Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йончева взе думата в първата част на форума извън програмата. Снимка Авторката
Йончева взе думата в първата част на форума извън програмата. Снимка Авторката

ОТ ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

„Режимът в България се опитва да ни разедини и унищожи, да се разправят с нас един по един. Но няма режим, който историята не е спряла. И ние днес, ако искаме, ако имаме сили, можем да бъдем част от тази история.“ Това каза соцдепутатката Елена Йончева пред червения конгрес.

Тя взе думата в първата част на форума извън програмата, но след като соцлидерката Корнелия Нинова предложи БСП да излезе с декларация в нейна защита. Срещу Йончева е повдигнато обвинение за пране на пари от КТБ, а соцлидерката определи процеса като „политически, а не наказателен“.

Журналистката се превърна в звездата на червения конгрес. Думите й върнаха в залата пиещите кафе и хапващи сандвичи с кюфтета делегати. А след словото залата я изпрати с бурни аплодисменти и ставане на крака. Бившият й приятел – президентът на ПЕС Сергей Станишев, лично я поздрави.

„Сега ще ви разкажа историята на един бос, който управлява най-голямата мафия в една държава 10 г. Бос, който е известен с това, че най-гъвкаво и най-добре усвоява обществените поръчки. Един магистрат казва за него, че е най-големият мафиот сред политиците и най-големия политик сред мафиотите“, започна Йончева и залата притихна. И тогава тя поясни, че става въпрос за Бернандо Провенцано – босът на сицилианската мафия в продължение на 10 г.

След това се обърна към журналистите – знам, че работите в изключително сложни условия и свободата се отстоява изключително трудно, че журналистическата професия е трудна към наши дни. И въпреки всичко в големите медии останаха достойни журналисти, каза Йончева. Трудно ви е, защото нямате имунитет и зад вас не стои най-голямата партия, обърна се тя към медиите.

Какво направи Босът в България, който в продължение на 10 г. управлява страната ни, попита веднага след това соцдепутатката. И даде примери: Българските автомагистрали не могат да бъдат сравнени с тези в Косово и Албания; най-неграмотни сме в Европа – 60% функционална неграмотност; журналистиката е извън Европа – между Конго и Папуа Нова Гвинея; първи сме по смъртност и лошо състояние на здравеопазването в Европа.

„На всички е ясно, че в България управлява най-антиевропейската организация. Босът, който днес управлява България казва, че има корупция като навсякъде в Европа. Прав е. Но проблемът не е в корупцията, а в огромния грабеж. 11 милиарда, които можеха да бъдат инвестирани в икономиката, по-високи заплати и пенсии“, каза още Йончева. Има пълзящ авторитаризъм. Това управление ще влезе в историята като режимът на една шайка, на една престъпна група, допълни тя. И обясни, че единствено БСП може да свали този режим.

Но не е лесно, защото ще се опитват да ни заплашват, изнудват и рекетират. Вече извадиха голямата бухалка, каза още Йончева.