Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светослав Иванов
Светослав Иванов

Все пак той се извини публично, а “Уикенд”

и “Шоуто на Слави” не го направиха

“В статията имаше цитати от негови близки, роднини, все едно беше говорено с тях и аз повярвах, че е истина. Затова се заблудих. Дано Светльо да не си помисли, че съм го казал поради някакви други причини” - Иван Гарелов звучи притеснен, докато обяснява лековерието си пред “24 часа” вчера.

Доверил се напълно на едно жълто издание, само ден преди това, на 15 януари, той обяви в “Шоуто на Слави”, че водещият на “120 минути” Светослав Иванов е от ромски произход. Прави го, докато коментира събитията в село Войводиново:ф “Един от академиците, които поддържат Каракачанов (Георги Марков - бел. ред.), беше при Светослав Иванов и много царствено започна да му казва, абе то има и свестни хора сред циганите. А той не знае, че момчето срещу него (Светослав Иванов - бел. ред.) е от ромски произход. Светльо го е казвал и нямаше да е лошо да му го напомни още един път в самото студио, за да му запуши устата. Това е скромността и може би комплексът, който и в него е изработил. Един надарен млад човек, умен, образован, който достойно си върши работата.”

Ромският

произход не е

обида, просто

е лъжа

Светослав Иванов отговори на Гарелов във фейсбук. (Виж по-долу.) След което Гарелов се извини писмено и прати изявлението си до всички медии. (Виж по-долу.)

В. “Уикенд” и “Шоуто на Слави” не го направиха. Жълтото издание не се извини за това, че продължава да измисля живота на хората, които са по-известни, по-трудолюбиви, по-умни и по-красиви, и агресивно да ги обижда. Шоуто не се извини за това, че препредава една лъжа в националния си ефир, а докато я слуша в собственото си предаване, водещият не реагира по никакъв начин. Казват, че лоялността е едно от най-ценните качества на хората, които работят в голяма и успешна компания. Слави Трифонов обаче не я демонстрира по отношение на Светослав Иванов - и той много известен водещ в същата телевизия.

Иван Гарелов и Светослав Иванов не пожелаха повече да коментират неловката ситуация пред “24 часа”. В изявлението си дългогодишният водещ, когото все още хората наричат Мистър Панорама, сам казва, че е

непростимо да

повярва в

жълтите

измислици

Впрочем това е и непонятно за всички, които го помнят и като репортер от горещите военни точки на света от 70-те години на миналия век, и като водещ на най-сериозното коментарно предаване в БНТ - “Панорама”. 75-годишният журналист е бил и шеф на новините в Нова тв, водещ на играта “Вот на доверие” по Би Ти Ви, чийто продуцент бе Слави Трифонов с компанията си “Седем осми”, автор на коментарното предаване “Оригиналът” по ТВ 7, което правеше заедно с Елена Йончева. Тя гостува ден по-късно (16 януари) в “Шоуто на Слави”.

Кариерата на Гарелов, който е бил и сътрудник на ДС, започва в БНТ през 1972 г.

Доста по-късно стартира кариерата на Светослав Иванов в Би Ти Ви, защото той е едва на 34 години. Започва работа в телевизията през 2007 г., като преди това е репортер в “Дарик”. И за малкото си професионални години се утвърди като знаещ международен журналист. Постигна го подобно на Гарелов, тъй като преди време също отразяваше горещи точки по света. И пак като по-възрастния си колега сега е водещ на най-авторитетното коментарно предаване на Би Ти Ви - “120 минути”. Междувременно написа 2 книги.

Дали от завист, или от творческа немощ, все ще се намери някой, който да го обиди, засегне или нападне с думи. Иванов е деликатен човек и никога не отвръща по подобен начин. Зрителите му вероятно го познават най-добре, защото продължават да са му верни.

Светослав Иванов: Гарелов

ме обяви за ром при Слави,

а шоуто уж се бори

с фалшивите новини

Във вторник вечерта в “Шоуто на Слави” гостува Иван Гарелов. Публично той коментира как академик Георги Марков анализирал в “120 минути” ромите, “без да предполага, че водещият”, тоест аз, съм “бил от ромски произход”. Така ли? И аз не предполагах...

Благодаря Ви, господин Гарелов, вашият опит може да научи още няколко поколения журналисти. На достойнство, точност и убеденост в представяната информация.

Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини.

И казвам това, защото за първи път виждам толкова директно легитимиране на фалшива новина от жълти вестници в национален ефир. Която после трябваше да обяснявам на детето си, на близките, на приятелите си.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против нито един етнос, дори се радвам, че много наши сънародници от ромски произход гледат “120 минути”. Но как да оставиш някого да подменя биографията ти, а през седмица да правиш коментари какъв бич са фалшивите новини?

Аз не мога. За мен това не е игра. А и не съм добър в игрите.

Ако не мога да защитя собственото си семейство и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители?

Наричали са ме соросоид, човек на този и на онзи, на американците, на руснаците, на израелците. Винаги съм подминавал това. Но не и този път. И заради детето ми, и заради истината. А и заради почтеността.

И не на последно място - така постъпват мъжете.

Иван Гарелов:

Извинявам се,

“официализирах”

една лъжа

При участието ми в “Шоуто на Слави” във вторник дадох като пример как един “надарен млад човек, умен, образован, независимо от ромския си произход си върши достойно работата”.

Бях прочел това твърдение за произхода на Светльо Иванов във вестник “Уикенд” и непростимо за човек с опит като мен го повярвах. Затова с най-добри намерения го посочих като светъл пример.

На другия ден разбрах, че съм направил грешка. Светльо не е от ромски произход и написаното е било лъжа. Отгоре на всичко тази сутрин същият вестник мултиплицира лъжата, като я помести на първа страница с твърдението, че аз съм разкрил “голямата тайна” на колегата си.

Няма да коментирам поведението на авторите на лъжата, но дължа едно огромно извинение на Светльо, когото искрено уважавам, на семейството му и на колегите му, както и на зрителите и читателите. Чувствам се безсилен да изчистя тази мръсотия. Още веднъж моля за извинение.

Иван Гарелов
Иван Гарелов