Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според съпругата на Ленин Надежда Крупская  мъжът й смятал, че на Сталин му липсва не само базисна честност, а и чисто човешка.
Според съпругата на Ленин Надежда Крупская мъжът й смятал, че на Сталин му липсва не само базисна честност, а и чисто човешка.

Ще задействам молбата без колебание, обещал грузинецът на умиращия червен лидер

ъзможно ли е Сталин да е постъпил благородно, помагайки на тровения от години Ленин да умре по-бързо? Едва ли, още повече че грузинецът за първи път раздухва тази интрига в инфарктен за него момент - през 1921 г., когато Ленин, макар и доста болен, вече е подготвил план как да го отстрани. Стратегията на Владимир Илич се проваля. (По-подробно в "Сталин скрива писмото на Ленин, който искал да го уволни").

Висарионович тъкмо се е домогнал до властта и за да не допусне да бъде свален пуска най-силния си ход - обявява пред ръководството на партията, че Ленин му е поискал отрова. Това сломява съпротивата срещу Сталин, която в този момент осъзнава, че битката с него е обречена.

Десетина години по-късно, през 1932 г.,

на среща с членове на Политбюро

в дачата в Горки Сталин отново ще повтори, че Ленин е поискал от него да му достави от специалния кабинет някои цианидни соли. Затова Йосиф Висарионович допуска, че революционерът може и да се е самоубил. Самият Сталин никога не отрича тази версия, а тя се потвърждава и от Троцки, който разкрива ужасяващите факти дни преди да бъде убит през 1940 г., в статията “Супербуржоазията в Кремъл”.

Големият въпрос е защо Ленин трябва да моли най-безпощадния си враг - Сталин - да му достави цианидни соли, след като може да ги получи от всеки. Дори от жена си или от някоя от сестрите си. В този период тези съединения масово се ползват като

отрова за мишки и хлебарки

и може да се намерят навсякъде. От тази гледна точка е безсмислено да се изискват от специалната лаборатория.

Каквато и да е истината, знаели са я само двама души. Още повече че по това време Ленин вече не е можел да говори.

Интересното е, че версията на грузинеца се потвърждава и от други. В книгата “Сталин: Парадоксите на властта 1878 -1928” Стивън Коткин отбелязва, че малко преди да почине, Крупская се свързала със Сталин, казвайки му, че Ленин е в ужасно състояние и отново търси отрова. Отговорът на Сталин бил, че е дал обещание, че това ще стане

“в необходимото време”

и “Аз ще задействам молбата без колебания”, уверил Висарионович. Няколко дни по-късно събирал Политбюро, но пред всички обяснил, че не е в състояние да изпълни тази молба на Илич и трябва да откаже мисията. Според него това не било нито хуманно, нито необходимо. Политбюро единодушно одобрило решението на Сталин.

Подробности за това споделя и секретарката на Ленин - Лидия Фотиева. Още преди той да почине, тя вече работела за Сталин. Интервю с нея е публикувано в книгата “Другарите на Ленин: Болшевиките превземат Москва 1917 -1924 г.”

“Посетих Сталин два пъти в този период - казва Фотиева. - Първият път трябваше да е с отровата, но не можете да пишете затова. Не го пишете. А ако решите да го публикувате, тогава ще го отрека. Така. Първият път бе за отровата.

През лятото на 1922 г. в Горки Ленин вече бе поискал Сталин да му изпрати някаква отрова – цианид. Ленин му каза: “Ако нещата станат толкова зле, че не мога да говоря, тогава ще прибягна до отрова. Искам да имам някаква за мен.” Сталин се съгласи и каза: “Хубаво”. “Добре”.

Защо Ленин моли Сталин за най-разпространената отрова, четете в хартиеното издание. 

Троцки пръв разкрива плановете на Сталин.
Троцки пръв разкрива плановете на Сталин.