Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заразноболната банкерка от Дулово, която с фалшиви документи прехвърли по свои сметки 200 хиляди лева от влога на клиент, се е разкаяла за "грозната постъпка" и обещала да възстанови сумата. Това довериха пред "168 часа" хора, запознати с хода на разследването. Според тях тя страда от хепатит и е в инфекциозно отделение.

Срещу 29-годишната Севин Хасан бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. До ареста се стигна след разследване на спецполицаи от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР Силистра. Вложител подава сигнал, че парите по сметката му липсват.

Банкерката се оказва с влошено здравословно състояние и съдът й налага

по-лека мярка за неотклонение

– парична гаранция от 10 хиляди лева и забрана да напуска страната.

"Служителката е настанена в болница за лечение - заяви пред „168 часа” окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев. - Абсолютно не са верни тиражирани твърдения в някои медии, че тя е изчезнала безследно и ще бъде обявена за национално издирване. Няма такова нещо.”

Според магистрата дамата все още не е направила пълни самопризнания за отклонената сума. Въпреки това заявила желание да съдейства на разследването и да възстанови сумата на клиента.

В процес на изясняване е какъв е пълният размер на финансовия ресурс, източен от чуждата сметка и прехвърлен в полза на банкерката.

На въпрос на “168 часа” от какво е болна Хасан, за да се наложи настаняването й в инфекциозното отделение на МБАЛ Силистра, старшата сестра отговори:

“При нас не лежи въпросната дама. Къде е не зная. В четвъртък миналата седмица тя дойде, придружавана от полицаи. Разбрахме, че ще се лекува в отделението, но я няма. Изключено е да бъде в болницата в Дулово, тъй като там няма инфекциозно отделение”.

Темата за откраднатите пари, и то от банков служител, на когото вложителите поверяват парите си, се коментира оживено в малкото градче, на 40 км от Силистра.

"Цяло Дулово знае, че сградата на банката е собственост на високопоставен служител в Община Дулово, вече пенсионер. Наемът, който получава, е по сметка в тази банка", споделиха местни хора.

Те недоумяват защо първоначално подадената информация от полицията е, че липсващата сума е на възрастна жена.

“Коя в този беден край

ще държи в банка толкова много пари.

Пълен абсурд, прах в очите на невежи”, коментират в града.

Прокурор Желев нито отрече, нито потвърди предположенията на местните. „Няма да бъда точен, ако кажа кои са собствениците”, заяви той.

От банковия клон в Дулово казаха, че на този етап не знаят кой е пострадалият клиент. Все пак признаха, че Хасан не е била наказвана. Възмутени са, че е опетнила името си, присвоявайки чужди пари.

Дамата била с висше образование с диплома от Стопанската академия в Свищов. От една година работи, три години е била в майчинство с второто си дете. Майката на Хасан, по чиято сметка също са прехвърляни суми, живее в Турция, където е създала свое семейство.

Според отлично запознати с разследването откраднатите пари са били на депозит срещу определена лихва от банката, а не са от разплащателна сметка.

Своя версия по скандала с присвоените пари представи банкер от Силистра.

“Всяка банка си има звено “Вътрешен контрол”, който следи да няма злоупотреби с пари на клиентите - заяви пред "168 часа" източник, запознат с аферата, но настоял името му да остане анонимно. - По-скоро служител е усетил схемата. Наблюдавал всеки неин ход и попълването на фалшиви документи. След което е докладвал в полицията."

Това не изключва вариантът да е постъпил сигнал и от потърпевшия вложител.

“За да запази доброто си име, банката ще възстанови цялата сума на клиента. А по съдебен път ще си търси парите от служителката”, обясни финансистът.

Около цялата банкова афера обаче има още доста неизвестни. Разследването все още няма обяснение защо на Хасан й е била необходима такава голяма сума и какъв е бил планът й.

По данни на полицията в качеството си на длъжностно лице чрез неистински документи тя е прехвърляла

по сметки

на свои близки.

парични суми, които после постъпвали по нейни сметки. Така в период от септември 2018 досега тя присвоила чужди парични средства за над 200 хиляди лева.

Местни хора твърдят, че банкерката е имала намерение "да инвестира парите в собствен бизнес", тъй като не одобрявала, че съпругът й се занимава с онлайн залагания.

Той бил част от група в Дулово, която била пристрастена към залаганията. Те работели в специализирана фирма за хазарт и давали денонощни дежурства. Банкерката не одобрявала "професията" на мъжа си и решила да се пробва в бизнеса. Трябвал й по-голям капитал и тя прибягнала до авоарите в чуждите сметки.