Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атрактивен имот в затворен комплекс, предложен от таен клиент за наем, платен с биткойни, разплел схеми за обмяна на криптовалути
Атрактивен имот в затворен комплекс, предложен от таен клиент за наем, платен с биткойни, разплел схеми за обмяна на криптовалути

 

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци

 Над 20 борси у нас само за виртуалните валути

И при сделките с тях вече имало лица бушони

100-тина нашенци играят на световни платформи

Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг

“Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия с криптовалута.

Такъв тандем от фискални агенти обявил имота на единия от тях за отдаване под наем, който да бъде плащан с виртуални пари. Колегата му от съседното бюро пък го наел. Появили се дори купувачи за апетитната хапка, които наддавали за него, научи “24 часа”. Те обаче не обявили дохода си от обмен на цифровата валута и така укрили данък.

Мнимите клиенти на борсите за виртуален чейндж установили отвътре кой играе на тях, какви са правилата, какво се търси срещу виртуалните пари и какъв е механизмът, по който се извършват сделките.

Наскоро приходната агенция официално обяви, че започва проверка

на девет

дружества

за търговия

с криптовалути

Месеци преди старта на проверките до МВР и ДАНС достигнала информация, че предприемчиви притежатели на криптовалута инсценират загуби и кражби, за да отърват от плащането на данъци и да излязат чисти от проверките на НАП, твърдят запознати. От МВР обаче отрекоха да знаят за подобен казус.

Анализ на този пазар показал, че у нас вече има над 20 електронни борси, които предлагат обмяна на криптовалута срещу реални пари.

Близо 100-тина постоянни играчи пък

вече стъпили и

на чужди борси

за чейндж на

виртуални пари

Засилен обмен на информация между данъчните и МВР от последните месеци показал, че и при сделките с биткойни, подобно на тези с реални стоки и пари, вече се правели вериги с фиктивни участници.

Те играели ролята на бушони при операциите. Плащали комисионните, при тях се трупали и загубите от чейнджа. След това айпи адресите се закривали и притежателите им изчезвали безследно. Част от електронните адреси били извън страната.

Третата причина НАП да се заинтересува от криптовалутите била, че при проверки и ревизии на доходи заради скъпи покупки, напр. автомобили, притежателите им

обяснявали,

че са ги купили

с биткойни,

и се опитвали да докажат това пред инспекторите.

В момента, приходната агенция събира данъци както от фирмите, така и от физическите лица, които търгуват с виртуалните валути.

На електронните борси се извършват няколко вида сделки - купуване на биткойни срещу реални пари, плащания на реални имоти и вещи с криптовалута, както и превръщане на една виртуална валута в друга, реална или виртуална.

Всички криптовалути се определят от данъчните като финансов актив. Сделките с тях се облагат така, както се облагат сделките с финансови инструменти.

Облагаемият доход от такива сделки е сумата от реализираните през годината печалби от всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните, също през годината загуби за всяка отделна сделка.

Доходът от

обмяна на

криптовалути

се обявява в годишната данъчна декларация и се облага с 10% данък.

На този пазар вече имало и посредници, които играели ролята на гаранти при сделките с електронните пари, за да няма измамени.

Повечето електронни борси за обмяна на валути у нас изисквали пълно идентифициране на клиентите си. Това означава, че сделки с биткойни могат да се правят само ако се посочат

имена и ЕГН и

лична карта, а не

само IP адрес,

както било доскоро. Вече почти нямало борси, които да изискват данни за клиентите само ако сделките надхвърлят разрешения трансфер от 30 000 лв., за да не попаднат под ударите на закона за пране на пари.

И чейндж бюра вече търгували с цифрова валута. Те също ще бъдат проверени от данъчните.

Те ще проследяват пътя на валутата, валидността на криптоадресите, ще искат данни за реалните им притежатели, както и за посочените от тях начини за получаване на сумите от обмяната.

Когато притежатели на криптовалути пазаруват с тях имоти или други вещи, те си правят собствен портфейл.

Портфейлът най-често бил

компютърна

програма или

мобилно

приложение,

разказаха експерти за “24 часа”.

Търговията с виртуалната валута се прави чрез електронен регистър, който се нарича блокчейн. В него се записва всяка трансакция, а до него имат достъп всички участници в мрежата. Чрез него се проверява всеки запис, за да няма грешки или измами.

Това изисквало притежаването на модифицирани компютри. Инспекторите установили, че вече се предлага на лизинг скъп софтуер, който автоматично добива валута. Собственикът след това само обменя добитите от машината пари.

В официалното съобщение на НАП за стартирането на проверките данъчните предупреждават, че тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни,

има риск

от укриване

на данъци

Оттам вече предупредиха, че са проучили всички български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути. Към 9 от тях са разпоредени проверки. След приключването ще се анализира събраната информация, вкл. и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

Данъчните припомнят, че всеки, който е търгувал с криптовалути, трябва да опише дохода от тях в данъчната си декларация и да плати дължимия данък за него.

Най-голямата кражба у нас - джаз певец и негови другари задигнаха 5 милиона лева в криптовалута от борса 

Унас има няколко случая на кражби на виртуални пари, а група от Пазарджик е разследвана за удар на стойност 5 млн. лв.

В повечето случаи става дума за атаки от чужбина. Има и бандити, които крадат директно машините за добив на биткойни.

При хакването на виртуалните портфейли на няколко българи те отишли в полицията разтреперани, защото загубили огромни суми биткойни.

“Всички заявени кражби на криптовалути при нас са реални и има доказателства за това”, казаха от МВР. Смята се, че обирите са дело на чужденци.

Все пак има един случай от ноември миналата година, при който българи са извършителите, а сумата е около 5 млн. лв. Кражбата не е от физическо лице, а от борса.

Групата от трима души използвала пропуск в сигурността на системата. Милена Митева и съучастниците ѝ - джаз певецът Димитър Карбанов и Любомир Болчев, ударили платформата футуронетуърк. В нея се търгува с криптовалутата футурокойн. Тя е подобна на биткойните. Откраднатото се равнява на 5 млн. лв. Веднага след удара тримата решили да прикрият следите си.

За целта обърнали откраднатите футурокойни в други криптовалути - етери, лайткойни и монеро. След това започнали да търгуват и с тях.

Този път тримата разменили средствата за най-популярните виртуални пари - биткойн. Групата била задържана на 22 ноември, докато подготвяла удар за 15 млн. лв. Разследването по случая продължава.

Данъчните са проучили играчите на борси за виртуални валути и ще проверят кой не е платил данъци.
Данъчните са проучили играчите на борси за виртуални валути и ще проверят кой не е платил данъци.