Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шокиращи кадри показват как малките се свиват уплашено, а тя ги удря по главите и ги скубе

Скандалната учителка Розалина Христова, пребивала увредени деца в шуменския Център за специална образователна подкрепа, се е споразумяла с прокуратурата и е глобена с 209,49 лв. За подобно деяние в Норвегия или друга развита страна най-вероятно би лежала в затвора, убедени са юристи от града.

Въпреки това сега големият въпрос е дали Христова наистина ще бъде отстранена завинаги от училището?

Директорката Мария Пенева е разочарована от синдикатите и Инспекцията по труда, които не разрешили учителката да бъде уволнена, тъй като имала решение от ТЕЛК. Това е причината Христова

да заведе трудовоправно

дело

срещу Пенева за отстраняването си.

"Това не говори добре за тези служби", категорична бе пред "168 часа" директорката.

Според колеги на Христова причината да се отключи тази агресия към малките вероятно е дълбок конфликт с шефката на Помощното училище в Шумен "Васил Друмев". Заради напрежението с началничката Розалина Христова изпадала в състояния, в които не успявала да се контролира, и тогава пребивала увредени деца със специални образователни потребности. Тези дни тя бе дисциплинарно уволнена.

"Действително колежката изживяваше някаква криза, тъй като отношенията й с шефката бяха обтегнати - твърдят пред "168 часа" учители в училището, което днес се нарича Център за специална образователна подкрепа. - Даже бе продължително време на лечение. Били сме свидетели на

словесен сблъсък

между работодател и подчинен."

"Да, вярно е. В предходни моменти тя лежа и в болницата", потвърди един от двамата адвокати на Христова.

Учителката получи най-тежката санкция - дисциплинарно уволнение, след като родители подадоха сигнал с подозрения, че децата им са малтретирани по време на учебни занятия. Две комисии, назначени със заповед на директорката, прегледали записите от камери за видеонаблюдение и останали шокирани от ужасяващата гледка.

"Виждаше се как децата се свиват и

гледат тъжно,

а Христова ги удря по главата, скубе косите на момиченцата - споделиха преподаватели, изгледали ужасните кадри с издевателствата над учениците. - “Възпитанието” продължава с ритници. Трагедия, защото повечето от нашите възпитаници не могат да говорят. И такъв чудовищен подход нанася непоправими травми върху психиката на едно и без това увредено дете."

Представени като веществени доказателства в съда, тези кадри се наричат "записи за насилие" в пет части. Заради безспорната фактология тези дни Районният съд в Шумен одобри споразумение между прокуратурата и скандалната учителка. Срещу Розалина Христова бе образувано досъдебно производство по чл. 137 от НК за

излагане на

опасност на живота

на малолетно или безпомощно лице, лишено от възможност да се защитава. Въпреки че съзнава това, извършителят не му оказва помощ. Затова наказанието по този текст е лишаване от свобода или пробация.

Магистратите са приели, че обвиняемата е малтретирала децата в продължение на един месец - за периода между 1 и 31 март 2017 г.

"По време на съдебните заседания станаха ясни и други

драстични мерки,

прилагани от обвиняемата - бой с пръчки", разказаха педагози, които са присъствали на съдебното следствие.

"От колега разбрах, че директорката е убеждавала една майка да даде показания в съда срещу Христова за това, че е била детето й. Жената обаче отказала", сподели преподавател в Помощното училище.

Съдът осъди на пробация от една година

агресивния

педагог.

Тя ще бъде обществено порицана на таблото с обяви и съобщения в Община Шумен.

С решение на съда наказателното производство срещу нея е прекратено, а глобата й ще е символична - 209,49 лв.

Според магистратите извършеното деяние не представлява тежко престъпление, но в действията на учителката е установена вина и пряк умисъл.

Заради самопризнанията Христова получава и

по-ниска санкция

от съда.

Според юристи от Шумен наказанието за учителката, пребивала и унижавала децата, е "на промоция". За подобни престъпления в развитите страни се влиза в затвора, казват те.

"Случаят с децата е петно за училището - заяви за "168 часа" директорката на училището Мария Пенева. - Но тази тема вече е затворена. Благодаря на прокуратурата и съда, че си свършиха перфектно работата в разкриването на това деяние." Тя не скри удовлетворението си, че с декларация учителите са се разграничили от поведението на Христова.

Директорката потвърди, че с отстранения педагог действително са имали противоречия: "във връзка с работата".

Въпреки

огромния скандал,

в училището има и педагози, които защитават Христова. Според тях тя до последно стискала зъби, само и само да има някакво равновесие. Те си обясняват агресивното й поведение с факта, че й били поверени много трудни и хиперактивни деца. Те напускали учебния час, когато им хрумне, и за да ги върне обратно в час, учителката прибягвала до бой.

Самата

Христова вече е

била уволнявана,

но този факт е бил грижливо укриван. Преди години тя и още четирима учители са били отстранени, но тогавашният областен управител се е застъпил за тях и е настоявал да бъдат върнати на работа.

За да представи своята гледна точка, "168 часа" потърси за коментар уволнената педагожка чрез двамата й адвокати.

"Моля ви, не я притеснявайте, нищо няма да ви каже", заяви защитникът й.