал Венци Трифонов пребори бюрокрацията и вече гледа към “А” отбора.
ПОБЕДИТЕЛ: Младежкият национал Венци Трифонов пребори бюрокрацията и вече гледа към “А” отбора.
ТЪЖНО: САЩ даде максима от себе си, но остана без медал на световното. Отборът вече стяга селекцията за олимпиадата в Лондон.
ТЪЖНО: САЩ даде максима от себе си, но остана без медал на световното. Отборът вече стяга селекцията за олимпиадата в Лондон.
ЛЮБИМЕЦ: Отборът на Камерун очарова публиката по време на световното, въпреки че тренира на асфалт в родината си.
ЛЮБИМЕЦ: Отборът на Камерун очарова публиката по време на световното, въпреки че тренира на асфалт в родината си.
УЖАС: Красивият поляк Михал Винярски записа най-кошмарното си световно първенство.
УЖАС: Красивият поляк Михал Винярски записа най-кошмарното си световно първенство.
ОТЛИЧЕН: Константинов даде заявка да блестяща треньорска кариера.
ОТЛИЧЕН: Константинов даде заявка да блестяща треньорска кариера.
БРАВО: Пашов и “Амиен” са лидери.
БРАВО: Пашов и “Амиен” са лидери.
ДУЕТ: Здравко е официално сгоден за Красимира.
ДУЕТ: Здравко е официално сгоден за Красимира.
ЧАО: Съксо вече е в Тревизо.
ЧАО: Съксо вече е в Тревизо.