Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Фейсбук/ Rosamunde Pilcher
Снимка: Фейсбук/ Rosamunde Pilcher

На 94 години си отиде кралицата на любовните истории Розамунде Пилхер. Британската писателка, чиито романи никога не завършват без щастлив край, е починала в болница в Шотландия, след като е получила инсулт, съобщи "Билд".

Здравето й се е влошило след Коледа, разболява се от бронхит, но всички очакват, че ще възвърне силите си.

"Смъртта й ме изненада. Посетих я в късната есен в дома й в Шотландия. Тогава беше добре и направи впечатление с жизнеността си", коментира пред германското издание филмовият продуцент Майкъл Смийтън, който е близък до семейството на Пилхер.

През 2018 година филмовите адаптации на историите на Пилхер отпразнуваха 25-годишнината си на телевизионния екран.

Писателката е родена на 22 септември 1924 година в английския град Корнуол в семейството на военноморски офицер. Започва да пише, когато е на 7. Публикува първия си роман на 19-годишна възраст под псевдонима Джейн Фрейзър, който изполазва и по-късно. Става известна през 1987 г. с романа „Търсачите на миди“. Германската телевизия ZDF заснема десетки филми по нейните романи. През 2000 година Пилхер се оттегля от света на писането.

Пред "Ню Йорк Таймс" Пилхер отбелязва, че много често възприемат "Търсачите на миди" като автобиографична книга, но тя не е такава. "Наистина чувствах, че съм пресътворила голяма част от себе си върху страниците и че дори ако умра в деня след приключването й, всеки ще е успял да разбере душата ми", споделя писателката.

Розамунде Пилхер оставя след себе си 28 романа, четири деца, внуци и правнуци.