Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Йосифов
Иван Йосифов

Полицейски шеф и бивш негов колега също в списъка за отстрел

18 души пред съда на 4 февруари, 14 готови на споразумение

Бандата на Пендака и Малкия Йоско подготвяла 4 покушения срещу полицаи и магистрати, за да им отмъсти за разследвания срещу издирвания Йосиф Йосифов - Костинбродския и бивш борец, съкилийник на Големия Маргин.

Това твърдят тайни свидетели на прокуратурата по дело, което започва в спецсъда днес.

Бандата се почувствала силна и вирнала глава, след като навлиза в бизнеса с дрога и ѝ потръгва. През май 2018 г. лидерите и техни приближени

се събират да

празнуват

продажбата на

30 000 таблетки

екстази

“Счупихме главата на конкуренцията”, тържествува един от тях. Но радостта му не трае дълго, защото вътрешен човек е “пропял”.

Спецслужбите следят бандата изкъсо месеци преди арестите на 27 юни 2018 г. В ГДБОП имат сигнал, че групировката иска да наложи контрол над наркопазара в София. През април е заведено дело, а 2 месеца по-късно на 2-ма спецпрокурори е назначена охрана. Свидетели, на които е обещана закрила, разказват за поръчка за убийство. Съобщава се за списък с имена на полицаи и магистрати за отстрел, но списък не е намерен, въпреки че полицията претърсва над 100 адреса.

Ядрото на групата е изловено под връх Шипка, а другите - в София и градове от областта.

В ареста влизат

18 души, 10 още

са по килиите

Един е под домашен арест, а другите са пуснати срещу гаранции и подписка. От всички само двама са обвинени за приготовление към убийства, а един - като подбудител. Останалите са дадени на съд само за участие в наркобандата, у малцина е намерена и дрога.

Според обвинението мишени на групата са били Михаил Наумов, шеф на сектор “Престъпления срещу личността” в националната полиция и носител на наградата “Полицай на годината” за 2013 г., и бившият му колега Алекси Василев. Набелязали ги, защото от години разследвали Йоско Костинбродския, който в момента е беглец от правосъдието и се издирва чрез Интерпол. Другите двама - спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, били поръчани заради дела срещу Стефан Гевгелийски - Боксьора и Петко Симеонов - Пендака.

Заговорът се заформил между май и юни 2018 г. Босовете на бандата

били задължени

на Боксьора

за услуги в

миналото

и се ангажирали да намерят оръжие и извършител на поръчките. Според разследването те дали указания на свои хора да следят магистратите и полицаите - да разберат къде живеят, какви навици имат, с какво пътуват и с кого обичайно се срещат. С част от задачите се нагърбили и хора извън бандата. Какво оръжие е подходящо се обсъждало на сбирка в кафе “Релакс” в столичния кв. “Надежда”. Свидетел заявил, че синът на Йоско - Иван, дал да се разбере, че ще има убит с жест - с ръка имитирал прерязване на гърлото. Чули го да казва още, че “това ще е подарък за баща му”. Групата търсела и наемник, който да свърши работата, но данни за конкретни разговори и оферти няма.

Като подбудител прокуратурата сочи Стефан Гевгелийски, който по това време излежава присъда от 1,5 г за изнудване, наложена след споразумение с прокуратурата.

Гевгелийски е бивш боксьор, преди 12-13 г. е лежал в килия с по-големия от Маргините. Сега е в затвора в Белене. Как точно през 2018 г. е успял да подбуди останалите да кроят заговори срещу полицаи и прокурори, ще се обсъжда тепърва в съда. Според анонимен свидетел номер 349 на бандата е била обещана награда от 10 кг хероин, ако поръчка бъде “изпълнена в кратък срок”.

Йосиф Йосифов-Костинбродския
Йосиф Йосифов-Костинбродския

Друг твърди, че Гевгелийски се заканвал да

“си разчисти

сметките" с

всички свидетели

по едно от делата срещу него в спецсъда. То е известно като случая “Сако”, подсъдими са 13 души. В залата обвинението се поддържа от прокурорите Бисер Кирилов и Маргарита Немска, които водеха и делото срещу бандата за отвличания Наглите.

