Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До 6 месеца болница „Лозенец” да се преобразува в търговско дружество и да мине под управление и ръководство на здравното министерство. Това решение взеха окончателно депутатите, които преди минути гласуваха промени в Закона за лечебните заведение, регламентиращи това.

Те приеха още и че, за да мине една университетска болница под ръководство на дадено висше училище (прецедент, който у нас се случи за първи път през март 2018 г., когато МУ- Варна пое ръководството на болница „Света Марина”, която е негова учебна база.. Сега такова желание има и Софийския университет за болница „Лозенец”, която пък е база за обучение на студентите от Медицинския факултет там, б.а.), между ректорът и здравният министър ще се сключва договор, регламентиращ правата и задълженията на ректорите по управлението на лечебното заведение.

Това бе и едно от основните притеснения, най-вече на Софийския университет, тъй като договорът ще изисква и финансови ангажименти и отговорности на висшето училище към болницата, която ще ръководи, а в този случай без допълнителна субсидия и лимит от здравната каса, за университета ще бъде трудно да изведе „Лозенец” на плюс, тъй като сега тя има няколко десетки милиона задължения, както и да я ръководи, така че да не трупа допълнителни дългове.

„С предлаганите изменения ще откажем медицинските висши училища от идеята да имат собствени болници. На второ място ликвидираме правителствена болница и този, който има добри чувства към нея, може да се снима с нея за спомен. Правим и всичко възможно да опорочим съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет и да поставим под въпрос съдбата на около 1000 студенти по медицина. Стигнахме дотук, защото действаме като слон в стъкларски магазин”, коментира предлаганите изменения, по време на дебатите в пленарна зала, червеният депутат Георги Йорданов.

Социалистът поиска по кауза да има и становище на образователния министър, като принципал на държавните медицински вузове. Освен това визията на опозицията била болниците да стават публични, а не търговски дружества, припомни той и така мотивира решението на левите да гласуват въздържал се.

„Намираме се на второ чете, когато вече се защитават конкретните предложения на всяка парламентарна група, направени към приетия на първо четене законопроект. Той бе подкрепен в пленарна зала и гласеше, че правителството се отказва от това болница „Лозенец” да бъде ведомствена към Министерски съвет и взема решение тази болница да продължи да функционира като всички останали лечебни заведения, т.е. трябва да се въведе според законовите норми”, отговори обаче д-р Даниела Дариткова, шеф на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ.

Тя допълни и че са направени изключения от законовите разпоредби като се запазва дейността на болницата такава, каквато е сега. Запазва се и акредитацията й като университетска болница, т.е. продължава да бъде учебна база на Медицинския факултет на СУ.

„По никакъв начин не застрашаваме обучението на студентите, напротив гарантираме го”, допълни Дариткова.

Въвеждането на ясни правила във взаимоотношенията между висшите училища и болниците, които искат да управляват, гарантирали държавната собственост, обясни още Дариткова.