Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Заедно можем да отхвърлим авторитарния режим на Борисов, се казва в декларация на БСП

Уважаеми български граждани,

През 2014г. беше обявен фалитът на Корпоративна търговска банка. През 2017г. прокурорът Иван Гешев обяви, че в модела КТБ са разкрити връзки на политици, които са получавали нерегламентирано пари в брой, по нареждане на Цветан Василев. Веднага написах писмо до Специализираната прокуратура и поискахме имената на тези политици да бъдат обявени публично. Сега е края на януари 2019 г. и както сами знаете нито един политик не е обявен публично и срещу него не е започнало разследване. За това пък беше повдигнато обвинение на колегата и журналист Елена Йончева. И се питаме - защо сега, след 5 години?, пита лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на БСП.

Ето какво още се казва в декларацията: 

Уважаеми българи, за 5 години Елена Йончева нито веднъж не е викана, не е разпитвана и не й е дадено право да обясни и да представи документи и доказателства. За 5 години никой около разследването КТБ не е чувал за името на Елена Йончева. Стои въпросът защо точно сега и точно на нея се случва това? Защото това е политически процес, а не наказателен, това е репресия заради нейната смелост да изнесе случаите на кражби и корупция в България, на оградата с Турция, „Кумгейт” в Хасково, строителството на пътища и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди за лъжа. Това е причината днес Елена Йончева да е подложена на тази репресия.

Ние всички стоим зад нея, и ПГ на „БСП за България”, и БСП. Няма да позволим върху нея да се упражнява натиск и ще я подкрепим с всички възможности, които имаме, като партия и като нейни колеги. От днес привличаме и международна подкрепа, като изпращаме писма с пълната информация за случващото се до посолствата на ЕС, до Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите, Репортери без граници, които ни отреждат ужасното 111 - то място по свобода на медиите, по време на управлението на Бойко Борисов.

Този въпрос, уважаеми българи, не е просто за защита на Елена Йончева, той е симптоматичен въпрос за няколко неща. КТБ е ярък пример за задкулисие, сливане на власт и пари, на мафия и управление и истинските виновници няма да бъдат разкрити и наказани. Те стоят и сега отзад, в това задкулисие, и продължават да разграбват КТБ, за която вие платихте от джоба си. Второ - това е моделът на прехода, който за съжаление продължава и днес, и на който две години предлагаме да сложим край. Това обаче е и трети въпрос, не за Елена Йончева, а за държавността, защото грубо потъпква принципите за разделение на властите – изпълнителната власт използва част от съдебната за политическа репресия. Това са последните опити на една авторитарна власт да използва всички мерки, за да се спаси. Това е образ и на друг елемент на правовата, демократична и конституционна България – да се отнеме всяка свобода на словото, на различното мнение, да се накаже този, който критикува и има смелостта да показва корупцията на властта. Това е и тест за съпротивителните сили на нашето общество.

Благодарим на Съюза на българските журналисти, Клъстър за свободно слово, на хилядите хора, които се обадиха на нас и на нея, за да изразят подкрепа. Вие показахте, че обществото има съпротивителни сили и можем заедно, не само да осъдим авторитарния режим на Борисов в България, можем заедно да го отхвърлим.