Стефан Бонев - Сако е осъден като шеф на въоръжена наркобанда на 7 г. затвор, още 7 души са с ефективни присъди. Сред тях е и Гевгелийски, който отнася 5 г. затвор. Двама се измъкват условно, а 3-ма са оправдани. Делото в момента е висящо в апелативния спецсъд, но последното заседание на 21 януари е отложено заради адвокати.

Иван Йосифов, наричан Малкия Йоско, не е в свитата по това дело, но е следствен по други. Формално досието му е чисто, реабилитиран е. Води се на адрес в столичния жк “Връбница”, но там живее майка му, а той през повечето време е в костинбродското село Безден, където бе базата на баща му. На 27 г. Иван вече има 2 деца. С майка им Мария живеели на семейни начала, но през август м.г. Иван се жени за нея в ареста. Преди месец зад решетките се оженил и Гевгелийски. Двамата с жена му са подсъдими по друго дело.

Според прокуратурата Иван и Пендака сформират групировката си в началото на 2018 г. За нея се говори като за “Фирмата” по аналогия с други наркобанди. Тя се снабдява с дрога от България и Турция, посредници са македонци. Единият - Метуш, е от албански произход и помага за доставки от Турция. Собственото производство на марихуана е дислоцирано в Костинброд. На ден обичайно групата продава по 1 кг марихуана и между половин и кило амфетамини. Говори се за рекорд от 10 хил. таблетки екстази за денонощие, които е по-вероятно да са пласирани на едро.

От дилърите се иска да вземат по 100 г на зареждане и

да ги пласират

най-много

за 6 дни

Двама отговарят за силоваците, които всяват страх, преследват конкуренти и отговарят за наказателни акции. По едно време към групата се присъединяват и двама братя. Наричат ги Хиените, защото са едри и силни. Освен че продават дрога, действат и като “ударници”. За сплашване на хора им обещават по 800 лв. хонорар на седмица. За респект бандата прави редовни рейдове с коли из софийските квартали. “Фирмата” си има цял автопарк - черен и сив “Гранд Чероки”, “Ауди Q7”, два мерцедеса, “Фолксваген Голф-5”, “Форд Фокус” и др. Три от колите са на един от подсъдимите, но ги ползват всички, най-вече шефовете.

Пендака и Иван разправяли пред дилъри, че имат връзки в МВР и прокуратурата, но доказателства за това няма. Предполага се, че двамата са спекулирали за авторитет пред останалите.

Защитата на Гевгелийски твърди, че той няма мотив да дава “мокри поръчки” за саморазправа със спецпрокурорите. “Няма причина да изпитва лоши чуства към г-н Галипонов. За него прокурорът навремето дори не внесе искане за постоянна мярка “задържане под стража”, каза адвокат Иво Найденов.

На предстоящото дело ще бъдат разпитани 95 свидетели. Те обаче няма да се явят на първото заседание на 4 февруари. Затова пък в залата се очаква да дойдат поне 18 адвокати. Не е изключено покрай грипната вълна някой да се разболее и делото да се отложи.

Преди съдебния процес 14 от обвинените били готови да сключат споразумения с прокуратурата. Според адвокати обаче тя отказала сделка.

Вербували ученици, плашели: Ще

дойдат мутри, ще стане страшно!

В мрежата от дилъри на бандата имало ученици на 13 и 14 г. Някои били вербувани със заплахи. След няколко месеца в търговията с марихуана един поискал да се откаже. Но го заплашили: “Ще дойдат мутри, ще стане страшно”. После пратеник му казал, че трябва да плати “обезщетение”, за да излезе от “Фирмата”.

Наркодилърите работели с ценоразпис - 1 г кокаин - 140 лв., 1 г хероин - 100 лв., 1 г марихуана - 15-20 лв., 1 г амфетамин - между 12 до 20 лв., според клиента и количеството. За всяка дрога имало код - “коприва” и “долари” за марихуаната, “кафе” - за хероина, “алфа-ромео”, “камък” и “сиренце” - за амфетамините и “копчета” и “домино” - за екстази.