Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Радев
Димитър Радев

Доходността на депозитите спря да пада, при някои дори има леко увеличение

Очакваното повишение на лихвите по ипотечни кредити, за което икономисти и финансисти предупреждават, че ще се случи през тази година, на практика вече е започнало.

Потребителските заеми продължават поскъпването си, което започна от септември м.г. Това показват последните данни на БНБ.

През декември 2018 г. спрямо ноември средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се повишава с 0,41%, а по тези в евро намалява с 0,33.

На годишна база при потребителските кредити лихвата през декември 2018 г. е стигнала 9,08%.

Нарастването при ипотечните заеми е с 0,02 на сто през декември спрямо ноември 2018-а.

Но на годишна база

лихвите са по-ниски

и са паднали средно до 3,25%. При другите кредити в левове средният лихвен процент също се увеличава.

Към декември 2018 г. годишният процент на разходите по левовите кредити за потребление е намалял в сравнение с декември 2017 г. до 11,39%. Спрямо предишния месец на 2018 г. обаче той се е повишил.

Намаление има и при реалната цена на жилищните кредити. През декември 2018 г. годишният процент на разходите по тях спрямо декември 2017 г. е спаднал до 3,57%.

Заради ниското оскъпяване през миналата година имаше рязко увеличение на заемите за жилища. Те се повишиха с над 1 млрд. лева и стигнаха до 10,5 млрд. лева. Бурното им увеличение накара управителят на БНБ Димитър Радев на няколко пъти да предупреди банките да не разхлабват критериите при кредитирането. И се мотивира с това, че при забавяне на ръста на икономиката и на доходите, може да се увеличи рискът от неплащане на заемите.

Банките обаче твърдят, че

продължават

да водят

консервативна

политика

и няма риск необслужваните заеми да се увеличат.

При депозитите също има обръщане на тенденцията и спиране на падането на доходността им. А на месечна база при някои има дори леко повишение.

Но на годишна база - през декември 2018 г. спрямо декември 2017 г., средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се е понижил до 0,21%. В сравнение с ноември 2018 г. обаче той нараства, макар и символично - с 0,03 на сто.