Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

38-годишният Марк Фелоус бе осъден на доживотен затвор от Кралския съд в Ливърпул за убийството през 2015 г. на топмафиот – небезизвестния лидер на банда за наркотици, обири и рекет Пол Маси, по прякор Мистър Биг. Три години по-късно - на 5 май м.г., Фелоус застрелва и приятеля на Маси - Джон Кинсела.

Това е развръзката на гангстерската война от 80-те и 90-те години между наркобанди в графство Манчестър. В края на 2000 г., когато престрелките намаляват благодарение на намесата на полицията и обществената реакция, в градчето Солфърд започва

нова война

между враждуващи банди,

занимаващи се с грабежи, търговия с наркотици и рекет, съобщава в. "Манчестър ивнинг пост". В средата на 2014 г. мафиотите разчистват сметки помежду си с пистолети, гранати и мачете. Враждуват бандите А и АА.

Мафиотската война взема и случайни жертви - на 12 октомври 2015 г. седемгодишно момче и майка му са простреляни по погрешка. Те оцеляват, но случаят шокира нацията. Войната достига кулминацията си на 26 юли 2015 г., когато 55-годишният топмафиот Пол Маси е убит пред дома си в Клифтън, в покрайнините на Солфърд.

Към онзи момент групировката А се е разпаднала на две. Той е поразен от град от куршуми, след като слиза от сребристото си BMW 5. Тежко ранен, Маси изпуска чантата си и бутилка "Бакарди". Мистър Биг се опитва да се скрие зад преградите в дома си от Марк Фелоус.

Дотогава той не е известен в бандитските среди, макар че носи прякора Ледения заради способността си да убива изключително хладнокръвно. Фелоус натиска спусъка втори път. 20 куршума улучват Маси и той умира на няколко метра от входната врата на дома си, като преди това успява да се обади на приятелите си за медицинска помощ, макар и с ранени ръце.

През това време Фелоус изчезва. Двама мафиоти - Томас Джефрис и Лий Таберър, описани от свидетели в съда, тръгват от къща на къща да правят собствено разследване, преди да се обадят в полицията. Преди това те стоят няколко секунди над убития си приятел, изпаднали в шок, и повтарят: "Той си отиде".

Първите, които идват при починалия Маси, са Луиз, майка на две от петте му деца, и Джон Кинсела от Ливърпул, когото Ледения ще убие след три години.

Погребението

на Маси е зрелищно

Впрегнати коне носят погребална лента, на която се вижда надпис "Легендата на Солфърд", пише изданието "Манчестър Ивнинг нюз". Около църквата "Св. Павел" са паркирани скъпи Range Rovers, наоколо е пълно с гангстери.

Един от най-известните престъпници в кралството - Чарлс Бронсън, изпраща цветя от затвора "с уважение", "за своя приятел" и "добър човек". По време на литургията събралото се множество почита убития като светец.

Венчета във формата на листа от канабис, гигантска цигара и снимка на любимия му "Манчестър Юнайтед" украсяват ковчега му. Присъстващите говорят за Пол Маси като за

герой от работническата класа,

съвременен Робин Худ

Харизматичен, интелигентен и склонен към екстремно насилие, той е уважаван и всява страх в криминалните среди в продължение на десетилетия. През 1992 г. след размирици и палежи в Солфърд става ясно колко е влиятелен. Тогава излиза и прякорът му Мистър Биг заради високия ръст и тежестта му.

Маси управлява няколко охранителни фирми, които пазят нощните клубове в Манчестър. През 1999 г. е осъден на 14 години затвор за опит за убийство с нож на момче. По това време Маси е високопоставена фигура в Солфърдската банда и е следствен за пране на пари. Той използва влиянието си, за да наложи свой закон в града: "Продаваш, биеш", където бандата зарежда с хероин местен бар.

С времето и възрастта влиянието му отслабва. Полицията го предупреждава за няколко подготвяни срещу него покушения – в периода от 2009 до 2015 г. "Манчестър ивнинг нюз" описва гангстера като безстрашен човек, предвидил съдбата си 20 години по-рано.

“Може да ме застрелят

по всяко време

- казва той на филмов екип, който прави незавършен документален филм за него. - Осъзнах го през годините. Ако е писано да се случи, ще се случи. Това е краят. Готов съм да се изправя пред него – знам какъв е залогът." След това, смеейки се, добавя заплашително: "Горко на този, който го направи!"

Кой наемен убиец е застигнат от проклятието му, четете в печатното издание на "168 часа".